Γενικά

15 Ιανουαρίου 2014 22:31

Έσπασαν αρχαιοελληνική υδρία με την τέφρα του Φρόιντ

Η ανεκτίμητης αξίας αρχαιοελληνική υδρία, του 4ου π.Χ. αιώνα, περιείχε τις στάχτες του πατέρα της ψυχανάλυσης Ζίγκμουντ Φρόιντ και της συζύγου του Μάρθας.

-


Επίδοξοι κλέφτες έσπασαν την αρχαιοελληνική υδρία, με τις στάχτες του Φρόιντ και της συζύγου του, επιχειρώντας να την «αφαιρέσουν» από το κρεματόριο του Γκόλντερνς Γκρίν, στο Λονδίνο, τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς.

Η ελληνική υδρία, που χρονολογείται από τον 4ο π.Χ. αιώνα και στην  οποία εικονιζόταν ο Διόνυσος, ήταν δώρο στον Φρόιντ από τη φίλη και συνάδελφό του, την ψυχαναλύτρια πριγκίπισσα Μαρία Βοναπάρτη. Στη βάση της ήταν γραμμένα τα ονόματα και οι ημερομηνίες θανάτου του Φρόιντ και της συζύγου του.

Ο πατέρας της ψυχανάλυσης ήταν συλλέκτης αρχαιοτήτων και είχε στην κατοχή του περισσότερα από 2.000 αντικείμενα, κυρίως αιγυπτιακά, ελληνικά και ρωμαϊκά. Χρησιμοποιούσε τους αρχαίους μύθους, τα παραμύθια και τη μυθολογία ως οικουμενικές ιστορίες που περιγράφουν τις αντιδράσεις και την κατάσταση των ανθρώπων.

Ο Φρόιντ πέθανε στο Λονδίνο τον Σεπτέμβριο του 1939, σε ηλικία 83 ετών. Ο συγγραφέας έργων όπως "Ο πολιτισμός πηγή δυστυχίας" και "Η ερμηνεία των ονείρων" είχε καταφύγει στη Βρετανία το 1938, μαζί με τη σύζυγό του και την κόρη του, Άννα, μετά την προσάρτηση της Αυστρίας, της πατρίδας του, από τη ναζιστική Γερμανία.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)