Γενικά

25 Μαρτίου 2016 12:21

“Όχι” ΣτΕ σε νέες περικοπές συντάξεων

Επαναφορά των συντάξεων στα επίπεδα του 2012 και περικοπή των επικουρικών των «μεγαλοπατέρων» συνδικαλιστών.

“Όχι” ΣτΕ σε νέες περικοπές συντάξεων
-

«Όχι» σε νέες περικοπές κυρίων και επικουρικών συντάξεων και «ναι» στην κατάργηση των προνομιακών επικουρικών, που επί χρόνια έπαιρναν οι συνδικαλιστές λέει το ΣτΕ.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας ξεκαθαρίζει, παράλληλα τη συνταγματική υποχρέωση του κράτους για επαρκή χρηματοδότηση του συνόλου του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης (δηλαδή κυρίων και επικουρικών συντάξεων) στα επίπεδα που ίσχυαν πριν από το 2012 και τον νόμο 4092/12.

Σε πιλοτική δίκη κρίθηκε ότι, πρώτον είναι συνταγματικά ανεκτή η διακοπή καταβολής της επικουρικής σύνταξης στους «μεγαλοσυνδικαλιστές», η οποία χορηγούνταν ακριβώς λόγω της ιδιότητάς του (στους ίδιους ή και σε δικαιούχους μέλη των οικογενειών τους)  επιπλέον της όποιας κύριας ή επικουρικής σύνταξης ελάμβαναν λόγω της εργασίας τους.

Δεύτερον, το ΣτΕ προχωρώντας σε ερμηνεία σωρείας συνταγματικών και διεθνών κανόνων, «χτυπά το καμπανάκι» για τυχόν νέες περικοπές συντάξεων, καθώς επιτρέπει τη μείωσή τους σε περιόδους μεγάλης οικονομικής κρίσης, όχι όμως απεριόριστα, καθώς δεν είναι ανεκτό να θίγεται η αξιοπρεπής διαβίωση και το όριο θυσίας των θιγόμενων συνταξιούχων.

Σύμφωνα με το Έθνος, το ΣτΕ, υπογραμμίζει ως συνταγματική υποχρέωση την εξασφάλιση «ικανοποιητικού επιπέδου διαβίωσης όσο το δυνατόν εγγύτερα προς εκείνο που είχαν κατακτήσει στη διάρκεια του εργασιακού βίου» οι συνταξιούχοι και την κρατική μέριμνα για τη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών φορέων, την εξασφάλιση της βιωσιμότητάς τους, με προστασία και αξιοποίηση της περιουσίας τους, χάριν και των επερχόμενων γενεών.

Στην ουσία, παγιώνεται η πρόσφατη νομολογία, που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές  (των Ν. 4051 και Ν. 4093/12 για σχεδόν όλες τις κατηγορίες συνταξιούχων, ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ειδικών μισθολογίων), καθώς θεωρείται αυτονόητη η υποχρεωτική επαναφορά των συντάξεων στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)