Οικονομία

16 Ιουλίου 2019 16:55 Τελευταία ενημέρωση : 16 Ιουλίου 2019 20:56

Σταϊκούρας: ιδιαίτερα επιτυχής η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές

Τι είπε ο ΥΠΟΙΚ για την ανταπόκριση στην έκδοση 7ετούς ομολόγου. Ποιες προσδιόρισε ως προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης.

Σταϊκούρας: ιδιαίτερα επιτυχής η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές
-

«Βασική προϋπόθεση για να επιστρέψει η ελληνική οικονομία στην κανονικότητα είναι η συστηματική, ποιοτική και με χαμηλό κόστος χρηματοδότηση της χώρας από τις διεθνείς αγορές», αναφέρει σε δήλωση του ο Χρήστος Σταϊκούρας, σχολιάζοντας την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, την Τρίτη.

Όπως σημειώνει ο Υπ. Οικονομικών, «η σημερινή έκδοση του επταετούς ομολόγου αξιολογείται ως ιδιαίτερα επιτυχής, αφού κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Συνεχίζουμε βήμα-βήμα, με σχέδιο, ωριμότητα και αποφασιστικότητα».

Οι προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης Μητσοτάκη

Η μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, η μείωση του ελάχιστου ποσού της μηνιαίας δόσης στη ρύθμιση των 120 δόσεων της εφορίας και του επιτοκίου καθώς και η διεύρυνση της δυνατότητας υπαγωγής στη ρύθμιση των επιχειρήσεων περιλαμβάνονται στις προτεραιότητες του κυβερνητικού σχεδίου για την οικονομία, ένα αναπτυξιακό σχέδιο που θα βοηθήσει στη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, τόνισε, μεταξύ των άλλων, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

Ο υπουργός Οικονομικών προσδιόρισε τέσσερις προτεραιότητες οι οποίες είναι η φορολογική μεταρρύθμιση, η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων με φιλο - επενδυτικό και φιλο - εξαγωγικό πρόσημο, η τόνωση της ρευστότητας προς την πραγματική οικονομία και η ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης προς τους πιο αδύναμους πολίτες, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην αύξηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, στην υιοθέτηση κινήτρων για την στήριξη της οικογένειας και στην προώθηση προγραμμάτων για την απόκτηση ψηφιακών ικανοτήτων για τους μακροχρόνια άνεργους.

Ο Χ. Σταικούρας επισήμανε ότι “η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη από ανάταξη της εθνικής αυτοπεποίθησης, από πολιτική σταθερότητα, από συνθήκες ασφάλειας, από αυξανόμενες βεβαιότητες, από μειούμενους κινδύνους, από αυξανόμενη αξιοπιστία, από αυξανόμενους βαθμούς ελευθερίας, από κλίμα δημιουργίας, από κοινωνική δικαιοσύνη. Κεντρικός στρατηγικός στόχος μας είναι η μεγέθυνση της οικονομίας με υψηλότερους ρυθμούς, με υγιή δημόσια οικονομικά, με ευσταθή τραπεζικό τομέα, με εξωστρεφή προσανατολισμό, με συνεχώς αυξανόμενες θέσεις πλήρους απασχόλησης, με δικαιότερη διανομή του παραγόμενου πλούτου, με αλληλεγγύη στους ασθενέστερους”.

Στο σημείο αυτό έκανε σαφή την πρόθεση της κυβέρνησης να εφαρμόσει την πολιτική της επιδιώκοντας τις μέγιστες δυνατές πολιτικές, κοινωνικές και κοινοβουλευτικές συγκλίσεις και συναινέσεις. “Με οδηγό τις οδηγίες του Πρωθυπουργού και την προσωπική μου πεποίθηση, δεν μηδενίζω το έργο κανενός, και βεβαίως ούτε του προκατόχου μου” τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναλυτικότερα οι προτεραιότητες του κυβερνητικού σχεδίου όπως τις περιέργραψε ο υπουργός Οικονομικών είναι οι ακόλουθες:

Πρώτη προτεραιότητα: Μία εκτεταμένη αλλά συνεκτική φορολογική μεταρρύθμιση, με απώτερο στόχο την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης. Η μεταρρύθμιση:

  • Θα απλοποιεί τη φορολογική νομοθεσία, ενσωματώνοντας στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος όλες τις νομοθετικές αλλαγές που έχουν επέλθει τα τελευταία χρόνια μέσα από τη δευτερογενή νομοθεσία της φορολογικής διοίκησης, τις υπουργικές αποφάσεις, τις εγκυκλίους και τη νομολογία Ανωτάτων Δικαστηρίων.
  • Θα προβλέπει μείωση φορολογικών συντελεστών νοικοκυριών και επιχειρήσεων, οι οποίοι έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια πολύ υψηλότερα από το μέσο όρο των ανεπτυγμένων χωρών.
  • Θα ενσωματώνει τα φορολογικά επενδυτικά κίνητρα που υπάρχουν διάσπαρτα στη νομοθεσία, συμπεριλαμβανομένων των κινήτρων για την αγορά ακινήτων και την αναθέρμανση των επενδύσεων σε έρευνα και ανάπτυξη.
  • Θα αυξάνει τη διαφάνεια και την προβλεψιμότητα, θα αποσαφηνίζει την έννοια της φορολογικής κατοικίας, θα ενισχύει το καθεστώς προσέλκυσης μη-κατοίκων στην Ελλάδα, θα ενισχύει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.
  • Θα ενισχύει δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και θα περιλαμβάνει μέτρα που αυξάνουν το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων.
  • Θα αίρει στρεβλώσεις που προκλήθηκαν από κακή νομοθέτηση.
  • Θα ευνοεί τις οικονομίες κλίμακας και τις συνέργειες, ειδικά στον πρωτογενή τομέα.

