Κόσμος

Σήμερα 12:23 Τελευταία ενημέρωση : Σήμερα 13:52

Χαμενεΐ: Το σπάνιο κήρυγμα, το τουφέκι και η “νόμιμη” επίθεση Χαμάς και Ιράν (εικόνες)

Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν,με ένα τουφέκι παρά πόδα, δήλωσε σήμερα ότι η επίθεση με δεκάδες βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του Ισραήλ ήταν νόμιμη.

Χαμενεΐ: Το σπάνιο κήρυγμα, το τουφέκι και η “νόμιμη” επίθεση Χαμάς και Ιράν (εικόνες)
-

Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Χαμενεΐ, με ένα τουφέκι παρά πόδα, δήλωσε σήμερα ότι η επίθεση με δεκάδες βαλλιστικούς πυραύλους που εξαπέλυσε η χώρα εναντίον του Ισραήλ ήταν "εντελώς νόμιμη", στη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον χιλιάδων ανθρώπων στην Τεχεράνη.

Ο Χαμενεΐ έκανε τις δηλώσεις αυτές σε κήρυγμά του από μεγάλο τέμενος της Τεχεράνης ενώπιον χιλιάδων ανθρώπων, τρεις ημέρες πριν την πρώτη επέτειο από την επίθεση της παλαιστινιακής Χαμάς στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου 2023, η οποία αποτέλεσε το έναυσμα για τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

«Η επιχείρηση των ένοπλων δυνάμεών μας πριν μερικές ημέρες ήταν εντελώς νόμιμη», τόνισε, αναφερόμενος στην επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν την Τρίτη εκτοξεύοντας δεκάδες πυραύλους εναντίον του Ισραήλ σε αντίποινα για τον φόνο του επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα και ενός διοικητή της, του Αμπάς Νιλφορουσάν, σε ισραηλινό πλήγμα εναντίον της Βηρυτού στις 27 Σεπτεμβρίου.

Στόχο της επιχείρησης αυτής ήταν επίσης να εκδικηθεί για τον φόνο του επικεφαλής της Χαμάς, του Ισμαήλ Χανίγιε, στις 31 Ιουλίου στην Τεχεράνη σε επίθεση που αποδίδεται στο Ισραήλ.

Αυτή ήταν «η μικρότερη» απάντηση που θα μπορούσε να δώσει η Τεχεράνη στο Ισραήλ, εκτίμησε ο Χαμενεΐ, ενώ πρόσθεσε ότι το Ιράν «δεν θα καθυστερήσει ούτε θα βιαστεί να κάνει το καθήκον του» έναντι του Ισραήλ.

Ο αγιατολάχ Χαμενεΐ, που μίλησε στα φαρσί και στα αραβικά, τόνισε ότι η πολιτική που υιοθετεί «ο εχθρός» έχει στόχο «να προκαλέσει τη διχόνοια και την ανταρσία, να δημιουργήσει ένα χάσμα μεταξύ των μουσουλμάνων», ωστόσο τόνισε ότι «ο εχθρός μας είναι κοινός». Εξάλλου κάλεσε τις μουσουλμανικές χώρες να προετοιμάσουν «την άμυνά τους ενάντια στον κοινό εχθρό».

Παράλληλα σημείωσε ότι η επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου ήταν «λογική και νόμιμη», υπογραμμίζοντας ότι «κάθε μία χώρα, κάθε ένας λαός έχει το απόλυτο δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό του απέναντι στην απόλυτη τυραννία».

«Ο παλαιστινιακός λαός έχει το νόμιμο δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό του. Να αντιστέκεται σε αυτούς τους εγκληματίες – τη δύναμη κατοχής», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον αγιατολάχ, η μάχη της Χεζμπολάχ, η οποία από τον Οκτώβριο του 2023 εκτοξεύει ρουκέτες και πυραύλους εναντίον του βόρειου Ισραήλ σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους, προσφέρει «ζωτικής σημασίας υπηρεσία σε όλη την περιοχή».

Το Ισραήλ «δεν μπορεί να βλάψει σοβαρά» το σιιτικό λιβανέζικο κίνημα, πολλοί αξιωματούχοι του οποίου έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες ημέρες σε επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού, υπογράμμισε ο Χαμενεΐ.

«Η Χεζμπολάχ, υπερασπιζόμενη τη Γάζα (…) και πλήττοντας το σφετεριστικό και τυραννικό καθεστώς προσέφερε (…) ζωτικής σημασίας υπηρεσία σε όλη την περιοχή και σε όλο τον ισλαμικό κόσμο», τόνισε.

«Η αντίσταση στην περιοχή δεν θα υποχωρήσει παρά τους μάρτυρες και θα πετύχει τη νίκη», επέμεινε ο αγιατολάχ.

Η ιρανική επίθεση της Τρίτης είναι η δεύτερη που εξαπολύει η Τεχεράνη εναντίον του Ισραήλ μετά την εκτόξευση πυραύλων και drones τον Απρίλιο σε αντίποινα για φονική αεροπορική επιδρομή εναντίον του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό, που αποδίδεται στον ισραηλινό στρατό.

Και στις δύο περιπτώσεις η ισραηλινή αντιαεροπορική άμυνα αναχαίτισε τους περισσότερους πυραύλους με τη βοήθεια των συμμάχων της και κυρίως των ΗΠΑ.

Το Ισραήλ έχει δεσμευθεί να απαντήσει στην ιρανική επίθεση της Τρίτης.

Η προηγούμενη φορά που ο Χαμενεΐ ηγήθηκε της προσευχής της Παρασκευής ήταν τον Ιανουάριο του 2020 έπειτα από ιρανική επίθεση με πυραύλους εναντίον δύο βάσεων όπου στάθμευαν Αμερικανοί στο Ιράκ σε απάντηση στον φόνο του Ιρανού διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης Κασέμ Σολεϊμανί με πλήγμα αμερικανικού drone στη Βαγδάτη.

Ειδήσεις σήμερα:

Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ σφυροκοπά ασταμάτητα τον Λίβανο

Συναυλία για Τέμπη - Λάτα: Δεν θέλαμε να υπάρχει εισιτήριο, ιδίως για τους φοιτητές, αλλά... (βίντεο)

50 χρόνια ΝΔ - Μητσοτάκης: Εγγύηση για σίγουρη και περήφανη Ελλάδα

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)