Παιδεία-Θρησκεία
Αντιδράσεις για τις εξετάσεις υπαλλήλων με “πλαστά πτυχία”
Χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους αφορά η διάταξη που προωθεί το ΥΠΕΠΘ. Έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση που κάνει λόγο για "πλυντήριο παρανομιών".
Ειδικές εξετάσεις αναμένεται να διεξαχθούν για τους δημοσίους υπαλλήλους που κατέχουν πλαστούς τίτλους σπουδών έπειτα από νομοθετική ρύθμιση που θα καταθέσει σύντομα του υπουργείο Παιδείας.
Όπως αναφέρει το υπουργείο Παιδείας σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η διάταξη θα κατατεθεί σύντομα προς ψήφιση και θα διευρύνει το χρονικό διάστημα του νόμου Γιαννάκου προκειμένου να καλύπτεται κάθε μη σύννομη περίπτωση λειτουργίας ιδιωτικών ΤΕΕ ή χορήγησης πτυχίου, χωρίς χρονικό προσδιορισμό, υλοποιώντας έτσι σχετική πρόταση του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης προς το υπουργείο Παιδείας, πρόταση που εκκρεμεί από το 2015.
Όπως αναφέρει το άρθρο 24 του ν. 3577/2007 (Α' 130), τα πτυχία των μαθητών Ιδιωτικών ΤΕΕ που τους αφαιρέθηκε η άδεια λειτουργίας λόγω των παραπάνω διαπιστωμένων παρανομιών, θα έπρεπε να χορηγηθούν εκ νέου κατόπιν ειδικών πτυχιακών εξετάσεων. Όμως, οι εξετάσεις αυτές δεν έγιναν.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας «οι επιτήδειοι ιδιοκτήτες σχολείων και οι άλλοι εμπλεκόμενοι που είχαν οργανώσει μια κερδοφόρα βιομηχανία 'πιστοποίησης προσόντων', είτε διέφυγαν τις κυρώσεις του νόμου λόγω παραγραφής είτε καταδικάστηκαν σε ελαφριές ποινές».
Την ίδια στιγμή καταγγελία για το σχετικό ζήτημα είχε κάνει η ΟΙΕΛΕ στον πρώην υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος με τη σειρά του διαβίβασε τα στοιχεία στο Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης
Από το πόρισμα του Σώματος που προέκυψε προτάθηκε από το αρμόδιο υπουργείο τροποποίηση , ώστε να καλύπτει κάθε μη σύννομη περίπτωση λειτουργίας ιδιωτικών ΤΕΕ ή χορήγησης πτυχίου, χωρίς χρονικό προσδιορισμό.
Σύμφωνα με το πόρισμα (328/Α/2015) του Σώματος, προτάθηκε στο υπουργείο Παιδείας η τροποποίηση της παρ. 2 του άρθρου 24 του ν. 3577/2007, ούτως ώστε
Φίλης: Το πρόβλημα με τους μη νόμιμους τίτλους σπουδών το κληρονομήσαμε
«Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε με τους μη νόμιμους τίτλους σπουδών που πιστοποιούν επαγγελματική επάρκεια είναι ένα πρόβλημα που δεν δημιούργησε η σημερινή κυβέρνηση. Έχει δημιουργηθεί εδώ και 15-20 χρόνια... Το κληρονομήσαμε και είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε λύση», δηλώνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης, και επιρρίπτει ευθύνες στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι, ενώ το γνώριζε και ο ίδιος όταν ήταν υπουργός, δεν έκανε κάτι. «Είναι γνωστό και όταν ήταν υπουργός Δημόσιας Διοίκησης ο κ. Μητσοτάκης, το γνώριζε το θέμα αυτό. Υπήρχε νομοθετική πρόβλεψη από την εποχή της ΝΔ, που δεν εφαρμόστηκε, ούτε από τη ΝΔ, ούτε από το ΠΑΣΟΚ. Το έβαλαν κάτω από το χαλί. Εμείς, δεν το βάζουμε κάτω από το χαλί. Το αντιμετωπίζουμε στο πλαίσιο της νομιμότητας, χωρίς αγριότητες και λαϊκισμούς», τονίζει χαρακτηριστικά.
