Παναθηναϊκός: Ρούι Βιτόρια ο 4ος και η περίεργη συγκυρία της Τζουγκάρντεν

×

Του Μιχάλη Τσίγκρη

14 χρόνια μετά την τελευταία φορά και 22 μετά την πρώτη, ο Παναθηναϊκός ετοιμάζεται για ένα ευρωπαϊκό παιχνίδι έχοντας στον πάγκο του έναν Πορτογάλο προπονητή. Τον Ρούι Βιτόρια.

ΡΟΥΙ ΒΙΤΟΡΙΑ

Το ξεκίνημα ενός ιστορικού ταξιδιού  

Το 2002, στον πάγκο του «Τριφυλλιού» καθόταν ο Φερνάντο Σάντος, ο πρώτος Πορτογάλος τεχνικός στην ιστορία της ομάδας, στην αρχή μιας μεγάλης σεζόν για τον Παναθηναϊκό ο οποίος άγγιξε τη συμμετοχή του στα ημιτελικά του Κυπέλλου UEFA αλλά έχασε στην παράταση από την Πόρτο του -ανερχόμενου τότε- Ζοσέ Μουρίνιο.

Λίγοι ίσως θυμούνται πως εκείνο το ταξίδι είχε ξεκινήσει από μια αγχωτική πρόκριση επί της άσημης  Λίτεξ Λόβετς της Βουλγαρίας εν μέσω αποδοκιμασιών που περιορίστηκαν μόνον όταν ο Κριστόφ Βαζέχα έβαλε το γκολ της  νίκης στην παράταση.  Ο Σάντος δεν στέριωσε ποτέ στον Παναθηναϊκό πληρώνοντας ένα κάκιστο ξεκίνημα στο ελληνικό πρωτάθλημα και αντικαταστάθηκε από τον Μαρκαριάν, αλλά η ποιότητα των παικτών αποδείχθηκε στην εξέλιξη της σεζόν και αποτέλεσε την βάση της Εθνικής ομάδας που δύο χρόνια αργότερα θα κατακτούσε το EURO 2004.

Το δυσκολότερο δυνατό ξεκίνημα

Το 2012 ο τρίτος Πορτογάλος προπονητής στην ιστορία των πράσινων, Ζεσουάλδο Φερέιρα, ξεκίνησε τη θητεία του στον Παναθηναϊκό με το δυσκολότερο δυνατό παιχνίδι της εποχής · Μπαρτσελόνα για το Τσάμπιονς Λιγκ στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Η ήττα ήρθε φυσιολογικά για την εποχή με 0-3 και η Μπαρτσελόνα του Πεπ Γκουαρδιόλα διέθετε τον Μέσι που σκόραρε 2 γκολ αλλά και μεταξύ άλλων τους Τσάβι, Ινιέστα, Βίγια, Ντάνι Άλβες και Πουγιόλ. Το τρίτο τέρμα είχε σημειώσει ο Πέδρο, με τα σχόλια του Τύπου της εποχής να στέκονται στο γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός μπορεί να ηττήθηκε από μια μεγάλη αντίπαλο αλλά «έδειξε σημάδια ομάδας».

Η εποχή Πεσέιρο

Στο μεσοδιάστημα των Σάντος και Φερέιρα, στον πάγκο του Παναθηναϊκού είχε βρεθεί ο Ζοσέ Πεσέιρο, παίζοντας το πρώτο του ευρωπαϊκό παιχνίδι κόντρα στην Αρτμέντια της Σλοβακίας για τον πρώτο γύρο του Κυπέλλου UEFA νικώντας με 2-1. Η σεζόν 2007-2008 ήταν γεμάτη αντιφάσεις με μεγάλες νίκες, αλλά και σημαντικές ήττες και το τέλος της σήμανε την αλλαγή στην ιδιοκτησιακή κατάσταση της ομάδας με την εποχή της Πολυμετοχικότητας να διαδέχεται εκείνην της διοίκησης Βαρδινογιάννη.

