Πολιτική
Φιντάν για Ελληνοτουρκικά: Είμαστε και γείτονες και σύμμαχοι - Σίγουρα υπάρχουν διαφορές
Σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα "Μιλλιέτ", ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι στη συνάντησή του με τον κ. Γεραπετρίτη "είχαμε την ευκαιρία να αξιολογήσουμε διεξοδικά τις διμερείς μας σχέσεις". Τι ανέφερε για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στη ΕΕ.
Άκουσε το άρθρο
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι υπάρχουν διαφορές απόψεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ωστόσο, αυτό δεν μας εμποδίζει στη συζήτηση των θεμάτων με ψυχραιμία και με μια προσέγγιση που θα είναι αμοιβαία επωφελής.
Σε συνέντευξή του στη Milliyet, η οποία δημοσιεύεται στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας, ο Χακάν Φιντάν σημείωσε ότι οι επαφές του κατά την επίσκεψή του, την Παρασκευή, στην Αθήνα «πήγαν πολύ καλά», λέγοντας ότι «ο αγαπητός μου φίλος Γιώργος και εγώ είχαμε την ευκαιρία να αξιολογήσουμε διεξοδικά τις διμερείς μας σχέσεις. Επιβεβαιώσαμε την αποφασιστικότητά μας να προωθήσουμε τις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας με θετική ατζέντα».
«Είμαστε και γείτονες και σύμμαχοι. Σίγουρα υπάρχουν διαφορές απόψεων μεταξύ των χωρών μας σε ορισμένα θέματα. Ωστόσο, αυτό δεν μας εμποδίζει να συναντιόμαστε και να συζητάμε τα θέματά μας με ψυχραιμία», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και τόνισε ότι «στόχος μας είναι να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας και να συμβάλουμε στην ευημερία των λαών μας με μια προσέγγιση που θα είναι αμοιβαία επωφελής (σ.σ. καζάν-καζάν). Είμαστε αποφασισμένοι να προωθήσουμε τις διμερείς μας σχέσεις στο πλαίσιο των αρχών της καλής γειτονίας και μέσω μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης».
Σημείωσε ακόμη ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα συζητήθηκαν οι προετοιμασίες για τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου που θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα με τη συμμετοχή των ηγετών των δύο χωρών και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη τον Ιανουάριο θα δώσει επίσης ώθηση στις σχέσεις μας».
«Θετική ατμόσφαιρα από ΕΕ»
Για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι «ως Τουρκία, συνεχίζουμε αποφασιστικά την προοπτική μας για πλήρη ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν και επί του παρόντος υπάρχει απροθυμία από την πλευρά της ΕΕ σχετικά με την πλήρη ένταξη της Τουρκίας, αυτό δεν αποτελεί εμπόδιο για την αναζωογόνηση των σχέσεων», όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Άννα Ανδρέου.
«Σύμφωνα με το όραμα του Προέδρου μας, εντατικοποιήσαμε τις επαφές μας για να αναζωογονήσουμε τη διαδικασία ένταξής μας στην ΕΕ. Βλέπουμε ότι ανάλογη θετική ατμόσφαιρα έχει προκύψει και από την πλευρά της ΕΕ. Σε αυτό το σημείο, η ΕΕ έχει μια προσέγγιση προόδου σε θέματα όπως η ενημέρωση της Τελωνειακής Ένωσης, το εμπόριο, η απελευθέρωση των θεωρήσεων και η αντιμετώπιση περιφερειακών ζητημάτων. Στην πραγματικότητα, επετεύχθη συμφωνία για την ενημέρωση της Τελωνειακής Ένωσης το 2014 και το 2016 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε εξουσιοδότηση για διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, η διαδικασία δεν μπόρεσε να προχωρήσει λόγω πολιτικών εμποδίων ορισμένων χωρών-μελών». Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι «πρόσφατα, ήμασταν σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επίλυση εμπορικών προβλημάτων και μπορώ να πω ότι έχουμε σημειώσει πρόοδο σε αυτόν τον τομέα. Τα περισσότερα κράτη μέλη υποστηρίζουν τις διαπραγματεύσεις επικαιροποίησης. Αναμένουμε από την ΕΕ να λάβει συγκεκριμένα βήματα τώρα. Είναι προς το συμφέρον όλων να αναζωογονηθούν οι σχέσεις. Στην Άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, είδα ότι τα περισσότερα κράτη μέλη ήταν αυτής της άποψης. Πιστεύουν στην αναγκαιότητα συνεχούς δομημένου και τακτικού διαλόγου και διαβουλεύσεων με την Τουρκία σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της εξωτερικής πολιτικής, της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας. Η ολοκλήρωση ζητημάτων όπως η Τελωνειακή Ένωση θα επιταχύνει τις σχέσεις».
Στην ερώτηση του διευθυντή σύνταξης της τουρκικής εφημερίδας, Οζάι Σεντίρ, σχετικά με την αντίθεση στην Ελλάδα της ακροδεξιάς, που ανεβάζει τα εκλογικά της ποσοστά, στη διαδικασία διαλόγου με την Τουρκία και ευρύτερα για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και αν ο κόσμος εισέρχεται σε μια νέα περίοδο συγκρούσεων, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας απάντησε:
«Πιστεύω ότι η άνοδος των ακροδεξιών κινημάτων στην Ευρώπη οφείλεται επίσης σε προσεγγίσεις που βασίζονται στην ταυτότητα και στην εσωστρέφεια. Με την επιρροή της εσωτερικής της πολιτικής, η ΕΕ στράφηκε προς μια προτίμηση που βασίζεται στην ταυτότητα από την εποχή του Σαρκοζί. Ως αποτέλεσμα, η ΕΕ απέτυχε να μετασχηματιστεί σε μια πολυπολιτισμική δομή. Με μια αντίληψη που έλκει την καταγωγή της από την αρχαία μας παράδοση, βλέπουμε πάντα τις διαφορές ως πλούτο. Υποστηρίζουμε ότι η αρμονία και ακόμη και η συμμαχία μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών μπορεί κάλλιστα να είναι εφικτή. Από την άλλη πλευρά, η αντίληψη που βλέπει τη σύγκρουση ως πεπρωμένο θεωρεί τη διαφορετικότητα πρόβλημα. Αυτή η προσέγγιση πυροδοτεί τον ρατσισμό, τη ρητορική μίσους και αντιμεταναστευτικά αισθήματα».
Μέση Ανατολή - Λίβανος: Δεκάδες νεκροί σε βομβαρδισμούς (εικόνες)
Πειθαρχική δίωξη στον οδηγό λεωφορείου που εκτελούσε δρομολόγιο μεθυσμένος
Γυναικοκτονία Αγίων Αναργύρων - Δικηγόρος: Η Αστυνομία καθυστερεί την υπόθεση
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!