Podcast Glory Days: Έξω πάμε καλά (not)
Ο Ολυμπιακός σε επίπεδο απόδοσης, ο ΠΑΟΚ σε επίπεδο αποτελέσματος, ο Παναθηναϊκός και στα δύο δεν...
Άρχισε να πληκτρολογείς οτιδήποτε
Ο ΠΑΟΚ μετράει τρεις ήττες στη σειρά (Άρη, ΟΦΗ, Ολυμπιακό) στην Τούμπα. Από πότε είναι αυτή η εφημερίδα; Από τη σεζόν 1964 – 65, είχε να συμβεί στο δικέφαλο. Ο ΠΑΟΚ δεν έχει κερδίσει κανένα «μεγάλο» παιχνίδι στην τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, σε πέντε ντέρμπι ελληνικού πρωταθλήματος ο απολογισμός είναι δύο ισοπαλίες και τρεις ήττες. Ο ΠΑΟΚ βρίσκεται στην 4η θέση της Stoiximan Super League, σε απόσταση αναπνοής από την κορυφή, παράλληλα είναι σχεδόν στην ουρά της League Phase του UEFA Europa League, με απολογισμό ως τώρα μόλις έναν βαθμό σε τέσσερις αναμετρήσεις.
Κι όμως οι ανορθογραφίες είναι άλλες κατά την προσωπική μου άποψη. Κοίταζες το διαθέσιμο ρόστερ στο χθεσινό ματς με τον Ολυμπιακό στην Τούμπα και έβρισκες μόνο έναν γηγενή ποδοσφαιριστή, τον Γιάννη Κωνσταντέλια. Ο σύλλογος που διαθέτει αν όχι την καλύτερη, μία από τις κορυφαίες ακαδημίες της χώρας έχοντας επενδύσει χρήματα, χρόνο και μελέτη για την ανάπτυξη τους, παρουσίασε στην αποστολή 19 ξένους ποδοσφαιριστές. Ναι, δεν θα είναι όλες οι γενιές ίδιες και δεν θα βγάλουν όλες παιδιά για την κεντρική σκηνή, είναι μια ορθή παρατήρηση. Ναι, ο ΠΑΟΚ δεδομένα είναι η ομάδα που έχει αναδείξει τους περισσότερους νεαρούς και τους έχει πωλήσει σε ομάδες του εξωτερικού σε μία προσοδοφόρα για τα ταμεία διαδικασία. Αλλά η απόσταση από το ένα άκρο στο άλλο είναι χαώδης. Ο πρωταθλητής Ελλάδος, με παράδοση στην εποχή Ιβαν Σαββίδη αξιοποίησης των τμημάτων υποδομής, να έχει μόνο έναν Έλληνα παίκτη;
Και το φαινόμενο χτυπούσε περισσότερο στο μάτι στην αντιστοιχία με τον αντίπαλο. Ο Ολυμπιακός εμφανίστηκε στην Τούμπα με τέσσερις (4) παίκτες από την ακαδημία του στην ενδεκάδα (Τζολάκης, Ρέτσος, Μουζακίτης, Κωστούλας) και είχε συνολικά εννέα (9) Έλληνες στην αποστολή, κάτι ανάλογο είχε παρατηρηθεί μεσοβδόμαδα και στον ευρωπαϊκό αγώνα με την Ρέιντζερς. Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ βασίζεται στο εγχώριο στοιχείο και σε παιδιά που κατέκτησαν το UEFA Youth League χωρίς ίχνος δισταγμού. Άλλωστε όπως τόνισε ο ίδιος με αφορμή ερώτηση για τον 17χρονο Χρήστο Μουζακίτη δεν του έχει χαριστεί τίποτα, αξίζει, παίζει, τόσο απλά.
Ταυτόχρονα, ο Βάσκος τεχνικός εναρμονισμένος στην τάση της σύγχρονης εποχής του ποδοσφαίρου, παράταξε στην Τούμπα ενδεκάδα με μέσο όρο ηλικίας περί τα 25 έτη. Μόνο δύο άνω των 30 (Ελ Κααμπί, Γκαρθία) δύο γεννημένους το 1996 (Ζέλσον και Τσικίνιο) και επτά ποδοσφαιριστές από 26 χρόνων και κάτω, αναμεσά τους δύο 22χρόνους (Τζολάκης και Πιρόλα) και δύο ανήλικους (Μουζακίτης και Κωστούλας). Παρεμπιπτόντως, ο Μπάμπης Κωστούλας σε ηλικία 17 ετών και 164 ημερών έγινε ο νεότερος σκόρερ στην ιστορία του πειραϊκού συλλόγου καταρρίπτοντας το ρεκόρ του Πίτερ Οφορίκουε το οποίο κρατούσε από το 1997.
Και εδώ έρχεται η δεύτερη ανορθογραφία του ΠΑΟΚ. Στο αρχικό σχήμα, ο μοναδικός που έχει γεννηθεί στον 21ο αιώνα είναι ο Κοτάρσκι (το 2000) στη διάρκεια του παιχνιδιού προστέθηκε ο Κωνσταντέλιας (το 2003). Οι επτά από τους 11 έχουν ξεπεράσει το 30ο έτος της ζωής τους εκ των οποίων ο Τάισον είναι 36 και ο Λόβρεν 35. Συμφωνούμε ότι η ηλικία είναι ένας αριθμός στην ταυτότητα, αλλά τι γίνεται όταν συνολικός μέσος όρος της ενδεκάδας είναι υψηλός, πολύ υψηλός αν αναλογιστούμε τη συχνότητα των αγώνων και τις ασταμάτητες υποχρεώσεις των παικτών;
Ο Ραζβάν Λουτσέσκου είναι ένας εξαιρετικός επαγγελματίας, ο πιο επιτυχημένος προπονητής στην ιστορία του ΠΑΟΚ. Ένας άνθρωπος που έβαλε ανεξίτηλα τη σφραγίδα του στη σύγχρονη εποχή του δικέφαλου και το ονοματεπώνυμο του με κεφαλαία γράμματα στο πάνθεον του συλλόγου. Παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στο διεθνές ποδόσφαιρο και πως λειτουργούν οι μεγάλοι οργανισμοί. Θεωρώ βέβαιο, πως οι δύο συγκεκριμένες ανορθογραφίες που επισημάνθηκαν στο σημείωμα, θα είναι στις προτεραιότητές του ίδιου αλλά και του ΠΑΟΚ γενικότερα στον επόμενο σχεδιασμό.