Πρόσωπα

10 Φεβρουαρίου 2016 16:23

Στουρνάρας: Μπορούν να κοπούν συντάξεις και εφάπαξ

"Ρουκέτα" Στουρνάρα στη Βουλή που μίλησε για νέες περικοπές σε συντάξεις. "Βαρύ το κόστος" αν η Ελλάδα βγει από την Σένγκεν. Τι μήνυμα έστειλε στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Στουρνάρας: Μπορούν να κοπούν συντάξεις και εφάπαξ
-

«Υπάρχει περιθώριο να «κοιτάξουμε την πρώτη σύνταξη, τη δεύτερη σύνταξη, τις επικουρικές και το εφάπαξ», ανέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος παρουσιάζοντας στη Βουλή την ενδιάμεση έκθεση νομισματικής πολιτικής για το 2015.

«Ως κοινωνία υπερπροστατεύουμε την τρίτη ηλικία σε βάρος των νεότερων γενιών», είπε και πρόσθεσε: «Κανείς δεν θέλει να μειωθούν συντάξεις, αλλά πρέπει να επιλέξουμε το μέγεθος εκείνο του μικρότερου κόστος για το σύνολο της κοινωνίας».

Ο κεντρικός τραπεζίτης ανέφερε ότι το προσφυγικό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει η Ευρώπη σήμερα και τόνισε ότι εάν βγει η Ελλάδα από τη συνθήκη Σένγκεν, το κόστος θα είναι βαρύ, τόσο στη μετακίνηση εμπορευμάτων όσο και στον τουρισμό. Επικαλούμενος μάλιστα, μελέτη για το κόστος που θα έχει η Ελλάδα ως χώρα τράνζιτ από τις υποδομές, την διάσωση και την ασυλία των μεταναστών, μίλησε για ποσό που ανέρχεται, με πρόχειρους υπολογισμούς, στα 600 εκ μόνο για το 2016.

Έθεσε ακόμη ως προϋπόθεση για την ανάκαμψη, την εξασφάλιση πολιτικής σταθερότητας και κοινωνικής συναίνεσης και έστειλε μήνυμα στα κόμματα της αντιπολίτευσης, ότι «η συμφωνία με τους εταίρους έχει ψηφιστεί, δεν δέχομαι ότι ψηφίζεται μια συμφωνία κατ αρχήν αλλά δεν ψηφίζονται τα προαπαιτούμενα».

Σε ερώτηση των βουλευτών της επιτροπής Οικονομικών για το ασφαλιστικό απάντησε ότι «είναι χειρότερη η αύξηση εισφορών από τη μείωση της δαπάνης», ενώ για την πτώση του Χρηματιστηρίου Αθηνών τις τελευταίες ημέρες απάντησε ότι δεν έχει επηρεαστεί η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, αλλά και αυτό εξαρτάται από το πόσο θα κρατήσει.

Νωρίτερα, πάντως, εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας να επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης, εντός του 2016, σημειώνοντας ωστόσο ότι «πρέπει να ολοκληρωθεί ταχέως η αξιολόγηση που έχει ήδη καθυστερήσει».

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)