Celebrity

Σήμερα 13:57

Ο Σωτήρης Τσαφούλιας για όλα: Η βία στους νέους, οι ευθύνες της τηλεόρασης, ο Μάρκος Σεφερλής και η Ματούλα Ζαμάνη

Ο Σωτήρης Τσαφούλιας για όλα: Η βία στους νέους, οι ευθύνες της τηλεόρασης, ο Μάρκος Σεφερλής και η Ματούλα Ζαμάνη

-

Ο Σωτήρης Τσαφούλιας βρέθηκε καλεσμένος στο πλατό της εκπομπής "Χαμογέλα και Πάλι" το μεσημέρι του Σαββάτου (12/10).

"Έχω πολύ καιρό να βγω σε εκπομπή, περισσότερο καιρό από την αίσθηση που έχει ο κόσμος. Γιατί βγαίνεις σε μια εκπομπή κι μετά την αναπαραγωγή, και τα σχόλια, κάποια στιγμή έβλεπα τον εαυτό μου πάρα πολύ και με κούρασε αυτό. Αυτή την περίοδο δεν είμαι πολύ καλά, έχω πολύ άγχος λόγω των επαγγελματικών δραστηριοτήτων μου. Από την άλλη δεν είμαι καλά με αυτά που συμβαίνουν στην κοινωνία", είπε αρχικά ο Σωτήρης Τσαφούλιας.

Η βία στους νέους και οι ευθύνες της τηλεόρασης

Στην συνέχεια ο ίδιος σχολίασε την συναυλία για τα Τέμπη και ζητήματα της κοινωνίας, όπως η βία στα νέα παιδιά.

"Την ελπίδα αυτή ότι κάτι μπορεί να αλλάξει, δεν μπορείς να την «αφήσεις» με τίποτα. Ας ελπίσουμε ότι θα αλλάξει κάτι, αλλά το θεωρώ δύσκολο. Όμως δεν μπορούμε να μην ελπίζουμε. Θεωρώ ότι η τηλεόραση έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για ό,τι συμβαίνει στην κοινωνίας και αναφορικά με τους νέους. Δεν μπορείς να διαφημίζεις μπέργκερ και μετά να αναρωτιέσαι γιατί ανεβαίνει η χοληστερίνη στον γενικό πληθυσμό.

Βλέπουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ την βία σε λούπα. Όταν κάτι το βλέπεις από το πρωί μέχρι το βράδυ εξοικειώνεσαι με αυτό. Υπάρχει ένα κοριτσάκι, η Ευαγγελία Σίσκου, 10 ετών κατέκτησε την 3η θέση στην παγκόσμια Ολυμπιάδα σκακιού σε 110 χώρες. Δεν έπαιξε πουθενά στην τηλεόραση. Διαπρέπουμε στην Ρομποτική ή σε άλλους τομείς και δεν το βλέπει πουθενά. Πάει ένας και πλακώνεται στις κλωτσιές, και το βλέπεις να παίζει παντού. Και μετά αναρωτιόμαστε για την βία και βγάζουμε ψυχολόγους να μας πουν ότι «φταίνε οι γονείς». Οι γονείς που όλη μέρα δουλεύουν και δεν έχουν χρόνο για τίποτα, ούτε για να ακούσουν την σκέψη τους. Βλέπουμε δημοσιογράφους και όχι μόνο, να καταδικάζουν την βία εκτός και αν το έχει κάνει φίλος τους... Βάζουμε φυλακή έναν 17χρονο αλλά όχι έναν υπουργό για 57 θύματα στα Τέμπη. Πρέπει να κοιτάξουμε αυτή τη νεολαία και να πούμε τα φύλα είναι δύο; Είναι ώρα να συζητήσουμε πόσα ειναι τα φύλα;

Ας ασχολούμαστε με την βάση των προβλημάτων και όχι με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Για ποιο από τα προβλήματα αυτά ευθύνονται τα παιδιά, οι ΛΟΑΤΚΙ και τα παιδιά με τα κόκκινα και ροζ μαλλιά; Αν απαντήσω για το πώς μπορεί να αλλάξει κάτι, θα πω ότι είναι θέμα παιδείας και θα ακουστεί κλισέ. Είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων. Το πρόβλημα μας είναι πολυσύνθετο.

Είναι η αποποίηση των ευθυνών ότι πχ «εγώ δουλεύω, είναι ευθύνη του σχολείου», το σχολείο έχει και αυτό να αντιμετωπίσει και άλλα πράγματα. Είναι και οι γονείς, οι τιμωρίες που αυξάνονται δεν είναι η λύση του προβλήματος είναι ένα ανάχωμα, για να καθυστερήσει το πρόβλημα μέχρι να βρεθεί μια λύση. Σε ένα μεγάλο βαθμό είναι και το περιεχόμενο των social media, που εκεί κάποια στιγμή το κράτος να αρχίσει να θεσπίζει κανόνες για την προστασία των παιδιών. Έχουμε κάνει όλα τα παιδιά με διάσπαση προσοχής, από την πληροφορία που είναι 10 δευτερόλεπτα, ένα παιδί δεν μπορεί να διαβάσει ένα βιβλίο ή να δει μία ταινία. Δεν μπορούν να συγκεντρωθούν" είπε ο Σωτήρης Τσαφούλιας, που στάθηκε και στις ευθύνες της τηλεόρασης.

