Celebrity

15 Σεπτεμβρίου 2024 23:53

Ντίνος Καρύδης: Οι ταινίες, οι σειρές στις οποίες έπαιξε & τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε

Ντίνος Καρύδης: Οι ταινίες, οι σειρές στις οποίες έπαιξε & τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε

-

Ο Κωνσταντίνος (Ντίνος) Καρύδης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 27 Οκτωβρίου 1938. Ήταν ένας κορυφαίος ηθοποιός του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, ενώ είχε μεγάλη αδυναμία στην κόρη του, Σμαράγδα, καρπό του έρωτά του με την Τζούλια Αργυροπούλου, με την οποία ήταν παντρεμένος.

Αριστούχος της Δραματικής Σχολής Αθηνών, ξεκίνησε σύντομα την καριέρα του στο θέατρο. Στη συνέχεια, συμμετείχε σε πολλές κινηματογραφικές παραγωγές, καθώς και σε τηλεοπτικά προγράμματα. Πρωτοεμφανίστηκε στο ρόλο του ναύτη στη ταινία του Αλέκου Σακελλάριου "Η Αλίκη στο ναυτικό" με την ατάκα "Απόστολος Νικολάου του Ιωάννου, διατάξτε".

Καρύδης

Στο θέατρο συνεργάστηκε με μεγάλα ονόματα ηθοποιών και σκηνοθετών. Τη πρώτη του θεατρική εμφάνιση την έκανε με το Πρωτοποριακό Θέατρο Δωδεκάτη Αυλαία με το "Σαλιγκάρι" του Γιώργου Ανδρίτσου σε σκηνοθεσία Γιώργου Γιαννίση και την ίδια χρονιά στο Μετροπολιτάν στην ιστορική "Οδό Ονείρων" του Μάνου Χατζιδάκι, σε σκηνοθεσία Αλέξη Σολομού. Τη σεζόν 1965-66 παίζει στο Θίασο Βουγιουκλάκης-Παπαμιχαήλ στο "Κόσμο της Σούζυ Βογκ" του Paul Osborn σε σκηνοθεσία Δημήτρη Παπαμιχαήλ. Με το Θίασο Τζένης Καρέζης παίζει στο "Βίβα Ασπασία" του Ιάκωβου Καμπανέλλη σε σκηνοθεσία Μιχάλη Μπούχλη και στο "Κορίτσι της καμπίνας 15" του Ζακ Ντεβάλ

Το 1967 είναι και πάλι με το Θίασο Βουγιουκλάκη-Παπαμιχαήλ στη "Η κόρη μου η σοσιαλίστρια" του Αλέκου Σακελλάριου σε σκηνοθεσία Δημήτρη Παπαμιχαήλ και ως Τζο στο έργο των Πολ Γκαβώ-Ρόμπερτ Σάρβεΐ "Γλυκιά μου Μπριζίτ" σε σκηνοθεσία Δημήτρη Παπαμιχαήλ. Με το Θίασο Καρέζη-Καζάκου συνεργάζεται στο "Θεοδώρα η μεγάλη" του Γιώργου Ρούσσου σε σκηνοθεσία Αλέξη Μινωτή στο " Η Κυρία δε με μέλλει" των Emile Moreau-Victorien Sardou και στο έργο "Ασπασία" του Ιάκωβου Καμπανέλλη, "Μια ιστορία του Ίρκουτσκ" του Αλεξέι Νικολαγιέβιτς σε σκηνοθεσία Κώστα Καζάκου.

Το 1973 είναι στο Θίασο Κώστα Βουτσά στο ρόλο του Πάδρε Μιγιέλ στη κωμωδία του Κώστα Πρετεντέρη "Ο καπετάν Κώστας στο Πόρτο Λιμπέρτα". Θα συνεργαστεί ακόμη με το Πειραματικό Θέατρο Μαριέττας Ριάλδη στο δικό της έργο "Ωχ!" το 1979 και στο Θέατρο Φλόριντα "Μια Ιταλίδα απ τη Κυψέλη" των Τσιφόρου-Βασιλειάδη σε σκηνοθεσία Αντώνη Αντωνίου. Το 1981 είναι στα Θέατρα Ρουαγιάλ και Ακάδημος στα έργα των Τσιφόρου-Βασιλειάδη "Ξύπνα κορόΐδο άντρα μου" και "Ζητείται νέα με προίκα". Στη συνέχεια στο "Ο λαός ξανασταυρώνεται" στο Θέατρο Αθήνα.

