Εκδηλώσεις

14 Μαΐου 2016 18:26

Eurovision: Παράξενα, πρωτιές και ελληνικές συμμετοχές

Απόψε ο μεγάλος τελικός του μουσικού διαγωνισμού. Διαβάστε ιστοριές και δείτε όλες τις ελληνικές συμμετοχές.

Eurovision: Παράξενα, πρωτιές και ελληνικές συμμετοχές
-

Στη Σουηδία χτυπάει απόψε το βράδυ η καρδιά της Eurovision και πιο συγκεκριμένα στη Στοκχόλμη.

Στις 22:00 ακριβώς θα ξεκινήσει ο μεγάλος τελικός του διαγωνισμού ενώ φέτος το ελληνικό ενδιαφέρον φέτος περιορίζεται στη συμμετοχή της Κύπρου, την οποία θα εκπροσωπήσουν οι Minus One με το τραγούδι “Alter  Ego”.

Ωστόσο, τα βλέμματα όλων των Ελλήνων θα είναι, ακόμη, στραμμένα και στη συμμετοχή της Ρωσίας αφού συνοδεύεται από ελληνικό άρωμα καθώς τη μουσική έχει γράψει ο Δημήτρης Κοντόπουλος και την σκηνική παρουσία του Σεργκέι Λαζάρεβ επιμελήθηκε ο Φωκάς Ευαγγελινός. Η Ρωσία, μάλιστα, είναι και το μεγάλο φαβορί.

Ο 33χρονος Λάζαρεφ, ο οποίος μιλάει συχνά κατά του κλίματος ομοφοβίας στη Ρωσία, συγκεντρώνει όλα όσα χρειάζονται για να ανέβει στο βάθρο: ένα τραγούδι γεμάτο ενέργεια (You Are the Only One), μια θεαματική εμφάνιση και άνεση στα αγγλικά.

Eurovision 2016 - Ρωσία - Sergey Lazarev

Η Ελλάδα, φέτος δε θα συμμετέχει στον τελικό της διοργάνωσης αφού οι “Argo” με το τραγούδι  “Utopian Land” δεν κατάφεραν να πάρουν το πολυπόθητο εισιτήριο που θα τους εξασφάλιζε μία θέση στον τελικό.

Eurovision - Ελλάδα - Στοκχόλμη - 2016

Αν τελικά η συμμετοχή της Ρωσίας αποδειχθεί το φαβορί της βραδιάς τότε η Αυστραλία και η Ουκρανία φαίνεται πως θα «κονταροχτυπηθούν» για την δεύτερη θέση.

Οι αλλαγές στον διαγωνισμό

Φέτος η Eurovision κάνει εξάλλου μια πολύ δυναμική είσοδο με την πρώτη απευθείας τηλεοπτική της μετάδοση στις ΗΠΑ μέσω του γκέι τηλεοπτικού δικτύου Logo. "Ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision είναι τώρα πραγματικά ένα παγκόσμιο φαινόμενο", δήλωσε ο διευθυντής του διαγωνισμού Γιον Όλα Σαντ. Οι φαν του θεσμού θα μπορέσουν εξάλλου να απολαύσουν φέτος τον Τζάστιν Τίμπερλεϊκ να τραγουδάει (εκτός διαγωνισμού) για πρώτη φορά το νέο του σινγκλ "Can't Stop the Feeling".

Φέτος, αλλάζει και ο τρόπος παρουσίασης των αποτελεσμάτων, προκειμένου ο νικητής του διαγωνισμού να μην γνωρίζει από νωρίς ότι προηγείται, αλλά να μάθει στο τέλος της βραδιάς την επιτυχία του. Έτσι, θα κορυφώνεται η αγωνία τόσο για τους υποψηφίους, όσο και για τους τηλεθεατές.

Η ανακοίνωση της βαθμολογίας θα ανακοινώνεται στο εξής σε τρία στάδια. Συγκεκριμένα, στο πρώτο οι 42 χώρες που συμμετέχουν θα ανακοινώνουν τους βαθμούς τους έως το δέκα. Στη συνέχεια οι κριτικές επιτροπές θα δίνουν τους 12 βαθμούς και στο τρίτο στάδιο θα προσμετρώνται οι βαθμοί των τηλεθεατών, ξεκινώντας από τον υποψήφιο που συγκέντρωσε τους λιγότερους.

