Γενικά
Πλειστηριασμοί: Τέσσερα κριτήρια για την προστασία των δανειοληπτών
Το 90% των δανειοληπτών που αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους προστατεύει το νέο πλαίσιο για τους πλειστηριασμούς που παρουσίασε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.
Του Νίκου Ρογκάκου
Σύμφωνα με τον υπουργό όσοι έχουν ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα έως 35.000 ευρώ, η αντικειμενική αξία της κύρια κατοικίας τους δεν υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ, η συνολική αξία κινητής και ακίνητης περιουσίας είναι μικρότερη από τις 270.000 ευρώ και από το ποσό αυτό το σύνολο των καταθέσεων δεν υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ τότε αναστέλλονται οι πλειστηριασμοί. Για να υπάρξει όμως αναστολή των πλειστηριασμών με αυτούς τους όρους θα πρέπει να πληρούνται και οι τρεις προϋποθέσεις σωρευτικά.
Βέβαια, το πλαίσιο περιλαμβάνει και μίνιμουμ καταβολή δόσης ανάλογα με το εισόδημα και την οικογενειακή κατάσταση:
Μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πρέπει μαζί με τις προηγούμενες προϋποθέσεις να καταβάλλουν δόση κάθε μήνα ίση με το 10% του καθαρού εισοδήματος μέχρι τις 15.000 ευρώ, και από 15.000 ευρώ και πάνω εισόδημα δόση ίση με το 20% του εισοδήματός τους.
Άνεργοι με μηδενικό εισόδημα ή μοναδικό εισόδημα το επίδομα ανεργίας έχουν τη δυνατότητα μηδενικών καταβολών.
Ελεύθεροι επαγγελματίες και έμποροι καταβάλλουν τις δόσεις όπως μισθωτοί και συνταξιούχοι, με την προϋπόθεση όμως ότι η κάθε δόση δεν θα είναι μικρότερη από το 30% της τελευταίας ενήμερης δόσης του δανείου τους.
Από την άλλη πλευρά, όπως ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης, παρά την ρύθμιση όσιο δεν έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, τότε μπορούν να προσφύγουν στους νόμους 3869 και 4161, που προβλέπουν δικαστική επίλυση για αυτούς που δεν μπορούν να πληρώσουν.
Για οικογένειας με τρία και περισσότερα παιδιά, άτομα με αναπηρία άνω του 67% και όσους βαρύνονται φορολογικά από άτομα με αναπηρία άνω του 67% οι προϋποθέσεις (αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας, εισόδημα, περιουσία) προσαυξάνονται κατά 10%.
Ειδικότερα:
Η αντικειμενική αξία της Α κατοικίας να μην υπερβαίνει τις 220.000 ευρώ
Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα να είναι μικρότερο ή ίσο των 38.500 ευρώ
Η συνολική αξία κινητής και ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει τις 297.000 ευρώ
Το σύνολο των καταθέσεων και κινητών αξιών του οφειλέτη να μην υπερβαίνει τις 16.500 ευρώ.
Ωστόσο, συστήνεται κυβερνητικό συμβούλιο διαχείρισης ιδιωτικού χρέους που θα εποπτεύει τη μεταβατική διαδικασία και θα ορίσει τις αρχές του «συνεργάσιμου δανειολήπτη» και θα προβαίνει κάθε χρόνο στην εκτίμηση των «απαραίτητων δαπανών διαβίωσης» με βάση τα ετήσια στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!