Οικονομία

Σήμερα 15:02 Τελευταία ενημέρωση : Σήμερα 16:05

Μητσοτάκης: Υλοποιούμε τη δέσμευση μας για την ενίσχυση των δημόσιων συγκοινωνιών

«Σήμερα ενσωματώνονται επιπλέον 35 νέα λεωφορεία αντιρρυπαντικής τεχνολογίας σε 11 γραμμές της Αττικής», ανέφερε ο Πρωθυπουργός σε ανάρτηση του.

Μητσοτάκης: Υλοποιούμε τη δέσμευση μας για την ενίσχυση των δημόσιων συγκοινωνιών
-

«Η ενίσχυση των δημόσιων συγκοινωνιών δεν είναι απλώς μια δέσμευση. Είναι μια πραγματικότητα που υλοποιείται καθημερινά», αναφέρει, σε ανάρτησή του, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Σήμερα ενσωματώνονται επιπλέον 35 νέα λεωφορεία αντιρρυπαντικής τεχνολογίας σε 11 γραμμές της Αττικής, προσφέροντας πιο άνετες, αλλά και φιλικές προς το περιβάλλον διαδρομές. Μέχρι στιγμής, ο στόλος των αστικών συγκοινωνιών στην Αττική έχει ήδη ανανεωθεί με 250 καινούργια οχήματα, τα οποία προσφέρουν ποιοτικότερες υπηρεσίες στο επιβατικό κοινό και εξασφαλίζουν προσβασιμότητα σε όλους τους συμπολίτες μας», υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός και προσθέτει.

«Το 2019 βρίσκονταν σε κυκλοφορία στην Αττική 1.100 λεωφορεία παλαιάς τεχνολογίας. Σήμερα κυκλοφορούν 1.250, εκ των οποίων τα 250 σύγχρονα, αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. Είναι η πρώτη φορά από το 2009 που γίνεται μια τέτοια εκτεταμένη ανανέωση των αστικών συγκοινωνιών. Και δεν σταματάμε εδώ! Στόχος μας είναι να φτάσουμε τα 950 νέα λεωφορεία στην Αττική μέχρι το καλοκαίρι του 2025, διασφαλίζοντας σύγχρονες, πιο φιλικές για το περιβάλλον και πιο ασφαλείς για τους επιβάτες μεταφορές», καταλήγει ο κ. Μητσοτάκης.

ΣΥΡΙΖΑ: 35 λεωφορεία μετά από 6 χρόνια διακυβέρνησης δεν περιποιεί τιμή για την κυβέρνηση Mητσοτάκη

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών. Γιώργος Καραμέρος, σχολιάζοντας την ανάρτηση του Πρωθυπουργού, αναφέρει τα εξής:

Ο Πρωθυπουργός θριαμβολογεί για τα αυτονόητα, όποτε το κρίνει σκόπιμο, αγνοώντας κοινοτικές οδηγίες, στόχους και χρονοδιαγράμματα αναφορικά με τον εκσυγχρονισμό των δημόσιων αστικών συγκοινωνιών με κορυφαίο παράδειγμα την Αττική.

Η κυβέρνηση σπατάλησε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε ιδιώτες για να αποκτήσει λεωφορεία με τη μέθοδο του χρονομίσθωση (leasing), απαξιώνοντας το δημόσιο χαρακτήρα των συγκοινωνιών δεν βρήκε μια λέξη συγγνώμης για τους πολίτες της περιφέρειας Αττικής που χάνουν ώρες περιμένοντας στις στάσεις. Ακύρωσε τον Αύγουστο του 2019 έργο 461 εκατομμυρίων ευρώ για την προμήθεια 750 λεωφορείων, που είχε προχωρήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από το 2018 και με πρόσχημα την πανδημία μεταβίβασε πόρους για τα ιδιωτικά συμφέροντα των ΚΤΕΛ. Ταυτόχρονα, η γαλάζια διοίκηση στην Περιφέρεια Αττικής σταμάτησε την εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από την προηγούμενη διοίκηση για την προμήθεια 92 λεωφορείων κατευθείαν από τον ΟΑΣΑ, δημιουργώντας νέο αδιέξοδο στις συγκοινωνιακές υποδομές της Αττικής.

Το κράμα κυβερνητικής ανικανότητας και σκοπιμότητας αντικατοπτρίζεται στις καθυστερήσεις προμήθειας των απαραίτητων οχημάτων. Μια οριακή αύξηση της τάξης του 14% των διαθέσιμων οχημάτων σε σχέση με το 2019, όπως πανηγυρίζει ο Πρωθυπουργός δεν συνεπάγεται την «αποτελεσματικότητα» με την οποία διαφημίζει την κυβέρνησή του και την ουσιαστική πρόοδο που αποζητούν οι πολίτες στην κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση του λεκανοπεδίου.

Οι συγκοινωνίες δεν είναι μόνον τα οχήματα, αλλά και οι άνθρωποι που τα καθιστούν λειτουργικά στην πράξη. Η διοίκηση των Οδικών Συγκοινωνιών Α.Ε. (Ο.ΣΥ. Α.Ε.) καλείται να λάβει άμεσα μέτρα στελέχωσης της υπηρεσίας για να αντιμετωπίσει τις αυξημένες αποχωρήσεις προσωπικού που αδυνατεί να αντιμετωπίσει η τελευταία προκήρυξη του 2020. Ο υψηλός μέσος όρος ηλικίας των οδηγών που ξεπερνά το 50 έτη είναι ενδεικτικός των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι οδικές συγκοινωνίες και χρειάζεται λύσεις. Εξάλλου, οι οδηγοί είναι εκείνοι που με χαμηλές αμοιβές και υπερεργασία κρατούν ζωντανό τον στόλο των συγκοινωνιών.

Η εικονική πραγματικότητα με τις βόλτες των Υπουργών και του Πρωθυπουργού στα αμαξοστάσια και η είσοδος στα άδεια σταθμευμένα λεωφορεία δεν ξεγελά τους πολίτες. Οι οδικές συγκοινωνίες χρειάζονται υλικό εκσυγχρονισμό και ανθρώπινους πόρους για να επιτελέσουν το έργο τους και αυτή η συνθήκη απαιτεί δουλειά και όχι πανηγυρισμούς.?

Ειδήσεις σήμερα:

Πετρέλαιο θέρμανσης: Το επίδομα, τα κριτήρια και οι αλλαγές

Ιταλία: Μετανάστης βίασε 10χρονη και την άφησε έγκυο

Ορχομενός: 55χρονος ασέλγησε σε υπερήλικη με άνοια

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)