Κυβέρνηση

01 Σεπτεμβρίου 2014 09:54

Αντίστροφη μέτρηση για την «μάχη των αριθμών» στο Παρίσι

Στην τελική ευθεία της προετοιμασίας βρίσκεται η ελληνική αντιπροσωπεία για την διαπραγμάτευση με την τρόικα, που αρχίζει αύριο, με εξαιρετικά πλούσια και «καυτή» ατζέντα.

-

Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου

Με συσκέψεις μεταξύ κυβερνητικών στελεχών, συμβούλων και επιτελών, αλλά και διαρκείς τηλεφωνικές επικοινωνίες αναμένεται να κυλήσει η ημέρα στο Μέγαρο Μαξίμου και τα υπουργικά γραφεία, στο πλαίσιο της τελικής φάσης της προετοιμασίας της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, που θα λάβει μέρος στην, πρώτη εκτός ελληνικού εδάφους, διαπραγμάτευση με την τρόικα, η οποία ξεκινά αύριο το πρωί, στο Παρίσι.

Στηριζόμενη στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος προσαρμογής, η ελληνική πλευρά θέτει στην αιχμή του δόρατος της, την υιοθέτηση από τους δανειστές του σχεδίου σταδιακής μείωσης των φορολογικών συντελεστών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η Κυβέρνηση θα επιδιώξει να πείσει τους δανειστές για το σχέδιο φορολογικών ελαφρύνσεων, με ένα όπλο που η τρόικα …λατρεύει. Τους αριθμούς!

Μόνο που η ελληνική αποστολή προσδοκά σε αυτήν την «μάχη των αριθμών» να αναδειχθεί νικήτρια, καθώς πλέον τα στοιχεία και τα δεδομένα αποδεικνύουν, περίτρανα πλέον, την υπερφορολόγηση και την οικονομική αδυναμία των Ελλήνων.

Ο Υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, αναμένεται στην διάρκεια των διαβουλεύσεων, να προτάξει στους εκπροσώπους των δανειστών ότι η τρόικα ήταν, για ακόμη μια φορά, υπερβολική στα ζητούμενα και τις εκτιμήσεις της, ιδίως στον τομέα των φορολογικών εσόδων.

Στην φαρέτρα του θα έχει δύο πολύ ισχυρά όπλα: αφενός ότι στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2014, τα δημόσια έσοδα από τον φόρο εισοδήματος είναι κατά 555 εκατομμύρια μεγαλύτερα των προβλέψεων των δανειστών (οι οποίοι και πέρσι είχαν αποτύχει να υπολογίσουν την επίτευξη ισχυρού πρωτογενούς πλεονάσματος), αφετέρου ότι οι απλήρωτοι φόροι, τα «φέσια» προς το Δημόσιο, λόγω της σημαντικής απώλειας εισοδήματος πολιτών και επιχειρήσεων, φθάνουν πλέον - συχνά και ξεπερνούν - το 1 δις ευρώ τον μήνα.

Η ελληνική πλευρά επισημαίνει ότι μείωση των φόρων, θα αφήσει περισσότερο διαθέσιμο εισόδημα σε πολίτες και επιχειρήσεις, οδηγώντας έτσι σε αύξηση της κατανάλωσης και τόνωση της ρευστότητας στην αγορά, που αποτελούν βασικά προαπαιτούμενα για την ανάπτυξη.

Το σχέδιο φοροελαφρύνσεων

 Στον κυβερνητικό σχεδιασμό για την ελάφρυνση φορολογικών βαρών περιλαμβάνονται:

 -η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, ώστε η τιμή του να πέσει κάτω από τα 1,2 ευρώ ανά λίτρο

 -η κατάργηση ή μείωση κατά 50% της εισφοράς αλληλεγγύης (εναλλακτικά: η αύξηση του εισοδήματος επάνω από το οποίο επιβάλλεται, που σήμερα είναι 12.000 ευρώ)

 -η κατάργηση του φόρου πολυτελείας για Ι.Χ. άνω των 1.929 κ.ε. και ηλικίας ως 10 ετών

