Ευρώπη

08 Νοεμβρίου 2013 16:56

Κατηγορείται για φοροδιαφυγή ο ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορίου

Ενώπιον της βελγικής δικαιοσύνης θα βρεθεί ο ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορίου, ο Βέλγος Κάρελ ντε Χουχτ, ο οποίος κατηγορείται για φοροδιαφυγή.

-



Στα τέλη Νοεμβρίου ο Κάρελ ντε Χουχτ θα παρουσιαστεί σε δικαστήριο της Γάνδης για μία υπόθεση φοροδιαφυγής, σύμφωνα με δημοσιεύματά των εφημερίδων L' Echo και De Tijd.

Πρόκειται για μια υπόθεση του 2005, για την οποία είχαν υπάρξει διαπραγματεύσεις μεταξύ του ντε Χουχτ και των φορολογικών αρχών του Βελγίου, αλλά οι δύο πλευρές δεν είχαν καταλήξει σε διακανονισμό, όπως αναφέρουν τα σχετικά δημοσιεύματα.

Με την συγκεκριμένη υπόθεση θα ασχοληθεί από τις 25 Νοεμβρίου το δικαστήριο της Γάνδης. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, «οι φορολογικές αρχές ζητούν ένα τεράστιο ποσό της τάξης των 900.000 ευρώ» από τον ντε Χουχτ και τη σύζυγό του.

Η εφορία, μετά από έρευνα για τις συνθήκες αγοράς από το ζευγάρι μιας εξοχικής κατοικίας στην Τοσκάνη της Ιταλίας, εντόπισε μια επιχείρηση επαναπώλησης μετοχών της βελγικής ασφαλιστικής εταιρείας Vista στη βρετανική εταιρεία Hill & Smith. Στο πλαίσιο αυτό, οι βελγικές κατηγορούν τον πρώην υπουργό Εξωτερικών (2004-2009) για «απάτη» καθώς φέρεται να απέκρυψε το ποσό του 1,2 εκατ. ευρώ από την επαναπώληση των μετοχών το 2005.

Με τον τρόπο αυτό απέφυγε να πληρώσει τους φόρους που αναλογούσαν. Πάντως, ο δικηγόρος του είχε χαρακτηρίσει πέρυσι «σκανδαλώδη» τον όρο «απάτη», ενώ υποστηρίζει πως η πώληση έγινε το 2001, όταν η βρετανική εταιρεία αγόρασε μέρος της Vista, και τότε απαλλασσόταν από φόρους.

Ο Χουχτ, ο οποίος μόλις ξεκίνησε μια νέα θητεία ως ευρωπαίος Επίτροπος, είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν ότι επωφελήθηκε απόρρητων πληροφοριών όταν πούλησε μετοχές της εταιρείας Fortis, λίγο πριν η τραπεζοασφαλιστική εταιρεία καταρρεύσει τον Οκτώβριο του 2008, ωστόσο είχε αθωωθεί το 2009.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)