Ομορφιά/fitness

01 Απριλίου 2014 16:12

Βρήκαν το γονίδιο της παχυσαρκίας!

Το ΑΜΥ1 ρυθμίζει τα επίπεδα της αμυλάσης στο σάλιο μας. Στο μέλλον, οι αποτελεσματικότερες δίαιτες θα βγαίνουν έπειτα από ένα απλό τεστ σάλιου.

-

Μία νέα έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Genetics» δείχνει πως οι πιθανότητες εμφάνισης παχυσαρκίας μπορεί να συνδέονται με τη δυνατότητα απορρόφησης υδατανθράκων από τον οργανισμό μας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, που πραγματοποίησαν ερευνητές από το King’s College και το Imperial College του Λονδίνου, οι δίαιτες στο μέλλον θα είναι κομμένες και ραμμένες στο πεπτικό σύστημα του κάθε ατόμου.

Η μελέτη εστιάστηκε σε ένα συγκεκριμένο γονίδιο, που ονομάζεται ΑΜΥ1, το οποίο ρυθμίζει τα επίπεδα της αμυλάσης στο σάλιο. Συνήθως, οι άνθρωποι έχουν δύο «κόπιες» κάθε γονιδίου στο DNA τους. Ωστόσο οι ερευνητές λένε πως -σε αντίθεση με άλλα γονίδια- το AMY1 μπορεί να διαφέρει σε μεγάλο βαθμό από άτομο σε άτομο.

Περίπου 6.000 άνθρωποι εξετάστηκαν στην Αγγλία, τη Γαλλία, τη Σουηδία και τη Σιγκαπούρη. Τα ευρήματα δείχνουν πως εκείνοι με μικρό αριθμό ΑΜΥ1 στο DNA τους είχαν αυξημένες πιθανότητες εκδήλωσης παχυσαρκίας, σε σύγκριση με εκείνους που είχαν μεγαλύτερο αριθμό.

Ο Δρ. Μάριο Φάλκι, ένας εκ των επικεφαλής των ερευνών, λέει: «Τα ευρήματα θα μας βοηθήσουν να καταπολεμήσουμε δραστικά την παχυσαρκία, καθώς αρχίζουμε πλέον να σχηματίζουμε μία καλύτερη εικόνα για το συνδυασμό των γενετικών παραγόντων, που επηρεάζουν το μεταβολισμό και συμβάλλουν στην αύξηση των πιθανοτήτων εμφάνισης παχυσαρκίας».

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει πως οι πιθανότητες να γίνει κάποιος παχύσαρκος συνδέονται με γονίδια, ωστόσο ποτέ μέχρι σήμερα οι ερευνητές δεν είχαν καταφέρει να εξετάσουν κατά πόσο οφείλονται στη δυνατότητα απορρόφησης υδατανθράκων.

«Μπορούμε επιτέλους να ξεφύγουμε από την ιδέα της “κατάλληλης για όλους”, όταν μιλάμε για δίαιτα», λέει ο επικεφαλής των ερευνών Τιμ Σπέκτορ. «Στο μέλλον, οι διαιτολόγοι θα μπορούν με ένα απλό τεστ σάλιου να μετρήσουν τα επίπεδα του γονίδιου AMY1 στον οργανισμό και να προσφέρουν στον πελάτη τους μία δίαιτα προσαρμοσμένη στις προσωπικές ανάγκες του», προσθέτει.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)