Κλίμα
COP29 - Ταλιμπάν: Αξιωματούχοι της κυβέρνησης θα συμμετέχουν στη διάσκεψη για το κλίμα
Ο ΟΗΕ δεν έχει επιτρέψει στους Ταλιμπάν να καταλάβουν την έδρα του Αφγανιστάν στη Γενική Συνέλευση και η κυβέρνηση του Αφγανιστάν δεν αναγνωρίζεται επίσημα από τα κράτη μέλη του ΟΗΕ
Η αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν, η κυβέρνηση των οποίων δεν αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, θα συμμετέχει με το καθεστώς του παρατηρητή. Το Αφγανιστάν είναι από τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή.
Αξιωματούχοι των Αφγανών Ταλιμπάν θα συμμετάσχουν στη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα που αρχίζει τη Δευτέρα, στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Αφγανιστάν. Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που θα συμμετάσχουν από τότε που οι ισλαμιστές αντάρτες ανέλαβαν την εξουσία το 2021.
Ο ΟΗΕ δεν έχει επιτρέψει στους Ταλιμπάν να καταλάβουν την έδρα του Αφγανιστάν στη Γενική Συνέλευση και η κυβέρνηση του Αφγανιστάν δεν αναγνωρίζεται επίσημα από τα κράτη μέλη του ΟΗΕ, κυρίως λόγω των περιορισμών που επιβάλλουν οι Ταλιμπάν στα δικαιώματα των γυναικών, απαγορεύοντάς τους την εκπαίδευση και την ελευθερία μετακίνησης.
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Αφγανιστάν, Αμπντούλ Καχάρ Μπαλκί, δήλωσε ότι αξιωματούχοι της Εθνικής Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος έφτασαν στο Αζερμπαϊτζάν για να συμμετάσχουν στη διάσκεψη COP29. Αξιωματούχοι των Ταλιμπάν έχουν λάβει μέρος σε συναντήσεις που διοργάνωσε ο ΟΗΕ για το Αφγανιστάν στην Ντόχα του Κατάρ και υπουργοί των Ταλιμπάν έχουν συμμετάσχει σε φόρουμ στην Κίνα και την Κεντρική Ασία τα τελευταία δύο χρόνια. Ωστόσο, το Προεδρείο της COP, της Σύμβασης-Πλαίσιο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, έχει αναβάλει την εξέταση της συμμετοχής του Αφγανιστάν από το 2021, παγώνοντας ουσιαστικά τη χώρα από τις συνομιλίες. Οι αφγανικές ΜΚΟ αγωνίστηκαν επίσης να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις για το κλίμα τα τελευταία χρόνια.
Φέτος, το κράτος-οικοδεσπότης Αζερμπαϊτζάν προσκάλεσε τους αξιωματούχους του αφγανικού οργανισμού περιβάλλοντος στην COP29 ως παρατηρητές, επιτρέποντάς τους να «συμμετάσχουν ενδεχομένως στις περιφερειακές συζητήσεις και να πραγματοποιήσουν ενδεχομένως διμερείς συναντήσεις». Ωστόσο, επειδή οι Ταλιμπάν δεν αναγνωρίζονται επίσημα στο σύστημα του ΟΗΕ ως η νόμιμη κυβέρνηση του Αφγανιστάν, δήλωσε πηγή, οι αξιωματούχοι δεν μπορούν να λάβουν διαπιστευτήρια για να συμμετάσχουν στις διαδικασίες των κρατών-μελών με πλήρη ιδιότητα.
Η προεδρία της COP29 του Αζερμπαϊτζάν αρνήθηκε να σχολιάσει.
Το Αφγανιστάν θεωρείται μία από τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή. Οι πλημμύρες έχουν σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους φέτος, και η χώρα που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη γεωργία έχει υποστεί μια από τις χειρότερες ξηρασίες των τελευταίων δεκαετιών. Πολλοί αγρότες, οι οποίοι αποτελούν μεγάλο μέρος του πληθυσμού, αντιμετωπίζουν αυξανόμενη επισιτιστική ανασφάλεια.
Ορισμένες οργανώσεις έχουν επικρίνει τη διεθνή απομόνωση των Ταλιμπάν, λέγοντας ότι αυτή βλάπτει μόνο τον αφγανικό λαό.
«Το Αφγανιστάν είναι μία από τις χώρες που πραγματικά μένει πίσω στις ανάγκες που έχει», σύμφωνα με τον Χαμπίμπ Μαγιάρ, αναπληρωτή γενικό γραμματέα της g7+, μιας διακυβερνητικής οργάνωσης χωρών που πλήττονται από συγκρούσεις. «Πληρώνουν διπλό τίμημα: έλλειψη προσοχής, έλλειψη σύνδεσης με τη διεθνή κοινότητα και στη συνέχεια δημιουργούνται αυξανόμενες ανθρωπιστικές ανάγκες».
Πηγή: Reuters
Ακρίβεια: Χωριάτικη σαλάτα από... χρυσάφι
Τραμπ σε Πούτιν: Μην κλιμακώσετε την κατάσταση στην Ουκρανία
ΣΥΡΙΖΑ: Εκτός Αυλωνίτης, Μάλαμα και Χρηστίδου
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!