Κόσμος

Σήμερα 18:15

Nετανιάχου: Χτυπήσαμε τη Χεζμπολάχ με τρόπους που ποτέ δεν είχε φανταστεί

Η δήλωση του Νετανιάχου έρχεται την ώρα που οι εντάσεις στα σύνορα με τον Λίβανο κλιμακώνονται καθημερινά.

Nετανιάχου: Χτυπήσαμε τη Χεζμπολάχ με τρόπους που ποτέ δεν είχε φανταστεί
-


Ο ισραηλινός στρατός πέτυχε «μια σειρά πληγμάτων που δεν θα είχε ποτέ φανταστεί» η Χεζμπολάχ, δήλωσε την Κυριακή ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, έπειτα από μια νύχτα σφοδρών, διασυνοριακών ανταλλαγών πυρών και ενός πλήγματος εναντίον της Βηρυτού την Παρασκευή, αλλά και στον απόηχο του μεγα-σαμποτάζ στις συσκευές επικοινωνίας της οργάνωσης (για την οποία βέβαια το Ισραήλ ποτέ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη).

«Αν η Χεζμπολάχ δεν κατάλαβε το μήνυμα, σας το υπόσχομαι, θα το καταλάβει», συμπλήρωσε ο Νετανιάχου, σύμφωνα με ένα δελτίο Τύπου που εξέδωσε το γραφείο του.

«Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι οι κάτοικοι στο βόρειο τμήμα θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους με κάθε ασφάλεια. Καμία χώρα δεν μπορεί να ανεχθεί να ανοίγουν πυρ εναντίον των κατοίκων της, εναντίον των πόλεών της και ούτε εμείς, το Κράτος του Ισραήλ, θα το ανεχθούμε», κατέληξε.

Οσον αφορά τις επιθέσεις στους βομβητές και τους ασυρμάτους, ο πρόεδρος της χώρας Ισαάκ Χέρτζογκ επεσήμανε ότι το Ισραήλ δεν έχει καμία εμπλοκή, τονίζοντας παράλληλα πως «δεν θέλουμε πόλεμο με τον Λίβανο». Πρόσθεσε ωστόσο ότι η χώρα του «θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να εξαλείψει τυχόν απειλές που είναι υπαρξιακές για το κράτος του Ισραήλ».

Ισραηλ - Χεζμπολαχ - Λιβανος - επιθεση - εκρηξη

Συνεχής κλιμάκωση

Η δήλωση του Νετανιάχου έρχεται την ώρα που οι εντάσεις στα σύνορα με τον Λίβανο κλιμακώνονται καθημερινά. Τα ξημερώματα η Χεζμπολάχ εκτόξευσε δεκάδες ρουκέτες κατά της αεροπορικής βάσης Ραμάτ Νταβίντ κοντά στη Χάιφα, αλλά και κατά βιομηχανικής εγκατάστασης που παράγει στρατιωτικούς εξοπλισμούς, ως απάντηση «στις επαναλαμβανόμενες ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο». Είχαν προηγηθεί οι βομβαρδισμοί στη Βηρυτό χθες και προχές, με θύματα και ανώτερα στελέχη της οργάνωσης.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, για πρώτη φορά μετά την 7η Οκτωβρίου και τις επιθέσεις της Χαμάς που οδήγησαν στην ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, η Χεζμπολάχ επιτίθεται τόσο βαθιά σε ισραηλινό έδαφος, σε ακτίνα περίπου 50 χλμ. από τα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου.

Από την πλευρά του, ο στρατός του Ισραήλ έκανε λόγο για επίθεση με πάνω από 100 ρουκέτες, 85 περίπου στις 6:30 τα ξημερώματα και γύρω στις 20 μιάμιση ώρα νωρίτερα. Κάποιες εξ αυτών αναχαιτίστηκαν, ενώ τέσσερα άτομα τραυματίστηκαν, χωρίς να βρίσκεται σε κίνδυνο η ζωή τους, σύμφωνα με την ενημέρωση. Αρκετές κτίρια υπέστησαν ζημιές. Την ίδια ώρα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν και αυξημένα μέτρα ασφαλείας κοντά στα βόρεια σύνορά της χώρας, υπό την απειλή των επιθέσεων της Χεζμπολάχ.

Νετανιάχου - Ομιλία 18092024

Σε περιοχές του ισραηλινού Βορρά, συμπεριλαμβανομένων και εδαφών στα Υψίπεδα του Γκολάν, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά έως και το βράδυ της Δευτέρας, ενώ οι συναθροίσεις θα επιτρέπονται μόνο για έως 10 άτομα σε εξωτερικούς χώρους και 100 σε εσωτερικούς, όπως ανακοινώθηκε.

Κλειστές για το κοινό θα είναι παραλίες, ενώ εξωτερικές εργασίες θα επιτρέπονται μόνο αν υπάρχει κοντά καταφύγιο. Επιπλέον, τα νοσοκομεία έχουν λάβει οδηγίες για να μεταφέρουν τους ασθενείς τους, αλλά και τον εξοπλισμό προσφοράς των υπηρεσιών τους, σε υποδομές που διαθέτουν επιπλέον προστασία.Το νοσοκομείο Rambam στην Χάιφα θα μεταφέρει τους ασθενείς του στις υπόγειες εγκαταστάσεις ασφαλείας που διαθέτει, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Πρόκειται για πρόσθετα μέτρα σε παρεμβάσεις που είχαν ήδη εφαρμοστεί νωρίτερα, εν μέσω προειδοποιήσεων για πιθανές επιθέσεις από τη λιβανέζικη οργάνωση «σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Ειδήσεις σήμερα:

Ασπρόπυργος: Τραυματίες αστυνομικοί σε καταυλισμό Ρομά

Ιταλία: Νεκρά παιδιά σε κατάρρευση κτηρίου (εικόνες)

Φονικό τροχαίο με νταλίκα που τυλίχθηκε στις φλόγες (βίντεο)

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)