Γενικά

20 Μαρτίου 2015 13:00

Πώς είδαν στην Ελλάδα και τον κόσμο την έκλειψη ηλίου

Όσο πιο βόρεια, τόσο μεγαλύτερη η έκλειψη. Δείτε εντυπωσιακές φωτογραφίες.

-


Εκατομμύρια λάτρεις των αστρονομικών φαινομένων παρακολούθησαν την έκλειψη ηλίου είτε με ειδικό εξοπλισμό, είτε μέσω διαδικτύου.

Η έκλειψη ήταν ορατή από την Ελλάδα ως μερική.

Το φαινόμενο άρχισε στις 10:39, κορυφώθηκε στις 11:45 και έληξε γύρω στις 12:50. Η συνολική διάρκεια της έκλειψης ήταν περίπου 2 ώρες κι ένα τέταρτο.

 Όσο πιο βόρεια είναι μια τοποθεσία στην χώρα μας, τόσο μεγαλύτερο μέρος του Ήλιου καλύφθηκε από τη σκιά της Σελήνης: Στην Αθήνα περίπου το 31%, στη Φλώρινα σχεδόν το 41%, ενώ στο Ηράκλειο της Κρήτης σχεδόν το 24%.

Την έκλειψη μετέδωσε διαδικτυακά το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, από τις εγκαταστάσεις του στην Πεντέλη ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που βρέθηκαν στο Αστεροσκοπείο, στο Θησείο, απ' όπου παρακολούθησαν με τηλεσκόπια τη Σελήνη να "τρώει" τον Ηλιο.

Παράλληλα, στο Ίδρυμα Ευγενίδου, στην είσοδο του Πλανηταρίου, χάρη στα εγκατεστημένα τηλεσκόπια της Ένωσης Ερασιτεχνών Αστρονόμων, μικροί και μεγάλοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την έκλειψη.

 

Εικόνα από το Μαρούσι με την έκλειψη ηλίου γύρω στις 12:30, όπως την απαθανάτισε ο συνάδελφος Όμηρος Εμμανουηλίδης.

Η έκλειψη ηλίου όπως φάνηκε από την πόλη των Τρικάλων.

Ο ουρανός σκοτείνιασε τα Νησιά Φερόε καθώς η έκλειψη ήταν ορατή ως ολική μόνο στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, ανάμεσα στη Νορβηγία και στην Ισλανδία, στις νήσους Φαρόε και Σβάλμπαρντ.

Μαρόκο

Βουδαπέστη

Ισπανία

 Το 2016, θα υπάρξουν δύο ηλιακές εκλείψεις, στις 9 Μαρτίου (ορατή ως ολική μόνο στην Ινδονησία) και μια δακτυλιοειδής την 1η Σεπτεμβρίου (ορατή στην Αφρική και στον Ινδικό Ωκεανό). Έως το 2020, θα υπάρξουν συνολικά άλλες δέκα εκλείψεις του Ήλιου, ολικές, μερικές και δακτυλιοειδείς, από τις οποίες ορατή στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (και την Ελλάδα) θα είναι μόνο εκείνη στις 21 Ιουνίου 2020.

Οι ηλιακές εκλείψεις συμβαίνουν, όταν ο Ήλιος, η Σελήνη και η Γη βρίσκονται σε ευθεία γραμμή και η Σελήνη περνάει μπροστά από τον δίσκο του Ήλιου, καλύπτοντάς τον έτσι είτε μερικώς είτε ολικώς. Η σκιά της Σελήνης, που πέφτει πάνω στη Γη, αποτελείται από δύο διαφορετικές περιοχές: έναν εσωτερικό κώνο πλήρους σκιάς, που λέγεται «κύρια σκιά», και μια περιοχή μερικής σκιάς, που λέγεται «παρασκιά».

Όταν παρατηρεί κανείς μια έκλειψη του Ήλιου από μια περιοχή της Γης στην οποία πέφτει η παρασκιά, η Σελήνη καλύπτει ένα μόνο τμήμα του άστρου μας και τότε υπάρχει μερική έκλειψη Ήλιου. Όταν κοιτάζει κάποιος τον Ήλιο από μια περιοχή, την οποία καλύπτει η πλήρης σκιά της Σελήνης, τότε η έκλειψή του Ήλιου είναι ολική.

 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)