Ο κ. Φίλης αναφερόμενος στο νόμο της Μαριέτας Γιαννάκου, όταν ήταν υπουργός Παιδείας (ν.3577/2007 -Α΄ 130), σημειώνει: «Παρόλο που υπήρξε πρόβλεψη της κ. Γιαννάκου με νόμο, δεν υλοποιήθηκε αυτός ο νόμος από τις μετέπειτα κυβερνήσεις. Συνεπώς, είμαστε αναγκασμένοι να λειτουργήσουμε με βάση τη νομιμότητα -σύμφωνα με τον συγκεκριμένο νόμο- και να προχωρήσουμε στη διαδικασία αυτή». Απαντώντας, σε ερώτηση σχετικά με πρόβλεψη των πειθαρχικών διατάξεων του υπαλληλικού κώδικα, ακόμη και για απόλυση, σε περίπτωση πλαστού πτυχίου, ο υπουργός Παιδείας αναφέρει: «Αν υπάρχει πλαστό πτυχίο και διαπιστωθεί με βάση τη διαδικασία που υπάρχει, διαπιστωθεί ονομαστικά όμως, και υπάρξει καταλογισμός προσωπικός, βεβαίως θα ισχύσουν οι διαδικασίες αυτές».
Ωστόσο, το σχετικό ζήτημα έχει σηκώσει θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση.
ΝΔ: Απαιτούμε μια Ελλάδα αξιοκρατίας
Βολές κατά της Κυβέρνησης εξαπέλυσε ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέροντας χαρακτηριστικά σε δήλωσή του πως ελπίζει «η Κυβέρνηση να μην φτάσει στο ακραίο σημείο φαυλότητας να επιτρέψει με οποιονδήποτε τρόπο σε υπάλληλους με παράνομους τίτλους σπουδών να παραμένουν στο Δημόσιο».
Όπως μάλιστα σημείωσε ο ίδιος «προκαλούν τους νέους ανθρώπους, που αγωνίζονται να σπουδάσουν για να αποκτήσουν, με το σπαθί τους, μια θέση στην αγορά εργασίας.
Προκαλούν τους χιλιάδες συμπολίτες μας, που πέτυχαν σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και παραμένουν αδιόριστοι.
Προκαλούν και προσβάλλουν τους φορολογούμενους πολίτες, που απαιτούν αξιοκρατία και διαφάνεια στο Δημόσιο, το οποίο πληρώνουν για να λειτουργεί».
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την υπόθεση δείχνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, αφού όπως επισημαίνει αγωνίστηκε «και ως Υπουργός μαζί με χιλιάδες έντιμους και άξιους Δημοσίους Υπαλλήλους να μπει ένα τέλος στο καθεστώς ανομίας που κυριαρχούσε.»
Τι απαντά το ΥΔΜΕΔ:
Απάντηση στα όσα αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει το Υπουργείο Εσωτερικών και Δ. Ανασυγκρότησης με ανακοίνωσή του.
Το αρμόδιο υπουργείο απαντά φράση προς φράση στις βολές του Προέδρου της ΝΔ.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
1)Λέει ο κ. Μητσοτάκης: «Ελπίζω η Κυβέρνηση να μην φτάσει στο ακραίο σημείο φαυλότητας να επιτρέψει με οποιονδήποτε τρόπο σε υπάλληλους με παράνομους τίτλους σπουδών να παραμένουν στο Δημόσιο».
Σε ακραία σημεία φαυλότητας είχαν φτάσει οι κυβερνήσεις τις οποίες υπηρέτησε ως Υπουργός, ο κ. Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, καθώς και οι προηγούμενες κυβερνήσεις οι οποίες ανέχθηκαν να λειτουργούν φάμπρικες ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ εκπαιδευτηρίων και στη συνέχεια προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να συγκαλύπτουν τις ανομίες τους.
Ο κ. Μητσοτάκης με αφορμή ένα θέμα οι ρίζες του οποίου βρίσκονται στην εποχή της παντοδυναμίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και αφορά την παράνομη λειτουργία ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, επιχειρεί να εμπλέξει τη Δημόσια Διοίκηση και το ΑΣΕΠ ισχυριζόμενος ότι μεγάλος αριθμός υπαλλήλων με παράνομους τίτλων σπουδών παραμένουν στο Δημόσιο.