Στο σήμερα

Το ξεκίνημα της εποχής Ρουί Βιτόρια στον πάγκο των Κυπελλούχων Ελλάδος ήταν θετικό, καθώς η νίκη επί του Βόλου με 1-0 εκτός έδρας ήρθε μάλλον ευκολότερα από ότι δείχνει το τελικό σκορ. Ο Τζούρισιτς πέτυχε ένα από το ωραιότερα γκολ της αγωνιστικής με εξαιρετικό βολέ, οι κινήσεις με την μπάλα και χωρίς αυτήν ήταν πιο δυναμικές από όλους τους παίκτες, οι χώροι άνοιγαν πιο εύκολα και όπως συμβαίνει συνήθως ως πρώτη αντίδραση σε μια αλλαγή προπονητή, οι παίκτες είχαν μεγαλύτερη διάθεση να πείσουν, να διεκδικήσουν και να αποδείξουν.

Περίεργη συγκυρία για τους Σουηδούς

Στο νέο σύστημα διεξαγωγής των διοργανώσεων της UEFA, οι δυναμικές και τα «must win» παιχνίδια είναι ακόμα δυσδιάκριτα. Δεν υπάρχει η εμπειρία, η σύγκριση, η αποφυγή λαθών του παρελθόντος, καθώς δεν κυκλοφορεί στην πρώτη σεζόν κάποιο «εγχειρίδιο», πέραν του προφανούς, δηλαδή των συνεχόμενων νικών.


 Δεδομένου ότι αφενός δεν υφίσταται πλέον βαθμολογία ομίλου αλλά ενιαία και αφετέρου μια ομάδα δεν παίζει δύο αγώνες με την κάθε αντίπαλό της αλλά έναν, κάθε παιχνίδι γίνεται κρισιμότατο καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα κάλυψης σε κάποια άτυπη ρεβάνς.

Σε αυτή τη συγκυρία, ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει την Τζουγκάρντεν που βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση έχοντας ουσιαστικά χάσει την ευρωπαϊκή της συμμετοχή για την επόμενη σεζόν, καθώς το Σουηδικό πρωτάθλημα ολοκληρώνεται την Κυριακή και η ομάδα βρίσκεται εκτός ευρωπαϊκών θέσεων.

 Το επί 5 χρόνια προπονητικό δίδυμο της Τζουγκάρντεν των Κιμ Μπέργκστραντ και Τόμας Λάγκερλοφ, με το οποίο το 2019 πανηγυρίστηκε ο τίτλος πρωταθλήματος, απολύθηκε μετά την ήττα στο πρόσφατο ντέρμπι με την Χάμαρμπι και ο Ρόμπερ Μπιόρκνεσιο έχει αναλάβει υπηρεσιακός προπονητής.

Η βαθμολογική κατάσταση και η διαφορά

Η ισοπαλία με την Μπάνια Λούκα και η ήττα από την Τσέλσι φέρνει τον Παναθηναϊκό 5 θέσεις πίσω από την 24η που είναι η τελευταία που οδηγεί στα Playoffs και στην οποία βρίσκεται η Τζουγκάρντεν επίσης με έναν 1 βαθμό μετά την ήττα από την Γκιμαράες και την ισοπαλία με την Λασκ, αλλά με καλύτερη διαφορά τερμάτων από τον Παναθηναϊκό.

Η ποιοτική διαφορά της ελληνικής ομάδας με την σουηδική είναι τεράστια.

Αξίζει να σημειωθεί πως η χρηματιστηριακή αξία του Φώτη Ιωαννίδη σχεδόν ισοδυναμεί με όλη την αξία της Τζουγκάρντεν και η νίκη γίνεται επιτακτική ανάγκη για την ομάδα του Βιτόρια, έτσι ώστε να διασφαλιστεί αρχικά η απαιτούμενη άνοδος στη βαθμολογία του UEFA Conference League και στη συνέχεια η άμεση διεκδίκηση της πρόκρισης.