Γενικά

22 Μαρτίου 2017 12:58

Πως 120000 χιλιάδες πολίτες πληρώνουν το 30% των φόρων

Το Δημόσιο χάνει κάθε χρόνο περίπου 16 δις από τη φοροδιαφυγή. Ποιοι ρέπουν περισσότερο στη φοροδιαφυγή, σύμφωνα με την έρευνα της «διαΝΕΟσις».

Πως 120000 χιλιάδες πολίτες πληρώνουν το 30% των φόρων
-

Σύμφωνα με έρευνα της «διαΝΕΟσις», περίπου 120.000 φορολογούμενοι καταβάλλουν φόρους ύψους 2,7 δις ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 29,5% της συνολική φορολογίας.

Η έρευνα που παρουσίασε η εφημερίδα «Καθημερινή», καταδεικνύει ότι το ελληνικό Δημόσιο χάνει κάθε χρόνο περίπου 16 δις, ποσό το οποίο αποτελεί το 32% των συνολικών ετήσιων εσόδων του κράτους.

Σύμφωνα με τα ευρήματα οι αυτοαπασχολούμενοι ρέπουν προς την φοροδιαφυγή και συγκεκριμένα ο ιατρικός κλάδος, ο κατασκευαστικός, ο εκπαιδευτικός, ο παροχής λογιστικών - χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και ο παροχής νομικών υπηρεσιών βρίσκονται ψηλά στην πυραμίδα της φοροδιαφυγής.

Η αναποτελεσματικότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, η υπερφορολόγηση, η πολυνομία, οι χιλιάδες αποφάσεις και εγκύκλιοι συνθέτουν τις αιτίες της φοροδιαφυγής η οποία παρά τα σκληρά μέτρα των τελευταίων ετών δεν μετριάζεται.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι βασικοί παράγοντες που συντελούν στην εμφάνιση και στην εξέλιξη της φοροδιαφυγής θα πρέπει να αναζητηθούν στην φορολογική πολιτική και στο πολιτικό περιβάλλον της χώρας εν γένει.

Σύμφωνα μάλιστα με τα ευρήματα, οι άγαμοι είναι αυτοί που φαίνεται να φοροδιαφεύγουν λιγότερο σε σύγκριση με τους έγγαμους.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)