Οικονομία

Σήμερα 13:54

Ρεύμα: Στα “πορτοκαλί” τιμολόγια οι προσδοκίες για καλύτερες τιμές

Ο σχεδιασμός του ΥΠΕΝ, τα σκαμπανεβάσματα στις χονδρεμπορικές και λιανικές τιμές του ηλεκτρικού, οι “έξυπνοι” μετρητές και το νέο πλαίσιο για τα “πορτοκαλί τιμολόγια”

-

Του Νίκου Ρογκάκου

Ττις επόμενες μέρες θα φανεί πώς θα κλείσει ο μήνας στην χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος, με τη μέχρι τώρα μέση τιμή του Σεπτεμβρίου να είναι στα 119,96 ευρώ ανά MWh. Τον περασμένο Αύγουστο η μέση τιμή ήταν στα 129,83 ευρώ.

Η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος ενισχύθηκε την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου κατά 46,48%. Από τα 77,29 ευρώ ανά MWh έφτασε στα 113 ,22 ευρώ ανά MWh, κυρίως λόγω ζήτησης.

H χαμηλή τιμή της ημέρας ανήλθε σε 36,4 ευρώ ανά MWh από 0,04 ευρώ που ήταν πριν από 24 ώρες. Η ανώτατη τιμή από 195 ευρώ εκτοξεύθηκε στα 325 ευρώ ανά MWh!

Με αυτή την εικόνα, «φουλάρει» μηχανές το ΥΠΕΝ για να ετοιμάσει το έδαφος για τα «πορτοκαλί» τιμολόγια που θα ωθήσουν την κατανάλωση ενέργειας των νοικοκυριών με τη δυναμική τιμολόγηση στις μεσημεριανές ώρες που λειτουργούν τα φωτοβολταϊκά και η χονδρική τιμή.

Στόχος είναι το σχετικό πλαίσιο να έχει διαμορφωθεί πλήρως έως τον Νοέμβριο, αν και σε πρόσφατη σύσκεψη στο ΥΠΕΝ με τους εκπροσώπους των εταιρειών προμήθειας, υπήρξαν επιφυλάξεις ως προς την επιτυχημένη εφαρμογή της δυναμικής τιμολόγησης και της διάθεσης πορτοκαλί τιμολογίων.

Προϋπόθεση πάντως για να ισχύσουν τα πορτοκαλί τιμολόγια με τις αλλαγές στην ζώνες χρεώσεων για το ρεύμα είναι η ύπαρξη των λεγομένων έξυπνων μετρητών, κάτι που όμως που απαιτεί χρόνο, με ορίζοντα το 2030 όποτε και αναμενεται να ολοκληρωθεί η εγκατάστασή τους στους πάνω από 7 εκατομμύρια πελάτες.

Σήμερα τηλεμετρητές, πέραν της Υψηλής Τάσης, διαθέτουν περίπου 600.000 συνδέσεις, κυρίως στη Μέση Τάση και ορισμένοι επαγγελματικοί πελάτες στη Χαμηλή Τάση στα 25 KVA. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΔΕΔΔΗΕ, πέραν των 600.000 τηλεμετρητών που ήδη είναι εγκατεστημένοι, ως το τέλος του χρόνου θα έχουν τοποθετηθεί επιπλέον 50.000, ενώ το 2025 στόχος είναι να εγκατασταθούν ακόμα 300.000 μετρητές.

Υπενθυμίζεται ότι επιφυλάξεις εξέφρασε η αγορά προμήθειας κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που έγινε την περασμένη Παρασκευή στο ΥΠΕΝ υπό την υφυπουργό Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου. Οι παρατηρησεις αφορούν τόσο στον χρόνο που απαιτείται για την προετοιμασία και την ενημέρωση των πελατών όσο και στο γεγονός ότι οι υφιστάμενοι «έξυπνοι» μετρητές που έχει τοποθετήσει ο ΔΕΔΔΗΕ, είναι απλώς ηλεκτρονικοί μετρητές και δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν δυναμικά τιμολόγια.

Πάντως, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θεωρεί ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο για τα πορτοκαλί τιμολόγια των επιχειρήσεων μπορεί να είναι έτοιμο στα τέλη Οκτωβρίου. Στο πλαίσιο αυτό η ΡΑΑΕΥ έχει προγραμματίσει για την εβδομάδα δύο συναντήσεις με προμηθευτές για τους τύπους των πορτοκαλί τιμολογίων που θα κυκλοφορήσουν στην αγορά.

Ειδήσεις σήμερα:

Σαλμάς στον ΑΝΤ1: Δεν παραδίδω την έδρα - Ο Μητσοτάκης έχει ιδιοκτησιακή αντίληψη της παράταξης

Τέμπη: Το συγκινητικό ζεϊμπέκικο πατέρα θύματος σε εκδήλωση μνήμης (βίντεο)

Απάτη κατά 13χρονου - Μητέρα στον ΑΝΤ1: Τον πίεζαν να βρει χρήματα ακόμα και στο πατάρι (βίντεο)

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)