Υγεία

02 Αυγούστου 2024 20:03

Λέρος: Μεγάλες ελλείψεις στο νοσοκομείο του νησιού

Τι καταγγέλλουν ο δήμαρχος και ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών του νησιού. Η απάντηση του υπουργού Υγείας.

Λέρος: Μεγάλες ελλείψεις στο νοσοκομείο του νησιού
-

Του Αλέξανδρου Τσαγκόγιωργα

Τα μεγάλα κενά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, σε αρκετές περιοχές της χώρας, δημιουργούν αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες, με το πρόβλημα είναι ακόμα πιο έντονο στα νησιά.

Οι ελλείψεις είναι ιδιαίτερα αισθητές, στο νοσοκομείο της Λέρου.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών του νησιού "«οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο της Λερού από την αρχή του χρόνου βρισκόμαστε σε κατάσταση επιφυλακής και είναι οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού που για μένα στο ιατρικό αγγίζουν περίπου το 70% των θέσεων του οργανογράμματος, για το νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό αγγίζουν το 40% επίσης. Και βέβαια δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν εξαιτίας αυτού του προβλήματος δεκάδες έκτακτα περιστατικά».

Οι ελλείψεις καθιστούν δύσκολη την αντιμετώπιση των ιατρικών περιστατικών στο νησί, όπως η απουσία ακτινοδιαγνώστη και αναισθησιολόγου.

Ο δήμαρχος του νησιού Τιμόθεος Κωττάκης δήλωσε πως "ένα απλό γεγονός ιατρικό, δηλαδή μία ρήξη σπλήνας ή μία περιτονίτιδα, εάν δεν υπάρχει αναισθησιολόγος ώστε να μπει ένα χειρουργείο, δεν μπορεί αυτός ο άνθρωπος να επιβιώσει. Δεν μπορούμε να ζούμε με κίνδυνο της υγείας μας για απλές ιατρικές πράξεις που δεν μπορεί να γίνουν".

Το πρόβλημα είναι πιο έντονο, καθώς το νοσοκομείο της Λέρου καλύπτει και άλλα γειτονικά νησιά.

Ο Γίωργος Τσουκαλάς δήλωσε επίσης ότι "το νησί δεν είναι μόνο η Λέρος, είναι τα γύρω νησιά, γιατί το νοσοκομείο της Λέρου εξυπηρετεί και την Πάτμο και το Αγαθονήσι και τους Λειψούς και τους Αρκιούς, όλα αυτά τα μικρά γύρω νησιά. Και βέβαια τώρα το καλοκαίρι φαντάζεστε ότι ο πληθυσμός πολλαπλασιάζεται".

Θέση για την κατάσταση που επικρατεί στην Λέρο παίρνει ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Υποστήριξε πως "έχω συναντήσει τον κύριο δήμαρχο της Λέρου μαζί με συναδέλφους βουλευτές των Δωδεκανήσων και έχω ενημερώσει τον κύριο δήμαρχο, είχε γίνει μία παρεξήγηση δεν είχε λάβει εγκαίρως την πληροφορία ότι έχει προγραμματιστεί ταξίδι δικό μου και των συνεργατών μου στη Λέρο στις 21 Αυγούστου. Στις 21 Αυγούστου θα είμαστε όλοι εκεί για να δούμε τι ακριβώς παραπάνω πράγματα μπορούμε να κάνουμε για το νοσοκομείο της Λέρου".

Τις επόμενες ημέρες αναμένονται εξελίξεις για το νοσοκομείο της Λέρου.

Ειδήσεις σήμερα:

Χαμάς: Τα ονόματα για την ηγεσία μετά τον θάνατο του Χανίγια

Ολυμπιακοί Αγώνες - Μπάσκετ: Η Εθνική κέρδισε και περιμένει

Πάτρα: Ζευγάρι πέθανε με λίγες ώρες διαφορά

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)