Να θυμίσουμε στον κ. Μητσοτάκη αυτό που όφειλε να γνωρίζει: η αποκάλυψη πλαστών πιστοποιητικών ή εγγράφων επισείει την άμεση ανάκληση διορισμού ή/και την πειθαρχική του δίωξη. Προφανώς αν ο κ. Μητσοτάκης δεν βρίσκεται σε σύγχυση ή δεν γνωρίζει τους δημοσιοϋπαλληλικούς κώδικες και τους νόμους της Πολιτείας, τότε επιδιώκει να δημιουργήσει ψευδείς εντυπώσεις με σκοπό την συκοφάντηση του Δημόσιου Τομέα και όσων τον υπηρετούν.
2) Λέει ο κ. Μητσοτάκης: «Προκαλούν τους νέους ανθρώπους, που αγωνίζονται να σπουδάσουν για να αποκτήσουν, με το σπαθί τους, μια θέση στην αγορά εργασίας. Προκαλούν τους χιλιάδες συμπολίτες μας, που πέτυχαν σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και παραμένουν αδιόριστοι»
Ο κ. Μητσοτάκης προκαλεί ολόκληρη την κοινωνία και την κοινή λογική όταν υποδύεται ότι δεν γνωρίζει –παρά το ότι χρημάτισε υπουργός- ότι οι προσλήψεις γίνονται από το ΑΣΕΠ το οποίο και κάνει έλεγχο ΟΛΩΝ των πιστοποιητικών που προσκομίζουν οι υποψήφιοι για το Δημόσιο και ότι στη συνέχεια γίνεται νέος έλεγχος κατά την πρόσληψή τους από τον φορέα ή την υπηρεσία που τους προσλαμβάνει.
Ο κ. Μητσοτάκης όμως προκαλεί μιλώντας για «χιλιάδες συμπολίτες μας, που πέτυχαν σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και παραμένουν αδιόριστοι» όταν φεύγοντας από το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης ήταν ΕΚΕΙΝΟΣ ο οποίος είχε αφήσει σε ομηρία περίπου 9.000 επιτυχόντες σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ από το 2008 και μετά.
3) Λέει ο κ. Μητσοτάκης: «Προκαλούν και προσβάλλουν τους φορολογούμενους πολίτες, που απαιτούν αξιοκρατία και διαφάνεια στο Δημόσιο, το οποίο πληρώνουν για να λειτουργεί. Νοιάζομαι προσωπικά για αυτήν την υπόθεση, γιατί αγωνίστηκα και ως Υπουργός μαζί με χιλιάδες έντιμους και άξιους Δημοσίους Υπαλλήλους να μπει ένα τέλος στο καθεστώς ανομίας που κυριαρχούσε».
Ο κ. Μητσοτάκης για το μόνο το οποίο νοιάστηκε προσωπικά ήταν για την συρρίκνωση και διάλυση του Δημόσιου Τομέα με χιλιάδες απολύσεις όπως του υπαγορεύουν οι νεοφιλελεύθερες εμμονές του.
4) Λέει ο κ. Μητσοτάκης: «Μαζί υλοποιήσαμε το αίτημα της κοινωνίας για ελέγχους που προστατεύουν το κύρος της Δημόσιας Διοίκησης και δεν δείξαμε καμία ανοχή σε αυτούς που κλέβουν το μέλλον των συμπολιτών μας».
Ο κ. Μητσοτάκης και εδώ ψεύδεται χωρίς την παραμικρή συστολή αφού ακόμη και για την υπόθεση των παράνομων εκπαιδευτηρίων και των μη νόμιμων τίτλων, υπήρξε νόμος της πρώην υπουργού Παιδείας Μαριέττας Γιαννάκου (άρθρο 24 του ν.3577/2007) ο οποίος ΟΥΔΕΠΟΤΕ εφαρμόστηκε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ή του ΠΑΣΟΚ.
5) Λέει ο κ. Μητσοτάκης: «Αποτέλεσμα της δουλειάς μας ήταν να αναδειχθεί το θέμα των 2.000 τίτλων σπουδών “υποτιθεμένων” αριστούχων, πολλοί εκ των οποίων χρησιμοποιήθηκαν για διορισμό στο Δημόσιο. Θέλουμε να χτίσουμε μια καλύτερη Ελλάδα με αξιοκρατία».
Καμία «δουλειά» πέραν τη συγκάλυψης δεν έκανε ο κ. Μητσοτάκης ακόμη κι όταν είχε αποκαλυφθεί η υπόθεση των παράνομων ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων «Ευρώπη», στην Αρτα, με αποτέλεσμα την παραγραφή των αδικημάτων 35 εμπλεκομένων στην υπόθεση.
