Κυβέρνηση

19 Σεπτεμβρίου 2014 18:45

Η συνεργασία στα ενεργειακά στο επίκεντρο της συνάντησης Σαμαρά-Αλίγιεφ

Φαίνεται πως επήλθε συμφωνία για επιπλέον παροχή αζέρικου φυσικού αερίου στη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν.

-



Του Δημήτρη Κοτταρίδη

Ένα από τα θέματα που προκαλούν πονοκέφαλο στην κυβέρνηση εν όψει και του χειμώνα είναι το ενδεχόμενο της διακοπής της τροφοδοσίας με φυσικό αέριο από τη Ρωσία λόγω της κρίσης στην Ουκρανία και της κόντρας που υπάρχει μεταξύ Μόσχας και ΕΕ.

Ο Αντώνης Σαμαράς λοιπόν σήμερα στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν έθεσε το θέμα στον κ. Αλίγιεφ και φαίνεται πως επήλθε συμφωνία για επιπλέον παροχή αζέρικου φυσικού αερίου προς τη χώρα μας αν παρουσιαστεί ανάγκη. Σαμαράς και Αλίγιεφ συναντήθηκαν σήμερα στο Μπακού, με βασικό θέμα τα ενεργειακά και την περαιτέρω συνεργασία των δύο χωρών και συμφώνησαν πως η Ελλάδα εξελίσσεται σε ενεργειακό κόμβο στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και μάλιστα η χώρα μας είναι η πιο σημαντικός στρατηγικός εταίρος του Αζερμπαϊτζαν στην περιοχή όπως τόνισε και ο κ. Αλίγιεφ.

Σε εξέλιξη να θυμίσουμε πως βρίσκεται και η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΣΦΑ στη SOCAR και μάλιστα στις 29 Σεπτεμβρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δώσει και επίσημα το πράσινο φως για την τελική συμφωνία.

Ο Αντώνης Σαμαράς δίνει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία στα θέματα ενέργειας καθώς επιδιώκει η Ελλάδα να γίνει ένας σημαντικός ενεργειακός κόμβος, προτάσσοντας την ανάγκη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο της διαφοροποίησης των πηγών.

Μετά τη συνάντηση Σαμαρά-Αλίγιεφ, ακολούθησαν διμερείς επαφές των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Από ελληνικής πλευράς, συμμετείχαν ο υπουργός και υφυπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης και Ασημάκης Παπαγεωργίου και η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη.

Το Σάββατο ο κ. Σαμαράς και η ελληνική αντιπροσωπεία θα συμμετάσχουν στην εκδήλωση για τα 20 χρόνια του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ. Κατόπιν, μαζί με τις άλλες αντιπροσωπείες, θα παρευρεθούν στον καινούργιο τερματικό σταθμό, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως, όπου θα γίνει η τελετή έναρξης της νέας γεώτρησης.



12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)