 -η σταδιακή μείωση του ανώτερου συντελεστή φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων από το 42% στο 33%

 -η μείωση του φόρου εισοδήματος ελευθέρων επαγγελματιών κι επιχειρήσεων, από 26% ως 33% σήμερα, σταδιακά στο 15% για όλους

 -η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για αμειβόμενους με μπλοκάκι που έχουν μηδενικά εισοδήματα

-η επαναφορά της αναγνώρισης έκπτωσης φόρου στους ελεύθερους επαγγελματίες, με την συγκέντρωση αποδείξεων

Σε ότι αφορά την διαπραγμάτευση πάντως, η τρόικα επισημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν τελικές αποφάσεις στο Παρίσι, καθώς όπως χαρακτηριστικά ανέφερε αξιωματούχος της «θα ακούσουμε με προσοχή τις προτάσεις της ελληνικής αποστολής, αλλά θα έχουμε χρόνο μόνο για παρατηρήσεις επί της αρχής. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να καλύπτονται τα διαρθρωτικά ορόσημα και τα στοιχεία να πιστοποιούν ότι επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι του προγράμματος»

Το «μενού» των Παρισίων

Στην διαπραγμάτευση, πέραν των φοροελαφρύνσεων και του ενδεχόμενου της αραίωσης της παρουσίας ης τρόικας στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων, θα τεθούν «καυτά» ζητήματα, όπως:

 -οι απολύσεις στο Δημόσιο (απομένουν περίπου 6.500 ως το τέλος του 2014

 -η μεταβολή του συνδικαλιστικού νόμου (πχ. για την κήρυξη απεργιών)

 -η επανεξέταση του καθεστώτος για τις ομαδικές απολύσεις

 -οι ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια

 -οι αλλαγές σε ότι αφορά τους πλειστηριασμούς (επίπεδο μείωσης της κατώτατης αποδεκτής τιμής, από το 100% της αντικειμενικής αξίας σήμερα, τυχόν διατήρηση ενός πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας οικονομικά αδύναμων οφειλετών και μετά την λήξη του ισχύοντος στις 31.12.2014)

 -παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό (ενοποιήσεις Ταμείων κ.α.)

 -η αύξηση του αριθμού  των δόσεων για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία

 -ο προσδιορισμός δημοσιονομικού κενού 2015

 -τα μέτρα συμμόρφωσης σε πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις πχ. του ΣτΕ για τους ένστολους

Πολιτική κόντρα

Στη σκιά της προετοιμασίας της ελληνικής κυβερνητικής αποστολής για την τριήμερη διαπραγμάτευση στο Παρίσι, με βασικό ζητούμενο την διεκδίκηση της έγκρισης του σχεδίου σταδιακής μείωσης φορολογικών συντελεστών, ξέσπασε πολιτική κόντρα.

Σε ανακοίνωση του, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «η κυβέρνηση, για άλλη μια φορά, ανεβάζει την παράσταση «Κόκκινες Γραμμές», μόνο που όλοι πλέον γνωρίζουν πως τις κόκκινες γραμμές τις βάζουν κάθε φορά οι δανειστές και η κυβέρνηση τις ακολουθεί.

Η απάντηση ήρθε μέσω της Κυβερνητικής Εκπροσώπου, Σοφίας Βούλτεψη, η οποία υπογράμμισε ότι «την ώρα που η κυβέρνηση παλεύει βήμα - βήμα με την πραγματικότητα, οδηγώντας τη χώρα στην έξοδο από την κρίση, ο ΣΥΡΙΖΑ, που ειδικεύεται στις φαντασιώσεις και στις… «ρεαλιστικές ουτοπίες», συνεχίζει στην οδό της εξαπάτησης».

Από την πλευρά του, ο Εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ, ανέφερε ότι «οι δήθεν διαπραγματεύσεις με την τρόικα δεν αφορούν ένα καλύτερο αύριο των Ελλήνων, αλλά το πώς θα επιβιώσουν πολιτικά αυτοί που σήμερα συγκυβερνούν.

 

 

 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)