Κοινωνία

28 Αυγούστου 2024 14:22 Τελευταία ενημέρωση : 28 Αυγούστου 2024 16:03

Κηφισός: Καθαρισμοί στα υπόγεια τμήματα του ποταμού (βίντεο)

Ποιες ακριβώς εργασίες πραγματοποιούνται αυτό το διάστημα στα πλακοσκεπή τμήματα του ποταμού. Πότε αναμένεται να τελειώσουν και ποιες θετικές συνέπειες θα επιφέρουν.

Κηφισός: Καθαρισμοί στα υπόγεια τμήματα του ποταμού (βίντεο)
-

Σε επιχείρηση καθαρισμού όλων των πλακοσκεπών τμημάτων του ποταμού Κηφισού προχωρά η Περιφέρεια Αττικής αυτές τις ημέρες, απομακρύνοντας μπάζα και απορρίμματα για να απελευθερωθεί η διατομή και να υπάρξει απρόσκοπτη ροή των ομβρίων υδάτων. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας η επιχείρηση αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τις 31.10 αποσκοπεί στην βελτίωση της προστασίας και της ποιότητας ζωής των πολιτών από πλημμυρικά φαινόμενα.

Κηφισός - καθαρισμός

Κηφισός - καθαρισμός

Τα σκεπασμένα σημεία του Κηφισού καταλαμβάνουν τα 8,6 από τα συνολικά 27 χιλιόμετρα μήκους του ποταμού, έχοντας αποτελέσει κατά καιρούς πηγή σημαντικών προβλημάτων, λόγω της χρόνιας συσσώρευσης φερτών υλικών σε αυτά.

Κηφισός - καθαρισμός

Κηφισός - καθαρισμός

Ο καθαρισμός πραγματοποιείται υπό τις συνθήκες απουσίας επαρκούς αερισμού, έλλειψης φωτισμού που καθιστά επιβεβλημένη τη χρήση γεννητριών και προβολέων, χρήσης ειδικού εξοπλισμού μέσων ατομικής προστασίας λόγω ύπαρξης πολύ μεγάλου αριθμού εντόμων και βουρκώδους υποστρώματος, χρήσης ερπυστριοφόρων μηχανημάτων για την πρόσβαση στο εσωτερικό του αγωγού, και υδραυλικών σφυρών για την κατάτμηση μεγάλων κομματιών σκυροδέματος τα οποία έχουν καταπέσει από την οροφή και τα πλαϊνά τοιχώματα. Το κυριότερο πρόβλημα αφορά στην ύπαρξη νερού εντός του κλειστού τμήματος του αγωγού σε σημαντικό ύψος. Κατά την διάρκεια αυτοψίας η οποία πραγματοποιήθηκε στις αρχές Αυγούστου, η πρόσβαση, ξεκινώντας από οδό Αγίας Άννης στο ύψος του Δήμου Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη, ήταν δυνατή μόνο για μήκος περίπου δύο χιλιομέτρων καθώς το ύψος του νερού έφτανε τα 80 εκατοστά.

Κηφισός - καθαρισμός

Κηφισός - καθαρισμός

Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 1.242.987 ευρώ.

Κηφισός - καθαρισμός

Κηφισός - καθαρισμός

Κηφισός - καθαρισμός

Τα σκεπασμένα τμήματα του ποταμού Κηφισού, από τον Φαληρικό όρμο μέχρι και τις παρυφές των ορεινών όγκων Πεντέλης και Πάρνηθας, περιλαμβάνουν τα παρακάτω 3 τμήματα:

  • από τον Φαληρικό όρμο (έναντι της λεωφόρου Ποσειδώνος) μέχρι το ύψος της οδού Μπιζανίου στο Δήμο Μοσχάτου – Ταύρου (μήκους 1,5 χλμ.),
  • από το ύψος της οδού Αγίας Άννης στο Δήμο Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη μέχρι τη συμβολή των οδών Περισσού και Παππά στο Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας (μήκους 7,3 χλμ.) και
  • από το ύψος της οδού Οδυσσέα Ανδρούτσου μέχρι το ύψος της οδού Λέσβου στο Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας (μήκους 0,15 χλμ.).

Η εν λόγω επιχείρηση αποτελεί μέρος του σχεδιασμού της Περιφέρειας για αναβάθμιση των υδάτινων πόρων και υποδομών του λεκανοπεδίου με στόχο την ενίσχυση της αντιπλημμυρικής προστασίας.

Κηφισός - καθαρισμός

Κηφισός - καθαρισμός

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε σχετικά: «Η απόφαση να προχωρήσουμε στον καθαρισμό των πλακοσκεπών τμημάτων του Κηφισού ποταμού μετά από αρκετά χρόνια που είχαν αφεθεί χωρίς καμία συντήρηση, δεν ήταν μόνο αναγκαία, αλλά και επιβεβλημένη από την ευθύνη που φέρουμε απέναντι στους πολίτες και το περιβάλλον. Η κατάσταση στην οποία βρίσκονταν αυτά τα τμήματα ήταν επικίνδυνη και απαιτούσε άμεσες δράσεις, ιδίως ενόψει των προκλήσεων που φέρνει η κλιματική αλλαγή και η αυξανόμενη συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Κηφισός - καθαρισμός

Κηφισός - καθαρισμός

Η Περιφέρεια Αττικής δεσμεύεται να συνεχίσει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που προστατεύουν τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Με αυτήν την επιχείρηση, όχι μόνο αποτρέπουμε τον κίνδυνο πλημμυρών, αλλά αποδεικνύουμε έμπρακτα την προσήλωσή μας στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του λεκανοπεδίου. Η σύγχρονη Αττική απαιτεί υποδομές που λειτουργούν και εξασφαλίζουν την ευημερία όλων μας».

Ειδήσεις σήμερα:

Ληστείες στο Νέο Κόσμο: Τους χτύπησαν και έγιναν “καπνός”

Κηφισίας - Τροχαίο: Αμάξι προσέκρουσε σε στάση λεωφορείου (εικόνες)

“Το καλάθι του μαθητή”: Ξεκίνησε το πρόγραμμα για οικονομικά σχολικά

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)