Κλίμα

10 Οκτωβρίου 2024 10:25

Σαχάρα: Σπάνιες πλημμύρες στην έρημο μετά από έξι χρόνια ξηρασίας (εικόνες)

Έχουν περάσει τουλάχιστον 30 χρόνια από τότε που έπεσε τόση βροχή σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Σαχάρα: Σπάνιες πλημμύρες στην έρημο μετά από έξι χρόνια ξηρασίας (εικόνες)
-


Ένα σπάνιο θέαμα, με γαλάζιες λιμνοθάλασσες νερού ανάμεσα σε φοίνικες και αμμόλοφους, προκάλεσαν στην έρημο Σαχάρα οι πρόσφατες βροχοπτώσεις, οι πιο σφοδρές εδώ και δεκαετίες.

Νερά ορμούν ανάμεσα στους αμμόλοφους του νότιου Μαρόκο. Η σουρεαλιστική εικόνα που άφησαν οι έντονες βροχοπτώσεις που έπεσαν τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο έχουν δώσει ένα διαφορετικό πρόσωπο στη μαροκινή Σαχάρα, περισσότερο γνωστή για τις συχνές ξηρασίες της.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το νότιο Μαρόκο συνήθως δεν επηρεάζεται από τις βροχοπτώσεις από το Διατροπικό Μέτωπο, το οποίο συνήθως επηρεάζει τη Σαχάρα του Μάλι και της Μαυριτανίας.

Όμως φέτος οι βροχές επηρέασαν τις έρημες περιοχές της Μαροκινής Σαχάρας, αφήνοντας την περιοχή της ερήμου γεμάτη από πλημμυρικά νερά.

Ο Houssine Youabeb, από τη Γενική Διεύθυνση Μετεωρολογίας του Μαρόκου, λέει ότι έχουν περάσει τουλάχιστον 30 χρόνια από τότε που έπεσε τόση βροχή σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τον Youabeb, οι δορυφόροι της NASA έχουν εντοπίσει ακόμη και την παρουσία νερού στη διάσημη λίμνη Iriqui μεταξύ των περιοχών Zagora και Tata, η οποία ήταν ξηρή για 50 χρόνια.

Ωστόσο, είπε ότι η παρουσία νερού στη Σαχάρα θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά τις μετεωρολογικές προβλέψεις στο μέλλον.
«Δεν θα έχουμε πλέον αυτές τις συνήθως οργανωμένες βροχοπτώσεις, αλλά μάλλον ισχυρές καταιγίδες σε ορισμένες περιοχές», είπε στο Associated Press.

Ειδήσεις σήμερα:

Ο τυφώνας Μίλτον “χτυπά” τη Φλόριντα (εικόνες)

ΗΠΑ: Ο Ντόναλντ Τραμπ αρνείται δεύτερη τηλεμαχία με την Κάμαλα Χάρις

Μέση Ανατολή: Τι συζήτησαν Μπάιντεν - Νετανιάχου για τα αντίποινα του Ισραήλ κατά του Ιράν

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)