Κλίμα

08 Αυγούστου 2024 22:00

Λειψυδρία: “Στέρεψε” ο Σπερχειός, “βάλτος” η Λίμνη Κορώνεια (βίντεο)

Το ζήτημα της λειψυδρίας, έχει προκαλέσει έντονους προβληματισμούς σε πολλές περιοχές της χώρας.

Λειψυδρία: “Στέρεψε” ο Σπερχειός, “βάλτος” η Λίμνη Κορώνεια (βίντεο)
-

Της Λίλιαν Τσουρλή από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1

Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα που παρουσιάζουν η Λίμνη Κορώνεια και ο Σπερχειός ποταμός, εξαιτίας της παρατεταμένης ανομβρίας, των υψηλών θερμοκρασιών και της κλιματικής κρίσης.

Ο Σπερχειός στερεύει. Ο ποταμός των 82 χιλομέτρων που διασχίζει όλη τη κοιλάδα της Φθιώτιδας και ποτίζει τα εκατοντάδες αγροτεμάχια της περιοχής δεν έχει πλέον νερό ούτε για να σωθούν τα βαμβάκια της περιοχής.

Όπως αναφέρει ο Γεώργιος Ζησιμος Αντιδήμαρχος Λαμίας, “οι πηγές μας έχουν θέμα προσπαθούμε με γεωτρήσεις… Το ‘77 είχαμε ξηρασία τόσο μεγάλη όχι η κλιματική αλλαγή μας έφερε εδώ σήμερα… έπρεπε να έχουν γίνει οι ενέργειες νωρίτερα εμείς λέμε βάζουμε το φαγητό και καθόμαστε στο τραπέζι εδώ καθίσαμε νωρίτερα”.

Οι εικόνες είναι αποκαρδιωτικές με το άλλοτε καταπράσινο παραμυθένιο δάσος στην Ροδωνιά Υπάτης έχει αραιώσει. Δεν υπάρχουν κισσοί στα δέντρα, το νερό κάτω από το γεφύρι είναι ελάχιστο, η κοίτη είναι εντελώς στεγνή, ενώ σε πολλά σημεία δεν υπάρχει ούτε δείγμα σταγόνας νερού.

Η άλλοτε κορωνίδα της Κεντρικης Μακεδονίας η λίμνη Κορώνεια έχει μετατραπεί σε έναν απέραντο βάλτο. Η στάθμη του νερού έχει πέσει τουλάχιστον ένα μέτρο, παντού επιπλέουν ψόφια ψάρια και η δυσωδία είναι έντονη σε πολλά σημεία. Οι 3 μήνες χωρίς βροχή έκαναν το στολίδι να κινδυνεύει.

Ο Κωνσταντίνος Χατζηβούλγαρης πρ. κοινότητας Αγίου Βασίλειου - Λαγκαδά τόνισε πως “Η ξηρασία , ο ήπιος χειμώνας που έχουμε την έχει φέρει σε μια δύσκολη κατάσταση. Έχουμε ψόφια ψάρια ,πουλιά, το νερό μειώθηκε . Είναι βρώμικο το νερό πλέον. Φοβόμαστε για τα χειρότερα. Λειτουργεί σαν ταμιευτήρας το νερό από τα ποτάμια, από τα βουνά και γύρω- γύρω. Δεν ξέρουμε το μέλλον τι μας επιφυλάσσει”.

Πριν αρχίσει να έχει σοβαρές απώλειες υδάτων καταλάμβανε έκταση 42,5 τ.χλμ. και ήταν η 5η μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας σε έκταση.

Ειδήσεις σήμερα:

Φωτιά στο Ρέθυμνο: Ενισχύονται οι δυνάμεις - Νέα μηνύματα 112 για εκκενώσεις (εικόνες)

Ορεστιάδα: Σύλληψη συνοριοφύλακα που έκλεβε τους συναδέλφους του

Ιράν για δολοφονία Χανίγια: Το Ισραήλ διέπραξε στρατηγικό λάθος που θα του κοστίσει ακριβά

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)