Εκδηλώσεις
“Περί Ανέμων και Υδάτων” στο Αστεροσκοπείο Αθηνών
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα μετεωρολογίας του Αστεροσκοπείου Αθηνών. Σε ποιους απευθύνεται, πότε θα πραγματοποιηθεί.
Μέσα από διαδραστικό βίντεο, προσομοιώσεις και πειράματα χρονικής διάρκειας περίπου δύο ωρών, εξηγείται ο τρόπος λειτουργίας και δημιουργίας των μετεωρολογικών φαινομένων
Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα μετεωρολογίας, με τίτλο «Περί Ανέμων και Υδάτων», διοργανώνει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, σε συνδυασμό με ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα αστρονομίας και διαστημικής φυσικής.
Το διαδραστικό πρόγραμμα κατ' αρχήν απευθύνεται σε μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά είναι ανοιχτό επίσης σε γονείς, εκπαιδευτικούς και σε όσους θέλουν να μάθουν πώς δημιουργούνται τα καιρικά φαινόμενα. Θα πραγματοποιηθεί στον χώρο του Αστεροσκοπείου της Παλαιάς Πεντέλης (Λόφος Κουφού) την Κυριακή 25 Ιουνίου και το Σάββατο 8 Ιουλίου (ώρα έναρξης: 11:00).
Μέσα από διαδραστικό βίντεο, προσομοιώσεις και πειράματα χρονικής διάρκειας περίπου δύο ωρών, θα εξηγηθεί ο τρόπος λειτουργίας και δημιουργίας των μετεωρολογικών φαινομένων, χρησιμοποιώντας τις γνώσεις της απλής Φυσικής που διδάσκεται στο σχολείο. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση για τα καιρικά σημάδια που δίνουν τη δυνατότητα πρόγνωσης των επερχόμενων καιρικών φαινομένων, πώς δημιουργούνται οι καταιγίδες και οι κεραυνοί, ποια είναι τα πρώτα στάδια ανάπτυξης ενός ανεμοστρόβιλου, ποιοι είναι οι βασικοί τρόποι προφύλαξης κατά τη διάρκεια ακραίων μετεωρολογικών φαινομένων και άλλα.
Στο τέλος του μετεωρολογικού προγράμματος, οι συμμετέχοντες θα μεταφερθούν για ξενάγηση στον χώρο του διοπτρικού τηλεσκοπίου Newall (διαμέτρου 62,5 εκατοστών) και κατόπιν στον χώρο λειτουργίας του ηλιακού τηλεσκοπίου Lunt (διαμέτρου 10,2 εκατοστών), όπου -εφόσον ο καιρός το επιτρέπει- θα πραγματοποιηθεί παρατήρηση της εξωτερικής επιφάνειας του Ήλιου, ο οποίος δημιουργεί όλα τα μετεωρολογικά φαινόμενα.
Στο τέλος της παρουσίασης θα πραγματοποιηθεί κουίζ ερωτήσεων με διάφορα έπαθλα, ενώ θα γίνει κλήρωση με δώρο μία διπλή πρόσκληση για βραδινή ξενάγηση και παρατήρηση με το τηλεσκόπιο Newall.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!