Δικαιοσύνη

05 Δεκεμβρίου 2018 22:32

Δεν ανοίγουν οι Ελβετοί τον λογαριασμό του κουμπάρου του Παπαντωνίου

Λογαριασμό από τον οποίο φέρεται να εμβάστηκαν στη σύζυγο του πρώην υπουργού, συνολικά 1,3 εκατ. ευρώ...

Δεν ανοίγουν οι Ελβετοί τον λογαριασμό του κουμπάρου του Παπαντωνίου
-

Απέρριψαν οι ελβετικές Αρχές τα αιτήματα της δικαστικής συνδρομής που υπέβαλε η Ελληνική Δικαιοσύνη για άνοιγμα λογαριασμού του κουμπάρου του Γιάννου Παπαντωνίου.

Η άρνηση των Ελβετών είναι εξαιρετικά δυσμενής για την εξέλιξη της έρευνας δεδομένου οτι από τον  λογαριασμό του Γιώργου Καδαλέπα φέρεται να εμβάστηκαν στη σύζυγο του πρώην υπουργού Σταυρούλα Κουράκου, συνολικά 1,3 εκατομμύρια ευρώ.

Το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Ελβετίας απέρριψε την αναίρεση του ελβετικού υπουργείου Δικαιοσύνης κι έτσι καθίσταται αμετάκλητη η προ πενταμηνου απόφαση του Ομοσπονδιακού Ποινικού Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία δεν πρέπει να γίνει άρση του τραπεζικού απορρήτου του κουμπάρου του κ. Παπαντωνιου καθώς υπάρχουν υπόνοιες ότι τα στοιχεία που επικαλούνται οι ελληνικές αρχές στα δύο αιτήματα τους, είναι προϊόν υποκλοπής, καθώς προέρχονται από τη χρήση της λίστας Λαγκάρντ.

Το Ανώτατο Δικαστήριο ωστόσο αφήνει ανοιχτό ένα μικρό ενδεχόμενο να ανατραπεί η απόφαση καθώς δίνει τη δυνατότητα στην Εισαγγελία της Ελβετίας να επανέλθει, με ερώτημα προς την Ελλάδα για την προέλευση των στοιχείων.

Όπως επισήμανε ο δικηγόρος Ηλίας Μπίσιας, που χειρίστηκε την υπόθεση ενώπιον των ελβετικών αρχών: «Η απόφαση του Ομοσπονδιακού Ποινικού Δικαστηρίου, η οποία επικυρώθηκε από το Ανώτατο Ελβετικό Δικαστήριο και αποτελεί πλέον δεδικασμένο, είναι η πρώτη που εκδίδεται σε υπόθεση αιτημάτων δικαστικής συνδρομής που βασίζονται σε τραπεζικά δεδομένα που έχουν υποκλαπεί από ελβετικές τράπεζες. Ως εκ τούτου, είναι νομολογιακά ιδιαίτερα σημαντική για τη μελλοντική αντιμετώπιση παρόμοιων αιτημάτων δικαστικής συνδρομής με αντικείμενο το άνοιγμα λογαριασμών, τα στοιχεία των οποίων αποκτήθηκαν μέσω αξιοποίνων πράξεων».

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)