Ταξίδια
Telegraph: Τα καλά κρυμμένα μυστικά 20 ελληνικών νησιών
Εκτενές αφιέρωμα σε ελληνικά νησιά πραγματοποίησε η ηλεκτρονική έκδοση της βρετανικής Telegraph, παρουσιάζοντας τους κρυμμένους θησαυρούς τους.
Κάθε ελληνικό νησί από μόνο του αποτελεί ένα ξεχωριστό σύμπαν, σημειώνει ο ταξιδιωτικός συντάκτης της βρετανικής εφημερίδας Telegraph, στην ηλεκτρονική έκδοση της οποίας παρουσιάζεται εκτενές αφιέρωμα στους κρυμμένους θησαυρούς που καλούνται να ανακαλύψουν οι τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας.
Όπως επισημαίνεται, πλέον οι προσεγγίσεις ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα νησιά γίνεται εύκολα και γρήγορα, καθώς πέρασαν ανεπιστρεπτί οι εποχές όπου η μετάβαση σε αυτά φάνταζαν αργή ιεροτελεστία... Τώρα οι ναυλωμένες πτήσεις, αλλά και τα γρήγορα δρομολόγια των ταχύπλοων σκαφών, συνθέτουν το χάρτη των γρήγορων μετακινήσεων στην Ελλάδα. Μάλιστα εκτιμά ότι το 2019 αναμένεται ο στόλος των υδροπλάνων να πλαισιώσει τις θαλάσσιες μεταφορές.
Για τον συντάκτη του άρθρου είναι πρόκληση να ανακαλύψει κανείς το ιδανικό για εκείνον νησί, αφού καλείται να επιλέξει ανάμεσα σε 6.000 νησιά, σημειώνοντας ότι κάθε ένα από αυτά κρύβει τα δικά του μυστικά, αρκεί όπως λέει να τα αναζητήσει κανείς.
Για την Κέρκυρα τονίζει ότι παρά της εντυπωσιακές της παραλίες και την πλούσια βλάστηση της, το νότιο τμήμα της έχει διαφύγει του μαζικού τουρισμού, παρακινώντας τους αναγνώστες να ανακαλύψουν αυτή την πλευρά του νησιού. Εκεί, όπως εξηγεί, θα έχουν την ευκαιρία να δουν φλαμίνγκο στους υγροβιότοπους της Λευκίμης, αλλά και να κολυμπήσουν στην παραλία Γαρδένου.
Στη Σαντορίνη μπορείς να ξεφύγεις από τα ζευγάρια που κάνουν τον μήνα του μέλιτος, αλλά και τους επισκέπτες των κρουαζιερόπλοιων, αρκεί να πας στην ενδοχώρα του νησιού και συγκεκριμένα στον Πύργο, το πιο καλοδιατηρημένο οικισμό του νησιού.
Στην Ιθάκη η ανταμοιβή του επισκέπτη είναι πανέμορφες παραλίες, αλλά και τα εκπληκτικά μονοπάτια για πεζοπορία, όπως το μονοπάτι για την εκκλησία του Ανώγη, όπου ζητάς το κλειδί της... από το μοναδικό καφενείο του χωριού.
Στην Αντίπαρο μπορείς να “εξαφανιστείς” αρκεί, όπως γράφει, να πας στο μικρό νησάκι Δεσποτικό, για να εξερευνήσεις το αρχαίο ησυχαστήριο του Απόλλωνα, το οποίο ανακαλύφτηκε μόλις το 1997.
Στην Άνδρο, που προσελκύει κυρίως Έλληνες τουρίστες, ο συντάκτης - εκτός από τα χωριουδάκια του νησιού - καλεί τους επισκέπτες να επισκεφθούν και το μουσείο σύγχρονης τέχνης.
Η Μύκονος, ενώ στο παρελθόν αποτελούσε στάση των επισκεπτών για να πάνε στη Δήλο, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, πλέον οι όροι έχουν αντιστραφεί και έγινε το επίκεντρο των Κυκλάδων.
