Πολιτική

Σήμερα 13:01 Τελευταία ενημέρωση : Σήμερα 14:22

Βάσω Παπανδρέου: Πέθανε η πρώην υπουργός

Θλίψη προκάλεσε η είδηση του θανάτου της Βάσως Παπανδρέου που έφυγε σήμερα από τη ζωή.

Βάσω Παπανδρέου: Πέθανε η πρώην υπουργός
-

Θρήνος στον κόσμο της πολιτικής καθώς σε ηλικία 80 ετών πέθανε η πρώην Υπουργός, Βάσω Παπανδρέου.  Η κηδεία της θα γίνει το Σάββατο 19 Οκτωβρίου στις 15:00 το μεσημέρι στα Βαλιμίτικα Αιγίου.

Γεννήθηκε στα Βαλιμίτικα Αιγίου στις 9 Δεκεμβρίου 1944. Σπούδασε Οικονομικά στην τότε ΑΣΟΕΕ και συνέχισε στην Αγγλία όπου έλαβε μεταπτυχιακό από το πανεπιστήμιο του Λονδίνου και διδακτορικό από το πανεπιστήμιο του Reading, και στη συνέχεια δίδαξε στην Οξφόρδη.

Έχει διατελέσει πρόεδρος του ΕΟΜΜΕΧ (1981-1985), υφυπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας (1985-1986), αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας (1986-1987), αναπληρωτής υπουργός Εμπορίου για τα θέματα της Ελληνικής Προεδρίας στη Κοινότητα (1988-1989), επίτροπος της ΕΟΚ για την Απασχόληση, τις Εργασιακές Σχέσεις και Κοινωνικές Υποθέσεις, το Ανθρώπινο Δυναμικό, την Εκπαίδευση και Κατάρτιση, και την Ισότητα των δύο Φύλων (1989-1993), υπουργός Ανάπτυξης (1996-1999), Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (1999-2001) και ΠΕΧΩΔΕ (2001-2004) σε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Δίνει νέες ευκαιρίες εκπαίδευσης, προωθεί την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, προστατεύει τη μητρότητα, εμπεδώνει στην ισότητα των δύο φύλων και δείχνει ιδιαίτερη μέριμνα για τους απόμαχους της εργασίας και τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Προωθεί την Ευρωπαϊκή Κοινωνική Χάρτα και κατοχυρώνει τον Κοινωνικό Διάλογο σε ολόκληρη την Ευρώπη. Παίρνει μεγάλη έκταση στον διεθνή τύπο, που φθάνει να την αποκαλέσει "Καρυάτιδα της Δημοκρατίας" και "Σιδηρά Κυρία".

βάσω Παπανδρέου

Αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ, υπερασπίζεται ανυποχώρητα τις πολιτικές της θέσεις για τον εκσυγχρονισμό της χώρας και παίζει ενεργό ρόλο στην εκλογή του Κωνσταντίνου Σημίτη στην Πρωθυπουργία. Ως Υπουργός Εσωτερικών θεσμοθέτησε τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ). Με πρωτοβουλία της κατοχύρωσε νομοθετικά τη συμμετοχή των γυναικών σε ποσοστό 33% στους συνδυασμούς των Νομαρχιακών και Δημοτικών εκλογών 2002.

Πέτυχε την επιτάχυνση και την ολοκλήρωση μεγάλων έργων της χώρας, συνέβαλε καθοριστικά στην προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η συνεπωνυμία με τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου είναι συμπτωματική.

Η Βάσω Παπανδρέου αποσύρθηκε από την πολιτική το 2012, όταν και ανακοίνωσε την πρόθεσή της να μην θέσει εκ νέου υποψηφιότητα στη Β' Αθηνών, όπου εκλεγόταν. Η ίδια είχε πει τότε ότι «βραχυπρόθεσμα το μέλλον του ΠΑΣΟΚ δεν θα είναι καθόλου ευοίωνο», ενώ είχε ασκήσει σφοδρή κριτική στην τότε κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, με τη χώρα να έχει εισέλθει στο μνημόνιο. Ένα μήνα πριν, είχε διαγραφεί από την τότε ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, μαζί με άλλους 21 βουλευτές, επειδή τον Φεβρουάριο του 2012 είχαν καταψηφίσει άρθρα του τότε αναθεωρημένου μνημονίου.

βάσω Παπανδρέου

Σε συλλυπητήριο μήνυμα του, «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκφράζει τη λύπη του για τον θάνατο της Βάσως Παπανδρέου. Η Β. Παπανδρέου άφησε το δικό της ξεχωριστό στίγμα στην πολιτική της χώρας, ως στέλεχος και υπουργός του ΠΑΣΟΚ, ως μέλος του ελληνικού κοινοβουλίου αλλά και ως Επίτροπος της ΕΟΚ. Απευθύνουμε τα συλλυπητήρια μας στην οικογένεια της και το κόμμα της».


Ειδήσεις σήμερα:

Επίδομα θέρμανσης - Σκυλακάκης: Το πόσο κρύο έκανε τον χειμώνα θα καθορίσει το τελικό ποσό ανά δικαιούχο

ΠΑΟΚ - Γιάννης Παπαστεφανάκης στον ΑΝΤ1: Θα χτυπήσω πέναλτι στην Τούμπα (βίντεο)

Ελληνικό FBI - Δημογλίδου: Η διαταγή “πέρασε” από πολλές υπηρεσίες, θα διερευνηθεί η διαρροή ονομάτων (βίντεο)

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)