Όπως σημείωσε ο Σωτήρης Τσαφούλιας: "Τόσα χρόνια, αντί να προτείνουμε στον κόσμο, τον ταΐζουμε με αυτό που θέλει, και αυτό έχει φέρει την ακροδεξιά να έχει φέρει 20% στην Ευρώπη. Εμείς θα συνεχίσουμε να τους δίνουμε αυτό που θέλουν για να πάει η Ακροδεξιά στο 50%; Να μην αλλάξουμε γραμμή;".

Για την πολιτική και την Αριστερά, ο ίδιος ανέφερε: "Θα κάνουν την ίδια συζήτηση τα δύο κόμματα, θα πάνε σε εκλογές, θα εκλέξουν τους ίδιους αρχηγούς και θα συνεχίσουμε να κάνουμε την ίδια κουβέντα. Και σε αυτό φέρει μεγάλο μερίδιο ευθύνης η τηλεόραση. Αν δεν ήσασταν εσείς, δεν νομίζω ότι ο Κασσελάκης θα έβγαινε πρόεδρος στον ΣΥΡΙΖΑ. Εξελέγη ως πρόεδρος του κόμματος για τελείως λάθος λόγους. Όλα είναι θέμα ενσυναίσθησης, κανείς δεν κάνει «πίσω». Μονίμως ψάχνουμε θέματα για να διχαστούμε".

Ο Μάρκος Σεφερλής

Σε ερώτηση για την κριτική που γίνεται στον Μάρκο Σεφερλή, με αφορμή τη σάτιρα του, ο Σωτήρης Τσαφούλιας σχολίασε: "Θα τοποθετηθώ γιατί γενικά δεν αποφεύγω να τοποθετούμαι. Δεν μπορώ να έχω γνώμη για το νούμερο του Μάρκου Σεφερλή, γιατί δεν έχω δει την παράσταση και δεν μπορώ να δημιουργήσω μια γνώμη από αποσπασματικά βίντεο που βλέπω. Γνωρίζω τη δύναμη του μοντάζ και δεν ξέρω τι έχει μονταριστεί. Δεν θεωρώ ότι εγώ είμαι ειδικός, εφόσον δεν έχω δει την παράσταση, να κάνω μια γενική τοποθέτηση για το τι είναι η σάτιρα και πότε η σάτιρα δεν είναι σάτιρα και είναι διακωμώδηση.

Τα πάντα έχουν όρια ακόμα και η σάτιρα. Το θέμα είναι ποιος τα θέτει και ποιος τα ξεπερνά ή όχι. Η σάτιρα πρέπει, όπως έχει πει σωστά ο Γιάννης Μπέζος, να έχει μια ποιητική. Για μένα η σάτιρα πρέπει να χτυπάει θεσμούς ή τρόπους σκέψης και όχι ανθρώπους. Η σάτιρα χτυπά κάτι που είναι ψηλότερα από αυτόν που το σατιρίζει. Ο Χάρρυ Κλυνν δεν τα έβαζε με τον περιπτερά αλλά με πρωθυπουργούς, πάνω από εκείνον. Αν κατέβαινε, θα τα έβαζε με μια νοοτροπία. Δεν έμπαινε σε πρόσωπα και καταστάσεις.

Θεωρώ πιο τραγικό σε μία θεατρική διαδικασία, είτε είναι σάτιρα ή κωμωδία, να υπάρχει επιστημονική παρέμβαση από σκηνής, παρά το νούμερο αυτό καθαυτό. Πρέπει η σάτιρα να αγγίζει καταστάσεις ή θεσμούς παγιωμένους, όχι που τώρα ψάχνουν τη θέση τους στον χώρο".

Η Ματούλα Ζαμάνη

Ο Σωτήρης Τσαφούλιας ρωτήθηκε επίσης και για τον ντόρο που δημιουργήθηκε γύρω από το όνομα της Ματούλας Ζαμάνη, με τον ίδιο να σχολιάζει με νόημα: "Την Ματούλα Ζαμάνη δεν την γνωρίζω ως άνθρωπο αλλά ως καλλιτέχνη. Έχει γράψει πολλά τραγούδια, ερμηνεύσει, συνθέσει, ποτέ όμως δεν έπαιξε κάτι γι' αυτό το κομμάτι της αισθητικής της. Θεωρώ ότι η αισθητική της είναι οι συνεργασίες της με τους καλλιτέχνες και η μουσική της. Η αισθητική της Ζαμάνη που βγάζει την μπλούζα και αυτό παίζει από το πρωί μέχρι το βράδυ, είναι η αισθητική αυτών που «παίζουν» τη Ζαμάνη".

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)

Τελευταία Videos