Κοινωνία

21 Αυγούστου 2024 21:21

Λούνα παρκ: Η έλλειψη πιστοποιητικών και οι “χαλαρές” δικλείδες ασφαλείας

Εν μέσω του θρήνου για τον 19χρονο, που σκοτώθηκε στην Χαλκιδική, αποκαλύπτεται ότι το λούνα παρκ προ εβδομάδων είχε “αποκλειστεί” από από πανηγύρι και ότι πολλά μηχανήματα σε χώρους ψυχαγωγίας λειτουργούν χωρίς άδεια.

Λούνα παρκ: Η έλλειψη πιστοποιητικών και οι “χαλαρές” δικλείδες ασφαλείας
-

Των Κέλλυς Χεινοπώρου – Πωλίνας Κολοκοτρώνη, από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1

Ο ιδιοκτήτης του, μοιραίου για τον 19χρονο, λούνα παρκ στην Χαλκιδική, είχε αποκλειστεί από πλειοδοσία δημοτικού πανηγυριού στην Κοζάνη, ένα μήνα πριν τον δυστύχημα στο Πευκοχώρι, επειδή τα μηχανήματα του δεν είχαν πιστοποίηση.

Ο επιχειρηματίας που κέρδισε τον πλειστηριασμό της Κοζάνης, μίλησε στον ΑΝΤ1, τονίζοντας ότι «Η επιτροπή, όπου έφερε αυτός κάποια χαρτιά, τα έλεγξε και μας φωνάξανε μετά και μας είπανε ότι δεν θα συμμετέχει αυτός στη δημοπρασία και το δώσανε σε εμένα το μέρος. Τώρα, αυτός ο άνθρωπος πως ήρθε και τι ήρθε δεν ξέρω, αλλά δεν ήταν νόμιμος. Δεν τον άφησαν να πάρει μέρος. Έχει δυο λούνα παρκ, εκεί στο Πευκοχώρι που είναι τώρα».


Οι συγγενείς του άτυχου 19χρονου θέτουν ερωτήματα:

  • Αφού ο επιχειρηματίας δεν είχε  άδεια λειτουργίας για το λούνα παρκ που λειτουργούσε σε ιδιωτικό οικόπεδο στην παραλία Πευκοχωρίου, τότε πως η επιχείρηση κατάφερε να λάβει άδεια ηλεκτροδότησης;
  • Το δεύτερο λούνα παρκ που φέρεται να διατηρεί ο ίδιος επιχειρηματίας στο Πευκοχώρι, λίγα μέτρα μακριά από το πρώτο, που έκλεισε ξαφνικά μετά το δυστύχημα, είχε νόμιμη άδεια ή όχι;
  • Από τις 12 Ιουλίου που οι τοπικές αστυνομικές Αρχές εντόπισαν ότι το πάρκο λειτουργούσε χωρίς άδεια, γιατί δεν σφραγίστηκε, παρά λειτουργούσε παράνομα εδώ και ένα μήνα;

Κηδεία - θύμα - Λούνα Παρκ

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Τεχνικών Ασφαλείας Ελλάδος, εξηγεί ότι μετά από το τραγικό δυστύχημα σε πάρκο  στον Αλμυρό Βόλου το 2019, όπου χάθηκε ένα 13χρονο κορίτσι, το νέο νομοθετικό πλαίσιο είναι εξαντλητικό σε  απαιτήσεις  ασφαλείας.

Όμως, ένα από τα κενά του εν λόγω νόμου είναι ότι  σε περίπτωση που εντοπιστεί πάρκο που παρανομεί, δεν ορίζεται η άμεση σφράγισή του από τον Δήμο ως αρμόδια επιβλέπουσα Αρχή, αλλά προβλέπει μόνο χρηματικές κυρώσεις!

Λούνα παρκ

Η... τρίπλα της γνωστοποίησης!

Η ελληνική νομοθεσία για την ασφαλή λειτουργεία των πάρκων είναι τόσο αυστηρή και δαιδαλώδης που πολλοί επιχειρηματίες, όπως αποκαλύπτουν μηχανολόγοι που πιστοποιούν τέτοια μηχανήματα, ακολουθούν το...τρικ της γνωστοποίησης, βάζοντας...τρικλοποδιά στον νομοθέτη!

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι πρώτα στήνονται τα μηχανοκίνητα παιχνίδια, μετά γίνεται η γνωστοποίηση, δηλαδή η αναγγελία με μια ανάρτηση ότι το εν λόγω πάρκο διαθέτει όλα τα πιστοποιητικά. Μετά το πάρκο ανοίγει στο κοινό, τα παιχνίδια αυτά χρησιμοποιούνται από τους επισκέπτες και εν συνεχεία οι αρμόδιες Αρχές - όταν θα υπάρξει βέβαια διαθέσιμο προσωπικό - θα ελέγξουν την εγκυρότητα των πιστοποιητικών. Αν εκεί εντοπίσει παραφωνία, τότε οι Αρχές θα παρέμβουν, δηλαδή εκ των υστέρων!  

Ο μηχανολόγος Παντελής Τριανταφύλλου δηλώνει στον ΑΝΤ1 πως «σαφέστατα υπάρχουν λούνα παρκ που περιοδεύουν χωρίς βεβαιώσεις ελέγχων», υπογραμμίζοντας ότι εκείνος, που ελέγχει τέτοια μηχανήματα για να δώσει ή όχι πιστοποιητικά ασφαλούς λειτουργίας «δεν θα άφηνα τα παιδιά μου να ανέβουν σε αυτά ούτε εγώ δεν θα ανέβαινα. Δεν επιθεωρούνται, δεν ελέγχονται, που σημαίνει δεν συντηρούνται σωστά. Ακόμη δε, στους αρμόδιους φορείς δεν υπάρχουν και άνθρωποι οι οποίοι να είναι σχετικοί»

«Η Πολιτεία τσεκάρει μόνο φακέλους, δεν κάνει αυτοψίες... λειτουργούν χωρίς άδειες , γιατί τους συμφέρει να πληρώσουν πρόστιμο και να είναι ανοιχτά στην σεζον...εγώ δεν θα έβαζα τα παιδιά μου, φοβάμαι να ανέβαινουν σε λούνα παρκ», λέει ο Πρόεδρος των Τεχνικών Ασφαλείας Ελλάδος.

Πάντως, άτομα που είχαν επισκεφτεί το συγκεκριμένο λούνα παρκ στο Πευκοχώρι, εδώ και καιρό έγραφαν στις ηλεκτρονικές αξιολογήσεις τους για την επικινδυνότητα των μηχανημάτων. Ενδεικτικά σε δύο από αυτές αναφέρεται:

  • «Πολύ κακο και εξαιρετικά επικίνδυνο.νομιζω είναι θέμα τύχης που δεν πάθαμε κατι»
  • «This place should be closed. So old and broken atractions. Its dangerous» (μτφρ. Αυτό το μέρος πρέπει να κλείσει, είναι παλιό, διαλυμένα παιχνίδια, είναι επικινδυνο).

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)