Η σειρά εμφανίσεων των συμμετοχών

01. Belgium: Laura Tesoro - What's The Pressure
02. Czech Republic: Gabriela Gunčíková - I Stand
03. The Netherlands: Douwe Bob - Slow Down
04. Azerbaijan: Samra - Miracle
05. Hungary: Freddie - Pioneer
06. Italy: Francesca Michielin - No Degree Of Separation
07. Israel: Hovi Star - Made Of Stars
08. Bulgaria: Poli Genova - If Love Was A Crime
09. Sweden: Frans - If I Were Sorry
10. Germany: Jamie-Lee - Ghost
11. France: Amir - J'ai cherché
12. Poland: Michał Szpak - Color Of Your Life
13. Australia: Dami Im - Sound Of Silence
14. Cyprus: Minus One - Alter Ego
15. Serbia: Sanja Vučić ZAA - Goodbye (Shelter)
16. Lithuania: Donny Montell - I've Been Waiting for This Night
17. Croatia: Nina Kraljić - Lighthouse
18. Russia: Sergey Lazarev - You Are The Only One
19. Spain: Barei - Say Yay!
20. Latvia: Justs - Heartbeat
21. Ukraine: Jamala - 1944
22. Malta: Ira Losco - Walk On Water
23. Georgia: Nika Kocharov and Young Georgian Lolitaz - Midnight Gold
24. Austria: ZOË - Loin d'ici
25. United Kingdom: Joe and Jake - You're Not Alone
26. Armenia: Iveta Mukuchyan - LoveWave

Ιστορίες και νικητές της Eurovision

Η Eurovision έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή της στο Λουγκάνο της Ελβετίας το 1956 και πρώτη νικήτρια του διαγωνισμού αναδείχθηκε η διοργανώτρια χώρα. Στο διαγωνισμό είχαν πάρει μέρος συνολικά 7 χώρες, ενώ για πρώτη και για τελευταία φορά είχαν ερμηνεύσει από δύο τραγούδια η καθεμία.                                   

Το 1961, ο Τζίμης Μακούλης εκπροσωπεί στη Eurovision την Αυστρία κατακτώντας την 15η θέση. Το 1963, η Νάνα Μούσχουρη, που από το 1960 έχει ξεκινήσει τη διεθνή της καριέρα, εκπροσωπεί το Λουξεμβούργο, καταλαμβάνοντας την 8η θέση με το τραγούδι "A force de prier", το οποίο στη συνέχεια γνωρίζει μεγάλη επιτυχία.

Το 1965 η Γιοβάννα τραγουδάει για λογαριασμό της Ελβετίας, κατακτώντας την 8η θέση, ενώ το 1967, η Βίκυ Λέανδρος, με το τραγούδι "L' amour est bleu", παίρνει την 4η θέση. Το 1968 (όπως και το 1973), παίρνει μέρος στον διαγωνισμό ο Κλιφ Ρίτσαρντ.

Το 1969, ισοβαθμούν στην πρώτη θέση 4 (!) χώρες (Ισπανία, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Ολλανδία). Το 1970, την Ισπανία, εκπροσωπεί ο Χούλιο Ιγκλέσιας, καταλαμβάνοντας την 4η θέση. Το 1973, η Βίκυ (Λέανδρος) επανέρχεται στη Eurovision και κερδίζει την 1η θέση με το τραγούδι "Après toi", εκπροσωπώντας το Λουξεμβούργο.

Το 1974, είναι η χρόνια που η Ολίβια Νιούτον-Τζον, παίρνει μέρος στον διαγωνισμό, με τα "χρώματα" του Ηνωμένου Βασιλείου. Την ίδια χρονιά, πρωτοεμφανίζεται στη Eurovision η Ελλάδα. Θριαμβευτές το 1974, είναι οι ΑΒΒΑ με το τραγούδι "Waterloo".

Το 1975, οι ιδιαίτερα δημοφιλείς Αλμπάνο (Καρίζι) και Ρομίνα Πάουερ εκπροσωπούν την Ιταλία. Ωστόσο, ο "πολύς" Αλμπάνο… ξεχνάει τα λόγια του πάνω στη σκηνή και μάλλον… μουρμουρίζει ώσπου να τα θυμηθεί. Έτσι το υποτονικό τραγούδι "We'll live it all again" καταβαραθρώνεται!

Το 1978 το Ισραήλ κερδίζει την πρώτη θέση με το τραγούδι "A-Ba-Ni-Bi". Το 1979, μεγάλο φαβορί θεωρείται το τραγούδι "Dschinghis Khan", που ερμηνεύεται από το συγκρότημα… "Dschinghis Khan" και εκπροσωπεί την (τότε) Δυτική Γερμανία. Ο ρυθμός, η σκηνική παρουσία και η όλη δυναμική του τραγουδιού, ξεσηκώνουν το κοινό.

Ωστόσο, το Ισραήλ κάνει την έκπληξη με το τραγούδι "Hallelujah" και κατακτά ξανά την πρώτη θέση.

 Το 1980, νικητής αναδεικνύεται ο Ιρλανδός Τζόνι Λόγκαν, μία εμβληματική μορφή της Eurovision, καθώς αναδείχθηκε νικητής ξανά το 1987. Την ίδια χρονιά, παίρνει μέρος στον διαγωνισμό για πρώτη και τελευταία φορά, μια αφρικανική χώρα, το Μαρόκο!

Το 1988, νικήτρια αναδεικνύεται η, άγνωστη τότε, Σελίν Ντιόν, που εκπροσώπησε την Ελβετία με το "Ne partez pas sans moi".

