Υγεία

11 Σεπτεμβρίου 2024 14:18 Τελευταία ενημέρωση : 11 Σεπτεμβρίου 2024 15:42

Απογευματινά χειρουργεία - Γεωργιάδης: Tα voucher για δωρεάν επεμβάσεις και ο ιδιωτικός τομέας

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, εξετάζεται το ενδεχόμενο για κάποια χειρουργεία να δίνεται voucher και να πραγματοποιούνται στον ιδιωτικό τομέα.

Απογευματινά χειρουργεία - Γεωργιάδης: Tα voucher για δωρεάν επεμβάσεις και ο ιδιωτικός τομέας
-

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Υγείας, αναφέρθηκε διεξοδικά και στο πρόγραμμα για τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία για πολίτες που δεν έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν για να χειρουργηθούν.

«Το πρόγραμμα αφορά 37.000 πολίτες που περιμένουν πάνω από τέσσερις μήνες έως και έναν χρόνο για να χειρουργηθούν», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας πως «ήδη έχουμε λάβει το πράσινο φως από τα τεχνικά κλιμάκια ότι αυτή η μεταρρύθμιση θα λειτουργήσει. Αναμένεται η τελική απόφαση της ΕΕ για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Έχουν ήδη δεσμευθεί τα 51 εκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται». Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η απόφαση αναμένεται το αργότερο έως το τέλος του έτους.

Επίσης, ο υπουργός Υγείας διευκρίνησε ότι επειδή αναμένεται ο όγκος των δωρεάν χειρουργείων να είναι αυξημένος -τουλάχιστον στην αρχή της εφαρμογής τους- αρκετά από αυτά θα μπορούν να γίνονται και στον ιδιωτικό τομέα. «Εξετάζουμε και το ενδεχόμενο για κάποιες επεμβάσεις, όπως ο καταρράκτης, για παράδειγμα, να δώσουμε voucher στους δικαιούχους ώστε να κάνουν εντελώς δωρεάν αυτές τις επεμβάσεις όπου επιθυμούν», επεσήμανε.

Το ίδιο θα ισχύσει -δηλαδή μηδενική συμμετοχή των πολιτών που θα μπουν στο πρόγραμμα των δωρεάν χειρουργείων- ανεξάρτητα από το αν τα χειρουργεία θα γίνουν στο ΕΣΥ ή σε ιδιωτικό νοσοκομείο, κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.

Με τη σειρά του ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι φέτος 280.000 ασθενείς έχουν χειρουργηθεί, σημειώνοντας αύξηση 4% σε σχέση με πέρυσι στα τακτικά χειρουργεία, οι νοσηλείες αυξήθηκαν κατά 7,5%, ενώ σε 48 νοσοκομεία έχουν πραγματοποιηθεί απογευματινά χειρουργεία.

Σχετικά με τη λίστα αναμονής για χειρουργεία, ο υφυπουργός ανέφερε ότι το σύστημα που θεσπίστηκε το 2017 λειτουργούσε άναρχα, όμως από το 2024 έγιναν 150.000 τηλεφωνήματα σε πολίτες, εκκαθαρίστηκε η λίστα χειρουργείων και έχουμε περάσει σε ένα νέο πληροφοριακό σύστημα που το νοσοκομείο μπορεί να βλέπει τις αναμονές ανά κλινική.

Αλλαγή στον τρόπο χρηματοδότησης

Σε ό,τι αφορά στα 37.500 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση έχει λάβει το «πράσινο φως» από τα τεχνικά κλιμάκια του Ταμείου Ανάκαμψης για τη χρηματοδότηση ύψους περίπου 60 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, απάντησε στις αιτιάσεις ότι η πρωτοβουλία των δωρεάν απογευματινών χειρουργείων είχε ανακοινωθεί πολλούς μήνες πριν. Όπως παραδέχθηκε έπεσε έξω σε σχέση με το πόσο οι Ευρωεκλογές θα επηρέαζαν τις διαδικασίες έγκρισης της χρηματοδότησης.

Μεταξύ άλλων, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ανέφερε ότι αλλάζει ο τρόπος χρηματοδότησης των δημόσιων νοσοκομείων. Ειδικότερα, από το 2025 θα εφαρμόζεται παντού το σύστημα DRG, δηλαδή τα νοσηλευτικά ιδρύματα θα λαμβάνουν χρηματοδότηση με βάση το έργο που παράγουν. Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Υγείας, μεταξύ 2023-2024 τα νοσοκομεία χρηματοδοτήθηκαν με επιπλέον 480 εκατ. ευρώ και ο συνολικός τομέας της Υγείας με επιπλέον 980 εκατ. ευρώ.

Επίσης, προαναγγέλθηκαν αλλαγές στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και στο εφημεριακό σύστημα των νοσοκομείων της Αττικής για την καλύτερη κατανομή των περιστατικών. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, το συντομότερο δυνατό το Υπουργείο Υγείας θα είναι έτοιμο να παρουσιάσει ένα νέο σχέδιο εφημεριών.

Ειδήσεις σήμερα:

Debate: Η Τέιλορ Σουίφτ στηρίζει την Κάμαλα Χάρις στις αμερικανικές εκλογές

Θηβών: Σκοτώθηκε οδηγός με μηχανή που είχε κλαπεί λίγες ώρες νωρίτερα

Η μεγάλη εικόνα, το ρίσκο του Μαξίμου και τα στοιχήματα

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)