Καρύδης

Το 1983 μαζί με τη σύζυγο του Τζούλια Αργυροπούλου και άλλους ηθοποιούς δημιούργησαν το Θέατρο Αυλαία. Με το Θέατρο Ελεύθερη Αυλαία το 1985 πρωταγωνιστεί στη κωμωδία "Τα όπλα του Αχιλλέα" του Δημήτρη Χριστοδούλου σε σκηνοθεσία Γρηγόρης Μασσαλάς.

Τη χρονιά 1998 είναι στο Θέατρο Αθήνα στο έργο "Loot" του Joe Orton σε σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαλακόπουλου. Το 2001 είναι στο Θέατρο Βρετανία με τους "Ηλίθιους" το Neil Simon σε σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη. Στο Θέατρο Αλκυονίς παίζει στο έργο "Ο επιθεωρητής έρχεται" του Νικολαί Γκογκόλ σε σκηνοθεσία Γιώργου Μεσσάλα και στο Θέατρο Ορφέας στο "Το επάγγελμα της κυρίας Γουόρεν" του Τζόρτζ Μπερνάρ Σω σε σκηνοθεσία Ανδρέα Βουτσινού.

Καρύδης

Παίζει στα "Παιδιά ενός κατώτερου Θεού" του Mark Medoff σε μετάφραση και σκηνοθεσία Γιάννη Βούρου στο Θέατρο Βεάκη και στο έργο "Πηνελόπη Δέλτα" του Γιώργου Χριστοδούλου σε σκηνοθεσία Αφροδίτη Μαντζόλη. Το 2019 παίζει στο "Σνίτσελ και βότκα Τσέχωφ" του Άντον Τσέχωφ σε σκηνοθεσία Τάκη Παπαματθαίου.

Στο κινηματογράφο κάνει συνολικά 26 ταινίες από το 1961.

Στην τηλεόραση πρωτοεμφανίστηκε στη σειρά του Νίκου Φώσκολου "Άγνωστος πόλεμος" στο ρόλο του Γερμανού Αξιωματικού Στουρμ ενώ έχει συμμετοχές σε πάρα πολλά σήριαλ, όπως: «Ο φιλαράκος μας» (1981-1982), «Το μυστικό του Άρη Μπονσαλέντη» ( 1990-1991), Σαν τον σκύλο με τη γάτα (2003-2004), Φίλα τον βάτραχό σου ( 2007-2009) αλλά και στην τηλεταινία «Η πρώτη απεργία».

Καρύδης

Ντίνος Καρύδης: Τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε

Σε συνέντευξη του το 2021, ο Ντίνος Καρύδης, μίλησε για την αγάπη του για το θέατρο, αλλά και τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε.

«Με στενοχωρεί το ότι είμαι μακριά από αυτό που αγάπησα πάρα πολύ, το θεατρικό σανίδι. Κάθε βράδυ βλέπω στον ύπνο μου ότι παίζω θέατρο. Κάθε βράδυ χωρίς υπερβολή. Όταν γίνω καλά έχω κατά νου να ξαναπαίξω. Θέλω να κάνω την παράσταση «Ρωμαίος και Ιουλιέτα.. ετών 80» ελπίζω να τα καταφέρω.

Καρύδης

Δεν είμαι καλά [στην υγεία μου]… Είμαι με βηματοδότη και δεν περπατάω, αλλά παραπατάω. Η αγάπη που εισπράττω από τον κόσμο με κρατάει όρθιο».

Καρύδης

Ο Ντίνος Καρύδης το 2018 έπαθε έμφραγμα στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία ενώ ήδη η κατάσταση της υγείας του ήταν επιβαρυμένη. Ο γνωστός ηθοποιός εισήχθη τότε άμεσα στο νοσοκομείο με πρόσθιο έμφραγμα και μεταφέρθηκε αμέσως στη Μονάδα Εμφραγμάτων της Καρδιολογικής Κλινικής. Εκεί υπεβλήθη σε μία νέα μέθοδο πρωτογενούς αγγειοπλαστικής, αναγκαζόμενος μάλιστα να απαντήσει και για το αν είχε πεθάνει. Στο πλευρό του πάντα η αγαπημένη του σύζυγος αλλά και η κόρη του, