Γενικά
Τι λένε τα αμερικανικά μέσα για το χθεσινό Eurogroup
Το βλέμμα τους στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές έχουν στραμμένο τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.
Αμείωτο το ενδιαφέρον των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και την πορεία των διαπραγματέυσεων.
Με ανταποκρίσεις από τις Βρυξέλλες, αμερικανικά ΜΜΕ αναφέρονται στην χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα, καταγράφοντας πληροφορίες και εκτιμήσεις.
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg αναφέρει ότι, «σύμφωνα με δύο αξιωματούχους της ευρωζώνης, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, παρουσίασε στους Ευρωπαίους ομολόγους τέσσερις αρχές για μια νέα συμφωνία χρηματοδότησης, καθώς η Ελλάδα μάχεται να αποφύγει την έλλειψη ρευστότητας και να παραμείνει στην ευρωζώνη».
Όπως σημειώνεται, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι «η Ελλάδα επιδιώκει μια συμφωνία που να εξασφαλίζει οικονομική σταθερότητα, οικονομική βιωσιμότητα και αναδιάρθρωση του χρέους, καθώς και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα». Στην ανταπόκριση προσθέτεται ότι «χωρίς να δώσει (ο κ. Βαρουφάκης) λεπτομέρειες (για τις προαναφερθείσες επιδιώξεις), σύμφωνα με αξιωματούχους, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομασθούν, επειδή οι συνομιλίες είχαν εμπιστευτικό χαρακτήρα».
Επίσης, τονίζεται ότι «οι υπουργοί Οικονομικών των 19 κρατών-μελών της ευρωζώνης, που συναντήθηκαν σήμερα (χθες), αφού η Γερμανία και η Ελλάδα έλαβαν συγκρουσιακές θέσεις στις διαπραγματεύσεις, θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου, στις Βρυξέλλες».
Σε άλλη ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο στο Bloomberg αναφέρθηκε νωρίτερα ότι «οι υπουργοί Οικονομικών της Ελλάδας και της ευρωζώνης κινούνται προς την κατεύθυνση μιας συμφωνίας για την παράταση του προγράμματος διάσωσης, ενώ οι συζητήσεις συνεχίζονται σχετικά με τη σχέση της Ελλάδας με τους πιστωτές της, σύμφωνα με τέσσερις αξιωματούχους της ευρωζώνης».
Όπως επισημάνθηκε, «οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, που συναντήθηκαν σήμερα (χθες) στις Βρυξέλλες, διαβουλεύονται επί της διατύπωσης του σχεδίου κοινής απόφασης για την παράταση, γεγονός που καθυστερεί τις συνομιλίες, στις Βρυξέλλες. Το σχέδιο της κοινής απόφασης απαιτεί την έγκριση και της ελληνικής κυβέρνησης, όπου θα καθορίζονται επίσης τα βήματα που θα προετοιμάσουν την επόμενη συνεδρίαση των υπουργών, στις 16 Φεβρουαρίου. Οι αξιωματούχοι ζήτησαν να μην κατονομασθούν, επειδή οι συνομιλίες είναι εμπιστευτικές».
Η Wall Street Journal τονίζει ότι δεν υπήρξε «καμία κοινή δήλωση», μετά από έξι ώρες συνομιλιών, αλλά υπάρχει «ελπίδα για σχέδιο» για τη Δευτέρα. Σύμφωνα με την ανταπόκριση, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης επιχείρησαν να βρουν μια «σαφή γραμμή» για το πώς θα ασχοληθούν με τα οικονομικά ζητήματα της Ελλάδας, κάνοντας λόγο για «ανάμικτα μηνύματα» από τη νέα κυβέρνηση στην Αθήνα.
Όπως σημειώνεται, μεταξύ άλλων, «οι υπουργοί, μαζί με τους επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν να μιλούν κατά τις προσεχείς ημέρες, με την ελπίδα ότι θα καταλήξουμε σε ένα σχέδιο κατά την επόμενη συνεδρίασή τους».
Eπίσης, επισημαίνεται ότι «σε μια ασυνήθιστη εξέλιξη για συναθροίσεις τους, οι υπουργοί δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε μια κοινή δήλωση, παρά τα όσα δήλωσαν αξιωματούχοι».
Στην ίδια εφημερίδα αναφέρθηκε νωρίτερα ότι «το ευρώ ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου σήμερα (χθες) Τετάρτη, μετά από πληροφορίες ότι η Ελλάδα έφτασε σε κατ' αρχήν συμφωνία για την παραμονή στο πρόγραμμα διάσωσής της».
Η New York Times τονίζει ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης «απέτυχαν να περιορίσουν τις βαθιές διαφορές τους» με την Ελλάδα, η οποία, όπως σημειώνεται, «προσπαθεί να αναθεωρήσει» τους όρους του πακέτου διάσωσης.
Στο δημοσίευμα καταγράφονται οι δηλώσεις που έγιναν μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup και παρουσιάζονται απόψεις εκπροσώπων δεξαμενών σκέψης, ενώ γίνεται αναφορά και στις διαδηλώσεις που έγιναν χθες σε ένδειξη υποστήριξης στις διεκδικήσεις της Ελλάδας.
Στην ιστοσελίδα του CNBC αναφέρεται ότι «η Ελλάδα δεν ήταν σε θέση να καταλήξει σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για να μείνει σε ένα πρόγραμμα διάσωσης της ΕΕ, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σημειώνοντας πως οι συνομιλίες θα συνεχιστούν τη Δευτέρα».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος αναμενόταν να ανακοινώσει την αναμόρφωση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης της χώρας, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι "οι συζητήσεις ήταν πολύ καλές"».
Επίσης, μεταξύ άλλων, καταγράφονται εκτιμήσεις αναλυτών και οικονομολόγων, σημειώνοντας ως κατακλείδα ότι για «γερά νεύρα» αναμένονται να είναι οι συνομιλίες της Δευτέρας.
Στο μεταξύ, το αυστραλιανό ABC «βλέπει» ότι μία συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί τη Δευτέρα. Σύμφωνα με την ανταπόκρισή του από τις Βρυξέλλες η ελληνική αντιπροσωπεία αρνήθηκε να δεχθεί το κοινό ανακοινωθέν συμπερασμάτων της συνεδρίασης. Το ABC σημειώνει ακόμα την δήλωση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη ότι η έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup δεν είχε σκοπό να παράγει μια συμφωνία και εξέφρασε την πεποίθηση ότι μια «συμφωνία» σχετικά με τα οικονομικά της Ελλάδας θα μπορούσε να επιτευχθεί την προσεχή Δευτέρα.
Το ABC αφού αναφέρει τις ελληνικές θέσεις σημειώνει ότι οι «απειλές» της Αθήνας ότι θα επιδιώξει την οικονομική ενίσχυση της Ρωσίας και της Κίνας περιπλέκει ακόμα περισσότερο την κατάσταση καθώς η Ε.Ε. εκτός από το οικονομικό πρόβλημα έχει να αντιμετωπίσει και το πρόβλημα της Ουκρανίας.
Η αναφορά καταλήγει με τη σημείωση πως η αβεβαιότητα για το ελληνικό χρέος έχει μάλλον αρνητικές επιπτώσεις στα χρηματιστήρια.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!