Παράλληλα, θα επιδιωχθεί η βελτίωση του πλαισίου ρύθμισης οφειλών στην εφορία, με μείωση του ελάχιστου ποσού μηνιαίας δόσης, με διεύρυνση της δυνατότητας και των κριτηρίων ρύθμισης οφειλών για τα νομικά πρόσωπα, με μείωση των επιβαρύνσεων των οφειλών που υπάγονται στη ρύθμιση.

  • Δεύτερη προτεραιότητα: Η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων με φιλο-επενδυτικό και φιλο-εξαγωγικό πρόσημο.
  • Με απλοποίηση του αδειοδοτικού και γραφειοκρατικού περιβάλλοντος.
  • Με υλοποίηση αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
  • Με απεμπλοκή εμβληματικών επενδύσεων, όπως είναι το Ελληνικό.
  • Με δημιουργία ενός πιο αποτελεσματικού Κράτους, με απλούστερες δομές και σαφείς αρμοδιότητες, με ουσιαστική και αντικειμενική αξιολόγηση.

Κράτος το οποίο θα εποπτεύει την αγορά με ισχυρούς και αποτελεσματικούς θεσμούς και μηχανισμούς.

Και με επιχειρήσεις που θα λειτουργούν με υπευθυνότητα, υιοθετώντας βέλτιστες πρακτικές εταιρικής διακυβέρνησης, επιδεικνύοντας αυξημένη εταιρική κοινωνική ευθύνη.

Τρίτη προτεραιότητα: Η τόνωση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

  • Με αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων.
  • Με καλύτερη εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
  • Με σημαντική μείωση των οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.
  • Με σταδιακή εξομάλυνση της πιστωτικής επέκτασης.

Τέταρτη προτεραιότητα: Η ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης προς τους πιο αδύναμους πολίτες.

  • Με την ενίσχυση του Προϋπολογισμού για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.
  • Με την υιοθέτηση κινήτρων για τη στήριξη της οικογένειας.
  • Με την υλοποίηση προγραμμάτων απόκτησης ψηφιακών δεξιοτήτων για μακροχρόνια ανέργους. 

Εξηγώντας το πλαίσιο στο οποίο περιλαμβάνονται οι προτεραιότητες αυτές ο Χ. Σταικούρας διευκρίνισε οτι “εδράζονται σε ένα συνεκτικό σχέδιο ενίσχυσης της ποσότητας και βελτίωσης της σύνθεσης και της ποιότητας του πλούτου της χώρας, με επενδυτική πανστρατιά, δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων. Σχέδιο που θα διασφαλίζει την ατομική ελευθερία και προκοπή, αλλά και τη συλλογική ευημερία. Σχέδιο που θα στοχεύει σε ένα καλύτερο Κράτος, με την οικοδόμηση μιας ανοικτής και δημοκρατικής κοινωνίας, το οποίο θα μεριμνά για τη διαφανή και αμοιβαία επωφελή συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Σχέδιο που θα παρέχει υψηλής ποιότητας γνώσεις σε όλες τις βαθμίδες του συστήματος της δημόσιας εκπαίδευσης, με διεύρυνση των επιλογών, μέσα από ένα σύστημα ανοικτών οριζόντων και ίσων ευκαιριών για όλους τους πολίτες. Σχέδιο που θα αναστρέφει την αυξημένη «διαρροή» επιστημόνων και επιχειρήσεων. Σχέδιο που θα βοηθά τη χώρα να ανταποκριθεί στον «δομικό μετασχηματισμό της εργασίας» εξαιτίας της τεχνολογικής επανάστασης. Σχέδιο που θα επιδιώξει τη επιστροφή της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα το συντομότερο δυνατόν. Σχέδιο που θα οδηγεί στην πλήρη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών. Σχέδιο που θα διασφαλίζει τη συστηματική, ασφαλή και με χαμηλό κόστος δανεισμού χρηματοδότηση της χώρας από τις αγορές, όπως ξεκινήσαμε να πράττουμε αυτές τις ημέρες. Σχέδιο που θα ενισχύει, μέσω της υψηλότερης ανάπτυξης και του χαμηλότερου κόστους δανεισμού, τη βιωσιμότητα του χρέους, οδηγώντας στη δυνατότητα μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων. Σχέδιο που θα επαναφέρει την κανονικότητα στη χώρα. Η υλοποίηση αυτού του ολοκληρωμένου και συνεκτικού σχεδίου θα συμβάλλει στην ισχυροποίηση της οικονομίας. Ισχυροποίηση της οικονομίας που αποτελεί αναγκαία συνθήκη για να υπάρξει ισχυρή και αξιοπρεπής Ελλάδα".


12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)