Υγεία

11 Απριλίου 2014 22:16

Νέο όπλο κατά του καρκίνου έχουν στα χέρια τους οι χειρουργοί

Ειδικά γυαλιά επιτρέπουν στους χειρουργούς να εντοπίσουν τα καρκινικά κύτταρα την ώρα της επέμβασης και να τα αφαιρέσουν με επιτυχία.

-

Η δυσκολία στην προσπάθεια αφαίρεσης καρκινικού όγκου έγκειται στο ότι μέχρι σήμερα οι γιατροί αφαιρούσαν επιπλέον ιστό που περιέβαλλε τον όγκο για να βεβαιωθούν  ότι αφαιρέθηκε όλος ο παθογόνος ιστός και να αποφευχθεί πιθανή μετάσταση.

Με τη βοήθεια μίας νέας τεχνολογικής ανακάλυψης, ειδικών γυαλιών, τα οποία βρίσκονται ακόμη σε κλινική μελέτη, οι γιατροί θα έχουν πιο καθαρή εικόνα και θα μπορούν να  ξεχωρίζουν καλύτερα τον υγιή από τον παθογόνο ιστό.

Η ανίχνευση των καρκινικών κυττάρων θα γίνεται πιο εύκολα καθώς φορώντας αυτά τα γυαλιά ο παθογόνος ιστός θα φωσφορίζει βοηθώντας τους γιατρούς να οριοθετήσουν το πεδίο δράσης.

Το θετικό αυτής της ανακάλυψης είναι το εξής: Πλέον θα αφαιρείται λιγότερος υγιής ιστός, ενώ θα αποφεύγονται μελλοντικές επαναληπτικές επεμβάσεις για να αφαιρεθούν εναπομείναντα καρκινικά κύτταρα από το πρώτο χειρουργείο.

Μέχρι στιγμής τα γυαλιά αυτά έχουν χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του μαστού και του δέρματος. Σε λίγο καιρό οι χειρουργοί θα εφαρμόζουν τη νέα μέθοδο και σε άλλους τύπους.

Η κλινική φάση βρίσκεται σε αρχικό στάδιο αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι πολλά υποσχόμενη.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)