Γενικά

29 Σεπτεμβρίου 2014 07:20

«Ακονίζουν» το μαχαίρι για νέο μισθολόγιο στο δημόσιο

Στα πρώτα «πιάτα», του μενού, των επικείμενων διαπραγματεύσεων οι παρεμβάσεις στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.

-

Του Γιώργου Παπακωνσταντίνου

Ο σχεδιασμός που εκπόνησαν από κοινού τα Υπουργεία Οικονομικών & Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο επίκεντρο της σημερινής προπαρασκευαστικής συντάντησης Χαρδούβελη-Μητσοτάκη.

Η εκκίνηση των πρωτοδιοριζόμενων στο δημόσιο από την ίδια μισθολογική αφετηρία με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, μαζί με την εξίσωση μισθών υπαλλήλων με τα ίδια προσόντα, τη διεύρυνση της μισθολογικής διαφοράς ανάμεσα στους  υπαλλήλους με υψηλά προσόντα και τους απόφοιτους δημοτικού και λυκείου, τις περικοπές στις αντιμισθίες των αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς επίσης τον περιορισμό ή και την κατάργηση των μη μισθολογικών παροχών, αποτελούν τον κορμό των αλλαγών στο νέο μισθολόγιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση.

Για την εξίσωση των εισαγωγικών μισθών στο δημόσιο με τους αντίστοιχους στον ιδιωτικό τομέα, που αποτελεί και πάγιο αίτημα της τριμερούς, ακόμη δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις. Σύμφωνα με τα σενάρια που εξετάζονται, θα εφαρμόζεται στην διετή δοκιμαστική περίοδο από την οποία περνάνε υποχρεωτικά όλοι οι νεοδιορισθέντες, προτού μονιμοποιηθούν. Μια από τις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι προβλέπουν επέκταση  της δοκιμαστικής περιόδου στα τέσσερα χρόνια.

Πάντως από αξιωματούχους και των δυο εμπλεκόμενων υπουργείων, θεωρείται ως μια από τις ουδέτερες δημοσιονομικά, και ταυτόχρονα δίκαιες παρεμβάσεις με την οποία, καταρχήν, επιδιώκεται η εξοικονόμηση χρημάτων για την καταβολή των πριμ παραγωγικότητας, στους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι βάσει του νέου συστήματος αξιολόγησης που θα τεθεί σε ισχύ από 1.1.2015,  θα επιτυγχάνουν τους στόχους τους.

Εάν υιοθετηθεί η συγκεκριμένη πρόταση, τότε το κουτσούρεμα στον πρώτο μισθό ενός απόφοιτου δημοτικού, θα αρχίζει από το 10% και μπορεί να φτάσει και το 34,5%, στην περίπτωση που μπει ο ηλικιακός πήχης, που καθορίζει τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα. •Αν έχει συμπληρώσει το 25ο έτος θα      παίρνει €683, αντι για €780,  δηλαδή      97 ευρώ λιγότερα. •Εάν είναι κάτω των 25, τότε το μαχαίρι θα      μπαίνει πιο βαθιά, κόβοντας €269, ρίχνοντας τον μισθό από τα 780 στα      510,95 ευρώ.

Τα στελέχη των δυο υπουργείων ακόμη δεν έχουν καταλήξει στο ζήτημα της προσωπικής διαφοράς, χάρη στην οποία υπάλληλοι συγκεκριμένων υπουργείων,  έχουν γλιτώσει το μεγάλο «μαχαίρι» της πρώτης εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου(τέθηκε σε εφαρμογή τον Νοέμβριο του 2011) και εξακολουθούν να αμοίβονται με υψηλότερες αποδοχές από συναδέλφους τους με τα ίδια προσόντα. Οι τεχνοκράτες της τρόικας πάντως πιέζουν, ώστε συγκεκριμένες κατηγορίες υπαλλήλων, να σταματήσουν να απολαμβάνουν αυτές τις διαφορές με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου, που πρέπει να ψηφιστεί με νόμο μέχρι τα τέλη της χρονιάς. Επιπλέον ζητούν την ευθυγράμμιση των μισθών των  υπαλλήλων που έχουν τα ίδια προσόντα, καθώς επίσης να περάσουν στον αστερισμό των αλλαγών και οι μη μισθολογικές παροχές όπως μεταφορές, σίτιση κ.α.

Στον αντίποδα, η μικτή επιτροπή των δυο υπουργείων, φαίνεται να εξετάζει τη διεύρυνση της  μισθολογικής διαφοράς ανάμεσα στους υπαλλήλους πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης με τους συναδέλφους τους που ανήκου  στις κατηγορίες της δευτεροβάθμιας και  υποχρεωτικής  εκπαίδευσης. Το σενάριο προβλέπει την διετή επέκταση του ελάχιστου χρόνου παραμονής στα μισθολογικά κλιμάκια για τους υπαλλήλους με χαμηλή μόρφωση.

Επιπλέον οι τεχνοκράτες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, και οι  εμπειρογνώμονες του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης,  εξετάζουν τη δυνατότητα αναγνώρισης από το δημόσιο της προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα, ώστε με τον τρόπο αυτό να δοθεί ένα πρόσθετο κίνητρο στα στελέχη του ιδιωτικού τομέα για να καταλάβουν μια θέση στην κρατική μηχανή.

 

 

 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)