Γενικά

17 Νοεμβρίου 2013 09:18

Κιτ τηλεχειρισμού για κατσαρίδες προκαλεί αντιδράσεις

Αντιδράσεις προκαλεί ηλεκτρονική συσκευή που τοποθετείται στη ράχη της κατσαρίδας και επιτρέπει τον τηλεχειρισμό της μέσω κινητού τηλεφώνου, η οποία απαιτεί χειρουργική επέμβαση.

-



Το «πρώτο cyborg του κόσμου που διατίθεται σε εμπορική κλίμακα» είναι μια ηλεκτρονική συσκευή που τοποθετείται στη ράχη μιας κατσαρίδας και επιτρέπει τον τηλεχειρισμό της μέσω κινητού τηλεφώνου, ιδέα που φαίνεται να μην ενθουσιάζει αρκετούς.

Η αμερικανική εταιρεία Backyard Brains διαβεβαιώνει ότι ανέπτυξε το κιτ προκειμένου να ξυπνήσει το ενδιαφέρον μικρών μαθητών για την επιστήμη, η οποία όμως κατηγορείται για κακομεταχείριση των εντόμων.

Το κιτ «RoboRoach», το οποίο πωλείται μέσω Internet, έναντι 99 δολαρίων, ουσιαστικά παρεμβαίνει στη λειτουργία των κεραιών της κατσαρίδας και την αναγκάζει να κινηθεί προς τα δεξιά ή προς τα αριστερά, ανάλογα με εντολές που λαμβάνει από ένα app στο κινητό μέσω Bluetooth.

Το σύστημα περιλαμβάνει έναν μικροελεγκτή που κολλάει στη ράχη της κατσαρίδας και στέλνει σήματα σε ηλεκτρόδια που έχουν κολληθεί πάνω στις κεραίες. Η διέγερση της δεξιάς κεραίας κάνει το έντομο να νομίζει ότι έχει αγγίξει κάποιο εμπόδιο, οπότε στρίβει προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Η τοποθέτηση του «σακιδίου», όμως, απαιτεί μια χειρουργική επέμβαση στην κατσαρίδα. Το έντομο αρχικά βυθίζεται σε παγωμένο νερό για λίγα λεπτά μέχρι να αναισθητοποιηθεί, και στη συνέχεια ο θώρακάς του γυαλοχαρτάρεται για να γίνει πιο τραχύς. Ο ελεγκτής κολλάει στη ράχη με κόλλα και οι κεραίες κόβονται λίγο στην άκρη για να υποδεχθούν τα ηλεκτρόδια. Ένα καλώδιο γείωσης, τέλος, πρέπει να εισαχθεί μέσα στο θώρακα μέσα από μια τρύπα που πρέπει να ανοίξει προσεκτικά ο χρήστης στον εξωσκελετό της κατσαρίδας.

Η Backyard Brains διαβεβαιώνει ότι οι κατσαρίδες δεν σκοτώνονται από την επέμβαση και μπορούν να «συνταξιοδοτηθούν» υγιείς μετά το τέλος των πειραμάτων, δεν παραλείπει ωστόσο να δηλώσει ότι η επιστήμη δεν είναι σήμερα βέβαιη για το κατά πόσο τα έντομα νιώθουν πόνο.

Αντίθετη γνώμη έχει ωστόσο η ακτιβιστική οργάνωση PETA για τα δικαιώματα των ζώων, η οποία καταδίκασε τη διάθεση του κιτ κάνοντας λόγο για ανούσια κακοποίηση ζώων.

Για κακομεταχείριση έκανε λόγο και ο Τζόναθαν Μπαλκόμπι, ειδικός στη συμπεριφορά των ζώων στο Humane Society University της Ουάσινγκτον: «Πώς θα αντιδρούσαμε αν ανακαλύπταμε ότι ένας καθηγητής έβαζε τους μαθητές να καίνε μυρμήγκια με το μεγεθυντικό φακό και να κοιτάζουν τους ιστούς τους;» διερωτήθηκε.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Φιλοσοφίας στο Queen's University του Καναδά, Μάικλ Άλεν, προειδοποίησε ότι η συσκευή «ενθαρρύνει ερασιτέχνες να εφαρμόζουν επεμβατικές τεχνικές σε ζωντανούς οργανισμούς» και να «βλέπουν περίπλοκους ζωντανούς οργανισμούς ως μηχανές ή εργαλεία».

Η ίδια η Backyard Brains παραδέχεται μάλιστα ότι έχει λάβει email διαμαρτυρίας που την κατηγορούν ότι «διδάσκει τα παιδιά να γίνονται ψυχοπαθείς.

Η εταιρεία ωστόσο επισημαίνει ότι οι μαθητές πρέπει να ενθαρρύνονται να σπουδάζουν νευροεπιστήμες, δεδομένου ότι το 20% των ανθρώπων θα εμφανίσουν κάποια στιγμή νόσο του Αλτσχάιμερ ή κάποια άλλη νευρολογική διαταραχή.

Το RoboRoach είναι το πρώτο σύστημα τηλεχειρισμού κατσαρίδων που απευθύνεται σε καταναλωτές, ωστόσο παρόμοια συστήματα έχουν αναπτυχθεί για ερευνητικούς σκοπούς στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας.

Gallery

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)