Podcast Glory Days: Έξω πάμε καλά (not)
Ο Ολυμπιακός σε επίπεδο απόδοσης, ο ΠΑΟΚ σε επίπεδο αποτελέσματος, ο Παναθηναϊκός και στα δύο δεν...
Άρχισε να πληκτρολογείς οτιδήποτε
Αν κάποιος δεν έχει παρακολουθήσει την αναμέτρηση στο «Ολντ Τράφορντ», ενδεχομένως να πιστεύει ότι συνέβη το αναμενόμενο.
Τουλάχιστον αυτό μαρτυρά το τελικό 2-0 της Γιουνάιτεντ σε βάρος του ΠΑΟΚ, το οποίο είναι άδικο τόσο στην άμεση αξιολόγηση της αναμέτρησης όσο και σε αυτή που αφορά την χωροθέτησή της στον χρόνο.
Το μομέντουμ δεν ήταν ιδανικό για τους πρωταθλητές Ελλάδας που αν είχαν την δυνατότητα επιλογής θα ήθελαν να πάρουν τη σειρά της Τβέντε στην επίσκεψη στο «θέατρο των ονείρων», αντιμετωπίζοντας την ομάδα του Τεν Χάαχ και όχι αυτή του μεταβατικού στην εποχή Αμορίμ, Ρουντ Φαν Νίστελροϊ.
Ακόμα και έτσι πάντως, ο ΠΑΟΚ και συγκεκριμένα ο Ραζβάν Λουτσέσκου, το διάβασε σωστά το παιχνίδι, το παίδεψε τακτικά και έχει κάθε λόγο να νιώθει δικαιωμένος από το τρικ χρησιμοποίησης του Καμαρά σε κάτι σαν ψευτοδεκάρι ή επί της ουσίας τρίτο χαφ, με βάση πάντα το… ταμείο στο χορτάρι.
Εξαιρώντας το πρώτο πιεστικό 20λεπτό, ο ΠΑΟΚ «έσβησε» το παιχνίδι, το πήγε στο τέμπο που εκείνος προτιμούσε και συν τω χρόνω, κέρδισε μέτρα στον αγωνιστικό χώρο με απώτερο σκοπό να… χτυπήσει στις στιγμές του, όπως αυτή του Καμαρά στο φινάλε του πρώτου ημιχρόνου.
Ακούμε τους προπονητές να συζητούν για την ανάγκη να κάνει η ομάδα τους το «τέλειο παιχνίδι» απέναντι σε αντιπάλους μεγαθήρια, καθώς «κάθε λάθος σε αυτό το επίπεδο κοστίζει».
Όσο κλισέ και κουραστικό και αν ακούγεται, αποδείχτηκε πέρα για πέρα αληθινό για τον ΠΑΟΚ που έχυσε όλο το… γάλα της εξαιρετικής προσπάθειας του στις δύο ολιγωρίες με πρωταγωνιστή τον Μπάμπα, με τη δεύτερη να μοιάζει ανεπίτρεπτη σε επίπεδο νοοτροπίας, ειδικά από έναν μπαρουτοκαπνισμένο στα αγγλικά γήπεδο ποδοσφαιριστή.
Αυτή, ωστόσο, είναι η μισή αλήθεια, αυτή που εξηγεί τα κακώς κείμενα του ΠΑΟΚ στο μεσοαμυντικό κομμάτι.
«Έτσι τα έφαγε, αλλά πώς δεν τα έβαλε;».
Η άλλη μισή, είναι αυτή που θα ήθελε να μοιραστεί ο Λουτσέσκου φωναχτά, αλλά δεν μπορεί και όποτε το επιχειρεί το πηγαίνει γύρω γύρω για να μην πληγώσει το γκρουπ του.
Η έλλειψη επιθετικού που θα δίνει το εύκολο γκολ στον ΠΑΟΚ, χθες, όσο πιο άμεσα στη σεζόν γίνεται, ιδανικά από το ξεκίνημά της, αδικεί σε υπερθετικό βαθμό την εξαιρετική στα περισσότερα παιχνίδια έως τώρα δουλειά που κάνουν οι ποδοσφαιριστές του.
