Τεχνολογία

Χθες 22:05

Κτηματολόγιο: Η τεχνητή νοημοσύνη βάζει “τέλος” στην ταλαιπωρία των πολιτών (βίντεο)

Πώς είναι η κατάσταση που υπάρχει μέχρι σήμερα στα υποθηκοφυλακεία και ποιός είναι ο στόχος της ψηφιοποίησης τους. Τι είπε στον ΑΝΤ1, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης.

Κτηματολόγιο: Η τεχνητή νοημοσύνη βάζει “τέλος” στην ταλαιπωρία των πολιτών (βίντεο)
-

Της Φαίης Χρυσοχόου από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1

Η ψηφιακή τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη είναι σύμμαχοι για να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί το 2025 το Κτηματολόγιο, διευκολύνοντας τον πολίτη που θα ξέρει που είναι η ιδιοκτησία του.

Οι εικόνες με τους στοιβαγμένους φακελους, τα σκισμενα και κατεστραμενα απο την υγρασία αρχεία που υπάρχουν ακόμη σε σχεδον 20 υποθηκοφυλακεία σε όλη τη χώρα και φέρνει στο φως ο ΑΝΤ1, αλλάζει, με την ψηφιοποίηση των αρχείων στο Κτηματολόγιο.

Ηδη εχουν καταργηθεί 280 υποθηκοφυλακεια με τις πληροφορίες των δικαιούχων όπως συμβόλαια ή υποθήκες να έχουν περάσει στις βασεις δεδομένων στο κτηματολόγιο. Σύμμαχος στο ψηφιακό μετασχηματισμό είναι η τεχνητή νοημοσύνη η οποία δοκιμάζεται για πρώτη φορά σε δημόσιο φορέα ακόμη και ως chαtbot για να απαντά άμεσα σε ερωτήσεις ιδιοκτητών ακινήτων

Τους τελευταίους μήνες οι δικηγόροι μπορούν και αυτοί μέσω της πλατφόρμας archive να έχουν πρόσβαση ακόμη και απομακρυσμένα για να ελέγχουν περιουσιακά στοιχεία που είναι αναγκαία για να ολοκληρωθούν μεταβιβάσεις ακινήτων.

Ουραγός η χώρα μας, είναι η τελευταία στην Ευρώπη που αποκτά το 2025 κτηματολόγιο αλλά από τις πρώτες που χρησιμοποιεί ΑΙ. Ήδη λειτουργούν ψηφιακές πλατφόρμες όπου με ένα "κλικ" οι ενδιαφερόμενοι μπορούν από το γραφείο ή το κινητό τους να δουν την ιδιοκτησία τους να καταθέσουν δικαιολογητικά αλλά και να ενταχθούν στο κτηματολόγιο.

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, είπε μεταξύ άλλων πως “καθήκον μας είναι να προσφέρουμε δυνατότητες στον πολίτη, για να μπορεί να βρισκει άκρη με έναν και μόνο φορέα, το ελληνικό κτηματολόγιο για την ακίνητη περιουσία του και να μην έχει το άγχος και τη σύγχυση που του προκαλούσε το πολλαπλό αυτό σύστημα, ολων αυτών των ετών”.

Τον Ιανουάριο του 2025 θα λειτουργήσει και η νέα πλατφόρμα metavoles.ktimatologio.gr με την οποία θα μπορουν να διευθετηθούν οι διορθώσεις μεταξύ των ενδιαφερομένων χωρίς δικαστικές περιπέτειες όπως ισχύει σήμερα.

Ειδήσεις σήμερα:

Βία ανηλίκων: Ανήλικη με νεφρική ανεπάρκεια άλλαξε σχολείο λόγω bullying (βίντεο)

Συναυλία για τα Τέμπη - Βλάχος: Κανείς δεν δικαιούται να ζητάει χρήματα στο όνομα των παιδιών μας

Απάτες - ΤτΕ: “Αν το πατήσεις… θα την πατήσεις” (βίντεο)

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)