Αντίθετα, οι Υπουργοί Παιδείας των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησαν ενδελεχείς ελέγχους μέσω των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης για το σύνολο των Ιδιωτικών ΤΕΕ της χώρας και εντόπισαν όλα τα Ιδιωτικά ΤΕΕ, στα οποία σημειώθηκαν αντίστοιχες παρατυπίες που εμπίπτουν στις διατάξεις του άρθρου 24 του ν.3577/2007.
Ο πρώην Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ. Κατρούγκαλος, διαβίβασε τα στοιχεία των καταγγελιών της ΟΙΕΛΕ στο Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης το οποίο συνέταξε και το σχετικό πόρισμα (328/Α/2015) του Σώματος.
Ας μας πει λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης πόσοι από τους «χιλιάδες υποτιθέμενους αριστούχους» μπήκαν στο Δημόσιο και γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις δεν εφαρμόστηκαν οι νόμοι. Επίσης πόσοι από αυτούς μπήκαν στον ιδιωτικό τομέα και πάλι με «ψευδή» στοιχεία.
Ο κ. Μητσοτάκης θέλει την παλινόρθωση του φαύλου συστήματος το οποίο οικοδόμησε η παράταξή του και στήριξε ο ίδιος προσωπικά.
6) Λέει ο κ. Μητσοτάκης: «Οι πολίτες απαιτούν και μαζί τους απαιτώ από την Κυβέρνηση να κάνει, επιτέλους, σε κάτι, το σωστό»
Οι πολίτες απαιτούν να αποκαλυφθούν όλες οι «φάμπρικες» που είχαν στήσει οι κυβερνήσεις Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ τόσο στην Εκπαίδευση όσο και στο Δημόσιο. Και θα αποκαλυφθούν.
Στον κ. Μητσοτάκη απευθύνουμε τα ίδια ερωτήματα τα οποία του θέτει και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) με σημερινή ανακοίνωση του προέδρου της και απαιτούμε μαζί με την κοινωνία άμεσες απαντήσεις:
• Πού βρίσκονταν το 2005, όταν η ΟΙΕΛΕ ανακίνησε το ζήτημα και κατέθεσε μηνύσεις;
• Πού βρίσκονταν, όταν παραγράφονταν τα αδικήματα των 35 εμπλεκόμενων και όταν η ΟΙΕΛΕ ζητούσε τη νομική αναψηλάφιση του θέματος;
• Τι έλεγαν, όταν η Κομισιόν το 2014 «πάγωσε» τη διαδικασία αντιστοίχισης του Εθνικού με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων λόγω των παράνομων και παράτυπων τίτλων στην ιδιωτική εκπαίδευση;
• Γιατί δεν πήραν θέση, όταν ο Σύνδεσμος των ιδιοκτητών (ΣΙΕΙΕ) μήνυσε τον Πρόεδρο της ΟΙΕΛΕ, επειδή κατήγγειλε το θέμα των τίτλων και των διορισμών των κατόχων τους στο Δημόσιο στην Κομισιόν (απηυδισμένος από την απόλυτη απραξία των προηγούμενων κυβερνήσεων που κάλυπταν τους πραγματικούς ενόχους); Τώρα τάχα θυμήθηκαν το θέμα;
ΠΑΣΟΚ: Κάθε έννοια αξιοκρατίας, λογικής και κράτους δικαίου καταπατάται
Αντιδράσεις για το ζήτημα και από το ΠΑΣΟΚ που σε ανακοίνωση του αναφέρει πως εν μέσω πανελληνίων μονό ως πρόκληση μπορεί να εκληφθεί η όποια προσπάθεια τακτοποίησης περιπτώσεων δημοσίων υπαλλήλων που προσελήφθησαν κάνοντας χρήση πλαστών τίτλων».
«Κάθε έννοια αξιοκρατίας, λογικής και κράτους δικαίου καταπατάται, την ίδια στιγμή που χιλιάδες νέα παιδιά δίνουν έναν δύσκολο, αλλά έντιμο αγώνα για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση» λέει το ΠΑΣΟΚ.
