Πολιτική

21 Αυγούστου 2024 09:43 Τελευταία ενημέρωση : 21 Αυγούστου 2024 21:03

Φωτιές στην Αττική: "Γκάζι" από την κυβέρνηση για αποκατάσταση των ζημιών και αντιπλημμυρικά

Προτεραιότητα της κυβέρνησης η στήριξη των πληγέντων και η αποκατάσταση των καταστροφών. Ποιος θα είναι ο οδικός άξονας για τα μέτρα για τους πληγέντες

Φωτιές στην Αττική: "Γκάζι" από την κυβέρνηση για αποκατάσταση των ζημιών και αντιπλημμυρικά
-

«Το τι έγινε στη φωτιά είναι κάτι το οποίο θα συζητηθεί και θα μελετηθεί, όπως μελετάται κάθε φωτιά η οποία ξεφεύγει και η οποία δεν τίθεται κάτω από άμεσο έλεγχο», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύσκεψη με τους συναρμόδιους υπουργούς και τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπου παρουσιάστηκαν οι δράσεις για την αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών από την πυρκαγιά της 11ης Αυγούστου στη βορειοανατολική Αττική.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο Πρωθυπουργός πρόσθεσε τα εξής:

«Θέλω να τονίσω, όμως, ότι φέτος έχουμε αντιμετωπίσει σχεδόν 4.000 πυρκαγιές, πάρα πολλές από αυτές ήταν στην Αττική. Αυτή ήταν, δυστυχώς, η μόνη φωτιά η οποία ξέφυγε, παρά το γεγονός ότι και σε αυτή τη φωτιά υιοθετήθηκε το σωστό, όπως απεδείχθη σε πάρα πολλές άλλες φωτιές, δόγμα της πολύ γρήγορης πρώτης προσβολής. Για λόγους, όμως, οι οποίοι πρέπει να αναλυθούν, η φωτιά αυτή ξέφυγε, είχε πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, κινήθηκε με πολύ μεγάλη ταχύτητα και έκανε τη ζημιά την οποία όλοι σήμερα γνωρίζουμε.

Θα κρατήσω μόνο ως μία μικρή θετική υποσημείωση μέσα σε αυτή την πολύ αρνητική εικόνα την οποία όλοι σας είχατε την ευκαιρία να διαπιστώσετε, το γεγονός ότι το υψηλό δάσος το οποίο κάηκε σε αυτή τη φωτιά ήταν σχετικά περιορισμένο σε σχέση με άλλες φωτιές της Αττικής. Η καύση δεν ήταν τόσο έντονη, κάτι το οποίο θα διευκολύνει στη διαδικασία της φυσικής αναγέννησης.

Φωτιά - Βορειοανατολική Αττική - Καταστροφές

Και η μορφολογία του εδάφους είναι τέτοια που σημαίνει ότι τα μέτρα συγκράτησης των εδαφών και οι αντιδιαβρωτικές παρεμβάσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν δεν θα χρειαστεί να είναι τόσο εκτεταμένες -είμαι πολύ προσεκτικός στα λόγια μου- σε σχέση με άλλες φωτιές τις οποίες είχαμε αντιμετωπίσει στο παρελθόν στην Αττική».

Σημείωσε επίσης τα εξής: «Η βούλησή μας είναι να προχωρήσουμε τα έργα πολύ γρήγορα, ώστε οι βασικές παρεμβάσεις να γίνουν εντός τέτοιου χρονικού πλαισίου ώστε να περιορίσουμε, στο μέτρο που αυτό είναι εφικτό, τα όποια πιθανά πλημμυρικά φαινόμενα εκδηλωθούν ως αποτέλεσμα ακραίων φαινομένων που μπορεί να έρθουν τους επόμενους μήνες».

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε επίσης ειδική μνεία στο ζήτημα του καθαρισμού των οικοπέδων. «Δοκιμάσαμε κάτι το οποίο δεν είχε ξαναγίνει ποτέ στην ιστορία της χώρας. Πιστεύω ότι ήταν αναμφισβήτητα μια πολύ μεγάλη επιτυχία και μια συλλογική κατάκτηση. Γιατί λέω συλλογική κατάκτηση; Διότι νομίζω ότι πια έχει καταστεί κοινός τόπος -και αυτό είναι κάτι το οποίο θέλω να το χαιρετίσω διότι παρά τις στεναχώριες, την οργή, το θυμό που πάντα μπορεί να συνοδεύουν τη φυσική καταστροφή-, αντιλαμβανόμαστε ότι είμαστε όλοι μαζί πια σε αυτή την προσπάθεια και ο καθένας πρέπει να κάνει το δικό του έργο έτσι ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε μια κλιματική κρίση η οποία πια είναι μπροστά μας».

Κυριάκος Μητσοτάκης - Πεντέλη

Και μνημόνευσε σχετική μελέτη που παρουσίασε το υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης, λέγοντας:

«Τα στοιχεία τα οποία παρουσίασε ο Δημήτρης είναι απολύτως αποκαλυπτικά ως προς την προστασία την οποία παρέχουν τα καθαρισμένα οικόπεδα στις ατομικές περιουσίες αλλά και τη μεγάλη διευκόλυνση στις προσπάθειες κατάσβεσης, διότι πολύ απλά η φωτιά δεν θα βρει την καύσιμη ύλη να κινηθεί με την ίδια ταχύτητα με την οποία συνέβαινε στο παρελθόν.

Τα κάναμε όλα τέλεια στους καθαρισμούς; Προφανώς και όχι, το κάναμε για πρώτη φορά. Ήταν όμως μία μεγάλη επιτυχία πάνω στην οποία πρέπει να χτίσουμε. Θα είμαστε πιο έτοιμοι του χρόνου έτσι ώστε να διευκολύνουμε τους Δήμους με τις αποκομιδές των κλαδιών και των χόρτων τα οποία έχουμε καθαρίσει; Προφανώς και θα είμαστε».

Μετά την περαίωση των αυτοψιών και τη χθεσινή σύσκεψη με τη συμμετοχή και αρκετών συναρμόδιων κυβερνητικών στελεχών, για την κυβέρνηση το στοίχημα είναι οι γρήγορες και ουσιαστικές παρεμβάσεις. Όπως λένε από την κυβέρνηση, έχουν ήδη ξεκινήσει καθαρισμοί στο πλαίσιο του προγράμματος anti-nero και της έκτακτης επιχορήγησης του Υπ. Εσωτερικών προς τους πυρόπληκτους δήμους όλων των δημόσιων χώρων εντός των οικισμών που εισέβαλε η φωτιά. Παράλληλα, από χθες άνοιξε η πλατφόρμα για την πρώτη αρωγή-αν και στη σύσκεψη κάποιοι δήμαρχοι έγειραν ζητήματα για το κατά πόσο το ύψος της επιδότησης ενοικίου είναι επαρκές για κατοίκους περιοχών με υψηλές τιμές ακινήτων.

Ειδήσεις σήμερα:

Κακοκαιρία στη Θεσσαλία: Η Πυροσβεστική δέχθηκε 55 κλήσεις λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων

Κορονοϊός: Σημεία για rapid test δωρεάν την Τετάρτη

Καιρός: Νεφώσεις, βροχές και τοπικές καταιγίδες την Τετάρτη

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)