Υγεία

01 Δεκεμβρίου 2015 09:48

Η έλλειψη ύπνου αυξάνει την παιδική παχυσαρκία

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα του προγράμματος ΕΥΖΗΝ για το σχολικό έτος 2014-2015, κατά το οποίο συμμετείχαν συνολικά 340.000 μαθητές από περίπου 4.000 σχολεία της χώρας.

Η έλλειψη ύπνου αυξάνει την παιδική παχυσαρκία
-

Τα παιδιά που κοιμούνται λίγες ώρες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να είναι παχύσαρκα, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα του προγράμματος ΕΥΖΗΝ για το σχολικό έτος 2014-2015.

Πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά που κοιμούνται λιγότερες από 8 ώρες την ημέρα έχουν 20% αυξημένη πιθανότητα να είναι παχύσαρκα σε σχέση με τα παιδιά που έχουν περισσότερες από 8 ώρες ύπνου ημερησίως, σύμφωνα με το πρόγραμμα στο οποίο συμμετείχαν 340.000 μαθητές από περίπου 4.000 σχολεία, όπου το 23% και το 10% των Ελλήνων μαθητών αξιολογήθηκαν ως υπέρβαροι και παχύσαρκοι αντιστοίχως.

Άμεση σχέση με την παιδική παχυσαρκία έχει και η καθιστική ζωή (περισσότερες από 2 ώρες τηλεθέαση την ημέρα) καθώς, φάνηκε να μειώνεται κατά 6% η πιθανότητα ένα παιδί να είναι παχύσαρκο για κάθε μία μέρα αύξηση στην εβδομαδιαία συχνότητα ενασχόλησης με οργανωμένη σωματική δραστηριότητα.

Στην Ελλάδα, περίπου το 1/4 των παιδιών δεν κοιμούνται επαρκώς (

Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του 13ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Διατροφής και Διαιτολογίας, από την επιστημονική ομάδα του ΕΥΖΗΝ, η οποία έλαβε το 2ο Βραβείο Ερευνητικής Ανακοίνωσης.

Το ΕΥΖΗΝ, - πρόγραμμα του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου που υλοποιείται με τη συνεργασία των υπουργείων Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Πολιτισμού και Αθλητισμού και καταγράφει και αξιολογεί διαχρονικά διάφορες παραμέτρους της υγείας των μαθητών - πραγματοποιεί για τρίτη συνεχή χρονιά ενημερωτικές παρουσιάσεις για παιδιά και εφήβους, με θέματα γύρω από την υγεία, τη διατροφή, τη σωματική δραστηριότητα και την ανάπτυξη, αλλά και ειδικότερα θέματα, όπως η Μεσογειακή δίαιτα, η εικόνα σώματος και η διαχείριση βάρους, η σχολική επίδοση και η καταναλωτική συμπεριφορά. Οι παρουσιάσεις πραγματοποιούνται στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο για τα σχολεία της Αττικής, ενώ για τα σχολεία εκτός Αττικής προσφέρεται η δυνατότητα διεξαγωγής των παρουσιάσεων μέσω skype ή μέσω εθελοντών συνεργατών του προγράμματος.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)