Για την Κρήτη, σημειώνει ο συντάκτης, ενδιαφέρον έχει η προσέγγιση του αρχαιολογικού χώρου στο ψαροχώρι με το όνομα Σίσι, αλλά και η επίσκεψη στον κόλπο του Μιραμπέλλου.
Τα Παλιά Βλαχάτα της Κεφαλονιάς, το χωριό-φάντασμα εξαιτίας των σεισμών του 1953, παίρνει πάλι ζωή για τρεις ημέρες τον Αύγουστο. Εκεί 3-5 Αυγούστου λαμβάνει χώρα ένα εξαιρετικό φεστιβάλ.
Στους Παξούς και στους Αντίπαξους υπάρχουν δεκάδες “κρυμμένοι” κολπίσκοι, όπου μπορείς να προσεγγίσεις με το δικό σου σκάφος.
Στην Ύδρα, η “Μούσα” πολλών καλλιτεχνών, πεδίο δράσης καλλιτεχνικών δρώμενων αποτελεί το παλιό σφαγείο του νησιού. Ξεχωριστή αναφορά γίνεται, επίσης, για το Hydra School Project.
Στην Αλόννησο ο επισκέπτης θα ανακαλύψει το ναυάγιο ενός εμπορικού πλοίου, που χρονικά τοποθετείται περίπου το 425 π.Χ.
Στην Αμοργό απαραίτητη είναι η επίσκεψη στα καφενεία του νησιού, τα οποία έχουν διατηρήσει την παλιά τους αίγλη.
Το Μεγανήσι, αυτό το μικροσκοπικό νησί του Ιονίου, πλέον μπαίνει στο στόχαστρο επιφανών αλλά και μεγιστάνων της οικονομίας, ανάμεσα τους ο Εμίρης του Κατάρ και ο Τζέικομπ Ροθτσάιλντ.
Στη Λέσβο, ένας άλλος κρυμμένος θησαυρός περιμένει τους επισκέπτες να τον ανακαλύψουν και συγκεκριμένα στο μουσείο Τεριάντ. Εκεί οι επισκέπτες θα μπορούν να θαυμάσουν πίνακες των Πικάσο, Μιρό, Σαγκάλ και Ματίζ, δωρεές του συλλέκτη και τεχνοκριτικού, Στρατή Ελευθεριάδη. Αναφορά γίνεται και στον Έλληνα ζωγράφο Θεόφιλο.
Η Κύθνος σταδιακά ξεχωρίζει για τις εναλλακτικές της προτάσεις που αφορούν στην ευεξία και τον διαλογισμό, που συνοδεύονται με γευστικές χορτοφαγικές προτάσεις.
Για τις Σπέτσες, που επιλέγονται για τη φινέτσα τους και τις αθλητικές διοργανώσεις, ο συντάκτης κάνει μεταξύ άλλων μνεία στην αναβίωση του υπαίθριου σινεμά “Τιτάνια”, που πρόσφατα άνοιξε μετά από χρόνια εγκατάλειψης.
Στην Ικαρία ο επισκέπτης πρέπει να ανακαλύψει τα μαγειρικά μυστικά της μακροβιότητας, όπως και να αναζητήσει τα θεραπευτικά βότανα του νησιού. «Είναι το νησί όπου οι άνθρωποι ξεχνάνε… να πεθάνουν», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Τα Κουφουνήσια χαρακτηρίζοντας ως μία όαση για τους λάτρεις της απομόνωσης. Παρά το μικρό τους μέγεθος, οι γαλάζιες ακτές τους αποτελούν σημείο αναφοράς.
Στην Κίμωλο η εξερεύνηση γίνεται με τα πόδια... και απαραίτητη είναι επίσκεψη στο Σκιάδι, ένα μοναδικό γεωλογικό μνημείο.
Τέλος, τα γειτονικά νησιά Τήνος και Άνδρος έχουν χαραχτεί με αρχαία πέτρινα μονοπάτια, τα οποία ο επισκέπτης πρέπει να τα διαβεί. Στην Τήνο απαραίτητη είναι η επίσκεψη στο μουσείο Μαρμαροτεχνίας. Την ίδια στιγμή η Άνδρος διαθέτει 160 χλμ σηματοδοτημένων μονοπατιών.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!