Γενικά
Ενέργεια από χαρταετούς στην Σκωτία
Καινοτόμο έργο παραγωγής ενέργειας στην Σκωτία με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής της αιολικής ενέργειας.
Χαρταετοί θα παράγουν ενέργεια στην Σκωτία σε ένα καινοτόμο έργο με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής της αιολικής ενέργειας.
Το έργο θα αποτελείται από δύο χαρταετούς, με επιφάνεια περίπου 70 τ.μ. ο καθένας, που θα συνδέονται με ανεμογεννήτριες ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι χαρταετοί θα συνδέονται επίσης μεταξύ τους: Όταν ένας από αυτούς ανεβαίνει ψηλά από τον άνεμο, θα μπορεί να φτάσει σε ύψος μέχρι και 750 μέτρων, ενώ ο άλλος θα τραβιέται στο έδαφος. Ψηλά στον αέρα, ο χαρταετός, τραβώντας την πρόσδεσή του, θα πετά σε ένα σχήμα «οκταριού», παράγοντας ηλεκτρική ενέργεια.
Το πρωτοποριακό έργο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κατασκευάζεται σήμερα σε τοποθεσία που ανήκει στο Υπουργείο Άμυνας και θα βρίσκεται σε λειτουργία από το Μάρτιο του 2017.
Η αρχική μονάδα επίδειξης θα παράγει περίπου 500 κιλοβάτ και η ομάδα πίσω από το έργο ελπίζει ότι θα αναπτυχθεί σε εμπορική κλίμακα μέσα σε λίγα χρόνια.
Ένας μεγάλος χαρταετός πλήρους μεγέθους θα μπορούσε να δημιουργήσει δύο με τρία μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με την εταιρεία Kite Power Solutions, ισοδύναμη με την παραγωγή μίας συμβατικής ανεμογεννήτριας 100 μέτρων.
«Πρόκειται για την τρίτη εξέλιξη της τεχνολογίας μας και το επόμενο βήμα θα είναι η ανάπτυξη ενός συστήματος τριών μεγαβάτ το 2019», δήλωσε ο Ντέιβιντ Έινσγωρθ, διευθυντής επιχειρηματικής ανάπτυξης της εταιρείας.
«Πιστεύουμε ότι θα είμαστε σε θέση να μειώσουμε το κόστος της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας κατά 50%.
Μπορούμε να εγκαταστήσουμε έργα αιολικής ενέργειας σε πολύ χαμηλότερη τιμή, χωρίς την ανάγκη για κρατικές επιδοτήσεις», πρόσθεσε ο Έινσγωρθ.
Σύμφωνα με την εταιρεία, το κόστος της ενέργειας είναι περίπου τέσσερις πέννες ανά κιλοβατώρα, πέντε πέννες χαμηλότερο από το κόστος της ενέργειας που παράγεται σε υπεράκτια αιολικά πάρκα.
Η τεχνολογία είχε προηγουμένως δοκιμαστεί σε μικρότερη κλίμακα στο Έσσεξ της Αγγλίας, και μία παρόμοια ιδέα είχε δοκιμαστεί από ερευνητές στην Ιταλία.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!