Κλίμα

10 Αυγούστου 2024 21:31

Θεσσαλία - Λειψυδρία: “Αγώνας δρόμου” ώστε να μην ξεραθεί ο κάμπος (βίντεο)

Σε έναν διαρκή αγώνα δρόμου βρίσκονται οι αρμόδιοι φορείς στην Θεσσαλία, ώστε να μην ξεραθεί ο κάμπος εξαιτίας της λειψυδρίας αλλά ούτε και να πλημμυρίσει, όπως είχε γίνει στις 5 Σεπτεμβριου του 2023.

Θεσσαλία - Λειψυδρία: “Αγώνας δρόμου” ώστε να μην ξεραθεί ο κάμπος (βίντεο)
-

Της Λίλιαν Τσουρλή 

Σε έναν διαρκή αγώνα δρόμου βρίσκονται οι αρμόδιοι φορείς στην Θεσσαλία, ώστε ούτε να μην ξεραθεί ο κάμπος εξαιτίας της λειψυδρίας αλλά ούτε και να πλημμυρίσει, όπως είχε γίνει στις 5 Σεπτεμβρίου του 2023.

Αυτή είναι η λίμνη Σμοκόβου από την οποία ποτίζεται ένα μεγάλο μέρος του κάμπου της Θεσσαλίας. Και εδώ η στάθμη έχει πέσει δραματικά και η λίμνη Πλαστήρα αποτελεί σανίδα σωτηρίας η οποία όμως αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα θα αποτελεί παρελθόν. Όσο απίστευτο και αν ακούγεται η λειψυδρία έχει χτυπήσει την πόρτα και αυτών των περιοχών που πριν ένα χρόνο πνίγηκαν από τον Ντάνιελ.

Ο Σωκράτης Δασκαλόπουλος δήμαρχος Παλαμά λέει στον ΑΝΤ1 «από τον Μάϊο δεν έχει βρέξει. Η λίμνη Σμοκόβου δεν έχει νερό. Η μόνη λύση η οποία εμείς ως δήμος βλέπουμε και θέλουμε να προτείνουμε είναι τα φράγματα στα ορεινά. Θα λειτουργούσαν και ως αντιπλημμυρικά αλλά φυσικά και ως αρδευτικά.»

Λειψυδρία

Ιδού  και η εικόνα του Πηνειού, του μεγαλύτερου ποταμού του κάμπου. Η εικόνα του με αυτές των παραποτάμων του και των λιμνών έκαναν την περιφέρεια να λάβει άμεσα μέτρα.

Ο Κώστας Τζανακούλης, γενικός γραμματέας αποκεντρωμένης διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς τονίζει ότι «αποφασίστηκε να μη γίνει σπατάλη ο βασικός στόχος είναι να φτάσουμε στο όριο»

Τις επόμενες μέρες στη περιοχή ξεκινούν τα έργα ορεινής υδρονομίας  ενώ θα δημιουργηθούν  τρία μεγάλα φράγματα στον Ενιπέα, στην Πύλη  και στο  Μουζάκι.

Λειψυδρία

Ο Δημήτρης Κουρέτας, περιφερειάρχης Θεσσαλίας αναφέρει ότι «υπάρχει επιτροπή που παρακολουθεί τη στάθμη του νερού έχουν τοποθετηθεί σταθμήμετρα και αν υπάρχει απόκλιση θα τηρηθούν διαδικασίες και αποφάσεις.»

Σύμφωνα με την realnews στις αρχές Οκτωβρίου έρχεται νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας αυτό θα περιλαμβάνει συνενώσεις Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης, δημιουργία περιφερειακών οργανισμών διαχείρισης υδάτων και νέες προδιαγραφές σε κτίρια όπως εγκατάσταση δεξαμενών και ανακύκλωση νερού.

.

Ειδήσεις σήμερα:

Φωτιές: Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς στη μισή χώρα την Κυριακή (χάρτης)

Ιαπωνία: Ο φόβος “μεγασεισμού” αδειάζει τα ράφια των σούπερ μάρκετ

Γάζα - Πολύνεκρος βομβαρδισμός σχολείου: Διεξαγωγή "επείγουσας διεθνούς έρευνας" ζητά το Κατάρ

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)