Τεχνολογία

10 Σεπτεμβρίου 2024 15:12

Apple: Καταδικάστηκε για φοροδιαφυγή από το Δικαστήριο Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ποιο το χρονικό της υπόθεσης του τεχνολογικού γίγαντα, του οποίου η ευρωπαϊκή έδρα βρίσκεται στην Ιρλανδία. Γιατί κατηγορείται ότι απολαμβάνει ελαφρύνσεις τις οποίες δεν δικαιούται.

Apple: Καταδικάστηκε για φοροδιαφυγή από το Δικαστήριο Ευρωπαϊκής Ένωσης
-

Κατά της Apple απεφάνθη σε β’ τελεσίδικο βαθμό το Δικαστήριο Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) στη 10ετή δικαστική διαμάχη του τεχνολογικού γίγαντα για τις φορολογικές του υποθέσεις, στην Ιρλανδία.

Η ανακοίνωση του δικαστηρίου έρχεται λίγες ώρες αφότου η Apple παρουσίασε μια σειρά από νέα προϊόντα. Αμέσως μετά την απόφαση του δικαστηρίου ωστόσο, οι μετοχές της εταιρίας υποχώρησαν 1% στις προκαταρκτικές συναλλαγές.

Το 2014, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε έρευνα για τις φορολογικές πληρωμές της Apple στην Ιρλανδία, την έδρα του τεχνολογικού γίγαντα στην ΕΕ. To 2016 η Επιτροπή διέταξε το Δουβλίνο να ανακτήσει έως και 13 δισεκατομμύρια ευρώ σε αναδρομικούς φόρους από την Apple, λέγοντας τότε ότι η τεχνολογική εταιρία είχε εισπράξει «παράνομα» φορολογικά οφέλη από την Ιρλανδία κατά τη διάρκεια δύο δεκαετιών.

Η Apple και η Ιρλανδία άσκησαν έφεση κατά της απόφασης της Επιτροπής το 2019 και το 2020 το Δικαστήριο της ΕΕ τάχθηκε στο πλευρό του αμερικανικού τεχνολογικού γίγαντα. Τότε το δικαστήριο κύρωσε την απόφαση της Επιτροπής του 2016, και έκρινε ότι το εκτελεστικό σκέλος δεν απέδειξε ότι η ιρλανδική κυβέρνηση είχε δώσει στην Apple φορολογικό πλεονέκτημα.

Η Επιτροπή με τη σειρά της άσκησε έφεση κατά της απόφασης του Γενικού Δικαστηρίου, στέλνοντας την προσφυγή στο ΔΕΕ. Το ΔΕΕ την Τρίτη ακύρωσε την απόφαση α’ βαθμού και επιβεβαίωσε την αρχική απόφαση της Επιτροπής του 2016. Η υπόθεση, η οποία ξεκίνησε για πρώτη φορά υπό την απερχόμενη επικεφαλής του ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ, υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών και της ΕΕ, η οποία προσπάθησε να αντιμετωπίσει ζητήματα από την προστασία δεδομένων έως τη φορολογία και την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία.

Δεν ήταν η μόνη φορά που η Apple βρέθηκε στο στόχαστρο της ΕΕ. Πιο πρόσφατα, η Επιτροπή επέβαλε στην Apple αντιμονοπωλιακό πρόστιμο 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ τον Μάρτιο για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά διανομής εφαρμογών ροής μουσικής.

Ειδήσεις σήμερα:

Πρώην πυροσβέστης κατηγορείται για φωτιά με 137 νεκρούς

Θεσσαλονίκη: Φονική παράσυρση πεζού στη λεωφόρο Γεωργικής Σχολής

Αθηνών - Σουνίου: Έκρηκτικός μηχανισμός προκάλεσε ζημιές σε επιχειρήσεις

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)