Ευρωπαϊκή Ενωση

07 Ιουλίου 2016 18:19

Κυρώσεις σε Ισπανία και Πορτογαλία για τα ελλείμματα προτείνει η Κομισιόν

Έως και 0,2% του ΑΕΠ τα πρόστιμα με ταυτόχρονη αναστολή της χρηματοδότησης από την ΕΕ. Στο Ecofin της Δευτέρας η τελική απόφαση

Κυρώσεις σε Ισπανία και Πορτογαλία για τα ελλείμματα προτείνει η Κομισιόν
-


Τη διαδικασία κυρώσεων κατά της Ισπανίας και της Πορτογαλίας για τα υπερβολικά ελλείμματα το 2014 και 2015 ξεκίνησε, και επισήμως, την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Οι δύο χώρες της Ιβηρικής χερσονήσου είχαν δημοσιονομικά ελλείμματα πάνω από το όριο του 3% του ΑΕΠ τα τελευταία δύο χρόνια και δεν κατόρθωσαν να τα μειώσουν εγκαίρως, ανακοίνωσε η Κομισιόν. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, εάν η Ισπανία και η Πορτογαλία δεν αποδείξουν ότι παραβίασαν τους δημοσιονομικούς κανονισμούς εξαιτίας «έκτακτων οικονομικών συνθηκών» θα αντιμετωπίσουν πρόστιμα έως και 0,2% του ΑΕΠ και την αναστολή της χρηματοδότησης από τα κονδύλια της ΕΕ. 

Η τελική απόφαση επί της συστάσεως της Κομισιόν θα ληφθεί από το Ecofin στη συνεδρίαση της προσεχούς Δευτέρας, δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος της σλοβακικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Οι υπουργοί Οικονομικών μπορεί να απορρίψουν την αξιολόγηση της Κομισιόν μόνο με την εξασφάλιση ειδικής πλειοψηφίας.

Μετά την απόφαση του Ecofin, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει, εντός 20 ημερών, να προτείνει κυρώσεις σε βάρος της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.  Να σημειωθεί ότι ουδέποτε, στο παρελθόν, έχει επιβληθεί πρόστιμο σε κράτος- μέλος για υπερβολικό έλλειμμα. 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)