Όσο μακρινή και αν μοιάζει η απόσταση της Stoiximan Super League από το επίπεδο μίας δοκιμασίας στο «Ολντ Τράφορντ» για το Europa League, τόσο κοντινή, ίδια για την ακρίβεια, είναι η εξήγηση των αρνητικών αποτελεσμάτων του ΠΑΟΚ σε παιχνίδι που ήταν καλύτερος ή τελοσπάντων άξιζε να πάρει κάτι από τον αντίπαλο του, όπως στο Μάντσεστερ, αλλά έφυγε από το γήπεδο με άδεια χέρια.
Είναι άδικο για τον Τισουντάλι, γιατί μολονότι δεν είναι ο κλασικός φορ περιοχής, έχει στο ρεπερτόριο του την ευχέρεια στο σκοράρισμα και όσο περνάει ο καιρός και αυξάνεται η προσαρμογή στη νέα του ομάδα, τόσο αυτή η πεποίθηση θα γίνει και εντύπωση σε όσους παρακολουθούν από έξω τους πρωταθλητές Ελλάδας.
Το γκρουπ του ΠΑΟΚ το γνωρίζει ήδη στην καθημερινότητά του.
Μία βιαστική απόφαση του Μαροκινού στέρησε από τον ΠΑΟΚ μία μεγάλη επιστροφή σε ολάκερο «Ολντ Τράφορντ» και σε έξι χιλιάδες τρελούς ένα γκολ που μπορεί να ακουγόταν μέχρι και την Τούμπα.
Η δυσκολία στο εύκολο γκολ που στοιχειώνει τον ΠΑΟΚ όσο δεν μπορεί να πάρει για διαφορετικούς λόγους (ακόμα) αυτό το στοιχείο από τους επιθετικούς του, είναι το μεγάλο πλεονέκτημα του Ολυμπιακού με τον Ελ Κααμπί.
Ο Μαροκινός που κόντεψε να αμφισβητηθεί στο πρώτο εξάμηνο παρουσίας του στην Ελλάδα, έκτοτε διανύει ένα παρατεταμένο φορμάρισμα, το οποίο δίνει στον Ολυμπιακό την πολυτέλεια να διαθέτει στην ενδεκάδα του έναν top σκόρερ, όχι για την Ελλάδα αλλά για το κορυφαίο επίπεδο της Ευρώπης.
Θα ήταν άδικο να πει κανείς ότι ο Ολυμπιακός του Μεντιλίμπαρ δεν δουλεύει ή δεν εξελίσσεται. Αλλά ακόμα και σε αυτούς τους πρώτους μήνες της σεζόν που οι «ερυθρόλευκοι» για διάφορους λόγους έχουν σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή τους, εμφανίζουν αδυναμίες και δεν έχουν πιάσει σταθερά καλή απόδοση, έχουν για φύλακα άγγελο τούς τον Ελ Κααμπί και τα εύκολα γκολ του.
Αυτός είναι το σημείο αναφοράς, αυτός έχει σηκώσει το βάρος της αποτελεσματικότητας και της επιτυχημένης έως τώρα βαθμολογικής συγκομιδής του Ολυμπιακού στην Ευρώπη, αυτός δίνει τις νίκες, αυτός κάνει τη διαφορά και κρύβει καλά τις όποιες αδυναμίες μπορεί να εμφανίζουν οι «ερυθρόλευκοι», βοηθώντας τους να αποφεύγουν ενδεχομένως εσωτερικές κρίσεις λόγω ανεπιτυχών αποτελεσμάτων.
Η ομάδα του Μεντιλίμπαρ «κλώτσησε» μία ευκαιρία με τη νίκη απέναντι στη Ρέιντζερς να μπει ως φαβορί στο δεύτερο μισό του League Phase για την απευθείας πρόκριση στη συνέχεια του Europa League, ωστόσο και πάλι κρατά την τύχη της στα χέρια του όσον αφορά την ευρωπαϊκή της συνέχεια.
Από την άλλη για τον ΠΑΟΚ, ο μόλις ένας πόντος εκτός από κακή συγκομιδή, ενδεχομένως να αδικεί έως ένα βαθμό την συνολική ευρωπαϊκή προσπάθεια του «Δικεφάλου», κυρίως βάσει της καλής αλλά αναποτελεσματικής εικόνας του στην Κωνσταντινούπολη και στο Μάντσεστερ.
Απέναντι σε διαφορετικούς αντιπάλους, Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ για την ώρα διαφέρουν στην Ευρώπη κυρίως γιατί η… ευλογία του ενός, στοιχειώνει τον άλλο.