Γενικά

19 Νοεμβρίου 2014 12:15

Πώς θα γίνετε Spiderman!

Με τα γάντια που κατασκευάστηκαν θα μπορείτε να σκαρφαλώνετε σε τοίχους, ακόμη και σε γυάλινους.

-

Στο μέλλον ο καθένας θα μπορεί να νιώσει Spiderman χάρη σε ένα ζευγάρι γάντια που διαθέτουν μια ειδική τεχνολογία προσκόλλησης στις επιφάνειες.

Τα γάντια επιτρέπουν σε αυτούς που τα φοράνε στα χέρια και τα πόδια, να σκαρφαλώνουν σε κάθετους τοίχους, ακόμη και σε γυάλινους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον μηχανολόγο μηχανικό Έλιοτ Χόουκς του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, πραγματοποίησαν και μια επίδειξη.

Ένας διδακτορικός φοιτητής βάρους 70 κιλών σκαρφάλωσε με επιτυχία σαν σαμιαμίδι πάνω σε έναν τοίχο από γυαλί ύψους 3,6 μέτρων. Η επιφάνεια του ειδικού γαντιού σε κάθε χέρι και πόδι του ήταν 140 τετραγωνικά εκατοστά.

Έως τώρα οι επιστήμονες δεν είχαν καταφέρει να πετύχουν κάτι ανάλογο παρά μόνο σε πολύ μκρές επιφάνειες λίγων μόνο τετραγωνικών εκατοστών.

Η νέα πρωτοποριακή τεχνολογία αξιοποιεί τις ηλεκτροστατικές «δυνάμεις Βαν ντερ Βάαλς», οι οποίες υποχρεώνουν τα γειτονικά μόρια να έλκονται μεταξύ τους. Χάρη σε αυτές τις δυνάμεις, οι μικρές σαύρες έχουν εντυπωσιακές ικανότητες προσκόλλησης, σε βαθμό που μπορούν να κρεμούν ολόκληρο το σώμα τους στο κενό, κολλημένες σε μια επιφάνεια από ένα μόνο δάχτυλο του ποδιού τους.

Υιοθετώντας την ίδια αρχή, οι επιστήμονες δημιούργησαν μια συνθετική ξηρή συγκολλητική ουσία, πιο αποτελεσματική και από αυτήν που διαθέτουν τα σαμιαμίδια.

Μια άλλη εφαρμογή, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι η χρησιμοποίησή της από τους αστροναύτες που ζουν σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας, ακόμη και εκτός διαστημοπλοίου, στο διάστημα.

  

 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)