Κυβέρνηση

23 Ιουνίου 2015 19:22

Λαφαζάνης: Με μέτρα λιτότητας η Ελλάδα δεν μπορεί να δει το αύριο

Πρότεινε τη ρήξη για μία "ανασυγκροτημένη, προοδευτική Ελλάδα" και... έδειξε στον Αλέξη Τσίπρα τα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση. Επιτέθηκε στους πιστωτές.

-



Τρεις παραμέτρους έθεσε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, προκειμένου να εξέλθει η Ελλάδα από την κρίση, ενώ επιτέθηκε σφοδρά στους δανειστές, με φόντο την πορεία των διαπραγματεύσεων.

«Αυτήν την ώρα που πρέπει να ληφθούν κάποιες πολύ ουσιαστικές αποφάσεις από την Κυβέρνηση, πρέπει να ληφθούν τρεις παράμετροι υπόψη,  αν θέλουμε να φύγουμε από αυτήν την κρίση, αν θέλουμε να δημιουργήσουμε πλαίσιο ώστε να φύγουμε από την ύφεση και να μπούμε σε ανακαμψιακή τροχιά, χρειάζονται τρία πράγματα», είπε ο κ. Λαφαζάνης, μιλώντας στην παρουσίαση βιβλίου του Πέτρου Παπακωνσταντίνου, και εξήγησε ότι πρέπει να τερματιστεί η λιτότητα, να υπάρξει μία ισχυρή ένεση ρευστότητας στην ελληνική οικονομία για να διαμορφωθεί ένα μεγάλο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και να χρηματοδοτηθεί με όσο πιο ευνοϊκούς όρους η οικονομία, καθώς και να διαγραφεί το «μεγαλύτερο μέρος του χρέους». 

Όπως είπε ο κ. Λαφαζάνης, η λιτότητα είναι ό,τι πιο καταστροφικό για όλη την Ευρώπη κι ειδικότερα για μια χώρα σαν την Ελλάδα. Με μέτρα λιτότητας η Ελλάδα δεν μπορεί να το δει το αύριο, σημείωσε ο υπουργός και υπογράμμισε ότι η κατάσταση της Ελλάδας είναι ο αδύναμος κρίκος του πιο σκληρού ίσως καπιταλισμού που γέννησε η ανθρωπότητα από την γέννηση του καπιταλισμού, ο αδύνατος κρίκος μέσα στην Ευρώπη.

«Ζούμε σε έναν πλανήτη όπου τίποτα δεν είναι δεδομένο, σε έναν πλανήτη που υφίσταται ραγδαίες αλλαγές και μετασχηματισμούς», σημείωσε ο κ. Λαφαζάνης και επισήμανε ότι «μέσα σε αυτόν τον πλανήτη, η σημερινή, νεοφιλελεύθερη, μονεταριστική Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει κανένα μέλλον. Μια Ένωση «αγοράς» υπό την γερμανική κηδεμονία, δεν μπορεί να πάει μακριά κι αυτό το αποδεικνύει η στασιμότητα και η ύφεση που περνάει σήμερα το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η αδυναμία να υπάρξουν στοιχειώδεις οικονομικές προοπτικές, την στιγμή που το κοινωνικό πεδίο σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες κατεδαφίζεται».

«Η Ελλάδα μέσα σε αυτήν την Ευρώπη είτε το θέλουμε είτε δεν το θέλουμε έχει μπει σε μια φάση μετάβασης που ή θα είναι προοδευτική και θα οδηγήσει σε μεγάλη κοινωνική αλλαγή ή αν δεν προχωρήσει αυτή η μετάβαση, η Ελλάδα μπορεί να καταστεί επίκεντρο μιας μεγάλης πολιτικής ανωμαλίας που γρήγορα μπορεί να εξαπλωθεί και στην περιοχή μας και στην Ευρώπη», συμπλήρωσε ο υπουργός, σημειώνοντας «αυτή η Ελλάδα σε μετάβαση, ιδιαίτερα που έχει μια Κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, την Αριστερά, πρέπει να κινηθεί σε μια κατεύθυνση ριζικής αλλαγής του Κράτους».

«Η αλλαγή στο Κράτος για να μπορεί να είναι πραγματική πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της εξάρτησης και της κηδεμονίας της χώρας που παίρνει αποικιοκρατικά χαρακτηριστικά τα τελευταία χρόνια. Εμείς εδώ δεν είμαστε αντιμέτωποι μόνο με το εσωτερικό κατεστημένο, αλλά και με αυτούς που το στηρίζουν», συνέχισε ο κ. Λαφαζάνης και εξαπέλυσε σφοδρά πυρά κατά των πιστωτών, "υποδεικνύοντας" στον Αλέξη Τσίπρα τη ρήξη ώστε να αλλάξει πορεία η χώρα. 

«Είτε τρόικα το πει κανείς, είτε θεσμούς, είτε με την πραγματική του διάσταση (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ), αυτή η θεσμοποιημένη, παγκοσμιοποιημένη εξουσία, παρεμβαίνει ωμά, σε συνεργασία με το εσωτερικό κατεστημένο, προκειμένου να ωθήσει σε τροχιά απόλυτα συμβατή με τα συμφέροντα και τις προτεραιότητες της», υπογράμμισε και περιέγραψε τα βήματα για μία ρήξη με την ΕΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Λαφαζάνη, για να τα αντικρούσει αυτά πρέπει κάποιος να έχει πάρει πολύ μεγάλες αποφάσεις, να είναι έτοιμος να επιδείξει μεγάλη τόλμη κι έναν ανυστερόβουλο ριζοσπαστισμό και οπωσδήποτε να έχει μια στήριξη από ένα μεγάλο, εργατικό, λαϊκό κίνημα κι έναν λαό αποφασισμένο να διανύσει την μεταβατική περίοδο με όσες δυσκολίες κι αν χρειαστεί για να προχωρήσει σε μια ανασυγκροτημένη, προοδευτική Ελλάδα.

 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)