Υγεία

11 Σεπτεμβρίου 2024 20:38

ΕΑΔ - Θεσσαλονίκη: Έλεγχος και πρόστιμα σε “φυσιοπαθητικό” που αναλάμβανε “θεραπείες”

Τι εντόπισαν οι ελεγκτές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας κατά τον έλεγχό τους στις δραστηριότητες του αυτοαποκαλούμενου "θεραπευτή",

ΕΑΔ - Θεσσαλονίκη: Έλεγχος και πρόστιμα σε “φυσιοπαθητικό” που αναλάμβανε “θεραπείες”
-

Κατόπιν επώνυμης καταγγελίας, Επιθεωρητές - Ελεγκτές της Περιφερειακής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας διενήργησαν έλεγχο σε ιδιώτη, ο/η οποίος/α δραστηριοποιούνταν σε δύο κέντρα φυσιοπαθητικής (εναλλακτικής ιατρικής), στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα.

Από τον έλεγχο προέκυψε ότι ο/η φερόμενος (-η) ως φυσιοπαθητικός:

  • Μέσω ιστοσελίδων, του επαγγελματικού του/της δημόσιου προφίλ σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης και ως απασχολούμενος/-η των κέντρων φυσιοπαθητικής, προέβαινε σε ατεκμηρίωτους θεραπευτικούς και διαγνωστικούς ισχυρισμούς για διάφορες παθήσεις.
  • Επιλήφθηκε θεραπείας ασθενών τουλάχιστον μέσω γραπτών συμβουλών και δημοσιεύσεων, ενώ δεν κατείχε άδεια άσκησης ιατρικού επαγγέλματος και συνεπώς προέβη σε αντιποίηση ιατρικού λειτουργήματος κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας.
  • Στα ιδιωτικά κέντρα όπου δραστηριοποιείτο λειτουργούσε συσκευές βιοσυντονισμού, χωρίς να τηρούνται οι προβλέψεις της σχετικής νομοθεσίας περί ειδικής άδειας σκοπιμότητας και λειτουργίας. Επισημαίνεται ότι υφίσταται θεσμική ασάφεια ως προς το κατά πόσον, μη-ιατροί δύνανται να κατέχουν τέτοιες συσκευές.
  • Έθεσε σε κυκλοφορία στην ελληνική αγορά σκεύασμα κολλοειδούς αργύρου, το οποίο προωθούσε ως συμπλήρωμα διατροφής μέσω κοινωνικών δικτύων, χωρίς να διαθέτει σχετική άδεια κυκλοφορίας από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.).
  • Έθεσε προς πώληση από τα ως άνω ιδιωτικά κέντρα νομίμως κυκλοφορούν συμπλήρωμα διατροφής, ενώ η πώληση συμπληρωμάτων διατροφής επιτρέπεται μόνο από φαρμακεία ή από καταστήματα που διαθέτουν άδεια πώλησης τυποποιημένων τροφίμων.

Επισημαίνεται ότι δεν υφίσταται ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας για τα κέντρα φυσιοπαθητικής στην Ελλάδα και λειτουργούν άνευ επαγγελματικής πιστοποίησης και άνευ άδειας λειτουργίας.

Κατόπιν των ανωτέρω ευρημάτων, η έκθεση ελέγχου της ΕΑΔ διαβιβάσθηκε:

Α Στον Ε.Ο.Φ., προκειμένου

  • να προβεί στην επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών πρόστιμων και
  • να εξετάσει τη δυνατότητα διενέργειας γενικού ελέγχου σχετικά με την κυκλοφορία σκευασμάτων κολλοειδούς αργύρου στην ελληνική αγορά, επειδή η κυκλοφορία τους θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Β Στο Υπουργείο Υγείας, προκειμένου να προβεί σε νομοθετική ρύθμιση της άσκησης όλων των δραστηριοτήτων φυσιοπαθητικής/εναλλακτικής ιατρικής στην κατεύθυνση της έκδοσης αδείας ίδρυσης και λειτουργίας, υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, με γνώμονα την προστασία της υγείας και της περιουσίας των πολιτών.

Γ Στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚεΣΥ), προκειμένου να αποφανθεί σχετικά με το αν η μέθοδος του βιοσυντονισμού μπορεί να διενεργείται και από λοιπούς επιστήμονες / επαγγελματίες υγείας και υπό ποιες προϋποθέσεις.

Δ Στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή για την ποινική αξιολόγηση των διαλαμβανομένων σε αυτή.

Ειδήσεις σήμερα:

Θεσσαλονίκη - 2ο ΓΕΛ: Μαθητές Γ’ Λυκείου καλούνται να αλλάξουν κατεύθυνση ή σχολείο! (εικόνες)

 Άνοιγμα σχολείων – Χανιά: Πρώτο κουδούνι με κατάληψη σε Δημοτικό (εικόνες)

Καματερό: Κουβαλούσε... 10 κιλά κάνναβης (εικόνες)

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)