«Τι έχει να πει σε αυτά τα παιδιά και τις οικογένειές τους η κυβέρνηση; Ότι η αναξιοκρατία η εξαπάτηση δικαιούνται μιας δεύτερης ευκαιρίας; Τι έχει να πει στους χιλιάδες ανέργους πτυχιούχους ο κ. Φίλης;
Ότι οι τίτλοι δεν έχουν αξία, αρκεί να υπάρχει η πολιτική βούληση;» συνεχίζει σε ανακοίνωσή του κόμμα ενώ καλεί τον αρμόδιο υπουργό να σταματήσει κάθε συζήτηση και διαδικασία επί του θέματος που η κυβέρνηση επέλεξε να διευθετήσει ενώ ταυτόχρονα καλεί την κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφασή της, "γιατί προσβάλλει βάναυσα κάθε έννοια ηθικής και προκαλεί τους πολίτες".
Ποτάμι: εξετάσεις "πλυντήριο" για πλαστά πτυχία
Στη Βουλή έφερε το Ποτάμι το ζήτημα της ενδεχόμενης νομιμοποίησης πλαστών τίτλων σπουδών δημοσίων υπαλλήλων με ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές Γιώργος Μαυρωτάς (Αττικής), Γρηγόρης Ψαριανός (Β΄ Αθηνών), Κατερίνα Μάρκου (Β΄ Θεσσαλονίκης), Κώστας Μπαργιώτας (Λάρισας) και Ιάσονας Φωτήλας (Αχαΐας) προς τους υπουργούς Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Ταυτόχρονα σε ανακοίνωσή του Το Ποτάμι αναφέρει πως «κατά το δοκούν ή καλύτερα όποτε τους συμφέρει, η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, άλλοτε καταγγέλλει τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και άλλοτε τις μνημονεύει όπως τώρα κάνει και ο Υπουργός Παιδείας κ. Φίλης, προκειμένου να βρει ένα άλλοθι για την ειλημμένη απόφασή του να «νομιμοποιήσει» τα πλαστά πτυχία μιας μερίδας δημοσίων υπαλλήλων μέσω εξετάσεων».
Ακόμη επιτίθεται σφοδρά προς την κυβέρνηση λέγοντας πως αντί να κάνει το αυτονόητο «και να απομακρύνει από τη θέση τους όσοι εν γνώσει τους απέκτησαν πλαστά και παράνομα πτυχία σε συνεννόηση με επιτήδειους ιδιοκτήτες σχολείων, και κατέλαβαν μια θέση στο Δημόσιο εις βάρος άλλων συμπολιτών μας, εφευρίσκει έναν ακόμη τρόπο να ενδυναμώσει το πελατειακό κράτος που χτίζει εδώ και 16 μήνες».
"Οι κυβερνήσεις μπορεί να αλλάζουν, το πελατειακό κράτος μένει" αναφέρει Το Ποτάμι ολοκληρώνοντας.
ΑΔΕΔΥ: Καμία ανοχή σε περιπτώσεις κατάθεσης πλαστών πτυχίων στο Δημόσιο
Από τη μεριά της και η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καταδικάζει τέτοιου είδους φαινόμενα τονίζοντας σε ανακοίνωσή της πως «Είναι σαφές ότι η προσκόμιση και κατάθεση πλαστών τίτλων σπουδών στο Δημόσιο, αποτελεί πειθαρχικό και ποινικό αδίκημα. Συνεπώς, όπου και όποτε αποδεδειγμένα διαπιστώνεται η ύπαρξη φαινομένων παραβατικότητας, θα πρέπει -χωρίς δεύτερη σκέψη- να εφαρμόζονται οι διατάξεις του Πειθαρχικού Κώδικα των Δημοσίων Υπαλλήλων».
Μάλιστα καλεί την κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς να πράξουν τα δέοντα και να εφαρμόσουν το νόμο.
«Δηλώνουμε, ωστόσο, ότι σε καμία περίπτωση και με κανένα τρόπο, δεν πρόκειται να δεχτούμε την αναπαραγωγή της κλασικής αποπροσανατολιστικής εκμετάλλευσης απαράδεκτων φαινομένων παραβατικότητας και διαφθοράς, με στόχο την ενοχοποίηση του συνόλου των εργαζομένων στο Δημόσιο Τομέα και την αποσιώπηση των ευθυνών του πελατειακού, διαμεσολαβητικού, διαπλεκόμενου μέρους του πολιτικού συστήματος που κακοδιοικεί, συγκαλύπτει και αρνείται τη διαφάνεια» λέει η ΑΔΕΔΥ η οποία επισημαίνει ότι ανάλογη θα πρέπει να είναι και η αντιμετώπιση όλων όσων εμπλέκονται στη χορήγηση πλαστών πτυχίων.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!