 Το 1992, πάλι ο Τζόνι Λόγκαν… βάζει το χεράκι του, ως δημιουργός με το "Why me", που ερμήνευσε η Λίντα Μάρτιν και κατέλαβε την πρώτη θέση.

Το 1998, γίνεται μεγάλος ντόρος με την Ντάνα Ιντερνάσιοναλ που εκπροσωπεί το Ισραήλ και κερδίζει την πρώτη θέση.

Συμμετοχές της Ελλάδας στη Eurovision – Οι νίκες και οι αποτυχίες

Το 1974 κάνει την πρώτη της εμφάνιση η Ελλάδα στον διαγωνισμό και εκπρόσωπος της χώρας είναι η Μαρινέλλα με το τραγούδι «Κρασί, θάλασσα και το αγόρι μου». Τότε η Ελλάδα κατέλαβε την 11 θέση .

Ένα χρόνο μετά η χώρα δεν έλαβε μέρος σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Το 1976, η Μαρίζα Κωχ, με το "Παναγιά μου, Παναγιά μου", κατέλαβε την 13η θέση.

Το 1977, ήταν η πρώτη φορά που η Ελλάδα προκάλεσε αίσθηση στη Eurovision.

Πασχάλης, Μπέσσυ Αργυράκη, Ρόμπερτ Ουίλιαμς και Μαριάννα Τόλη ερμήνευσαν το "Μάθημα Σολφέζ" των Γ. Χατζηνάσιου – Σ. Τηλιακού και κατέλαβαν την 5η θέση.

Το 1978, η Τάνια Τσανακλίδου και το 1979 η Ελπίδα, με τα τραγούδια "Τσάρλι Τσάπλιν" και "Σωκράτης" αντίστοιχα, κατέλαβαν την τιμητική 8η θέση.

Το 1980, στον ελληνικό τελικό της Eurovision, όλα έδειχναν ότι θα επικρατήσει το "U.F.O." του Κώστα Τουρνά, σε στίχους Γιάννη Μαρίνου. Όμως τελικά η πρώτη θέση δόθηκε στο "Ωτοστόπ", που ερμήνευσε η Άννα Βίσση και κατέλαβε την 13η θέση.

Το 1981 το "Φεγγάρι Καλοκαιρινό", με τον Γιάννη Δημητρά, πήρε την 8η θέση.

Το 1982, επιλέγεται να μας εκπροσωπήσει το τραγούδι "Σαρανταπέντε Κοπελιές" με τον Θ. Αδαμαντίδη. Τελικά, δεν συμμετείχε στον τελικό της Eurovision καθώς αποσύρθηκε.

Το 1984 δεν στείλαμε τραγούδι.

Το 1986, είχε επιλεγεί να μας εκπροσωπήσει το "Βαγκόν Λι" με την Πωλίνα, όμως επειδή ο τελικός γινόταν το  βράδυ Μεγάλου η συμμετοχή ακυρώθηκε.

Τα επόμενα χρόνια δεν είχαν ενδιαφέρον για τις ελληνικές συμμετοχές με φωτεινές Κλεοπάτρας  με το τραγούδι "Όλου του κόσμου η ελπίδα", που κατέλαβε την 5η θέση το 1992 και της Καίτης  Γαρμπή, που χάρη και στο εντυπωσιακό φόρεμά της, κατέλαβε την 9η θέση με το "Ελλάδα, χώρα του φωτός", το 1993.

Από το 2001 και μετά οι ελληνικές συμμετοχές «άνθησαν» με την εμφάνιση των "Antique" (Ε. Παπαρίζου - Ν. Παναγιωτίδης) που κατέλαβε την 3η θέση.

Το 2002 η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από το αξέχαστο "S.A.G.A.P.O."  του Μιχάλη Ρακιντζή και το 2003 με το "Never let you go" και τη Μαντώ, που κατέλαβαν την 17η θέση.

Το 2004 ο Σάκης Ρουβάς ήρθε με το "Shake it" να καταλάβει την 3η θέση και τον επόμενο χρόνο, η Έλενα Παπαρίζου, χάρισε στη χώρα μας την πρώτη θέση με το "My number one" σε μουσική Χρήστου Δάντη και στίχους Ναταλίας Γερμανού.

Αυτή η πρωτιά πανηγυρίστηκε από όλους της Έλληνες σαν εθνική επιτυχία!

Το 2008, η Καλομοίρα (Σαράντη) με το "Secret Combination", κατέλαβε την 3η θέση, ο Σάκης Ρουβάς την 7η, με το "This is our night", το 2009, ο Γιώργος Αλκαίος την 8η με το "ΟΠΑ" το 2010, ο Λούκας Γιώρκας με το ζεϊμπέκικο "Watch my dance" την 7η, το 2011 και οι "Koza Mostra" με τον Αγάθωνα Ιακωβίδη, την 6η το 2013.

Αυτές ήταν οι καλύτερες θέσεις που κατέλαβε η χώρα μας τα επόμενα χρόνια.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)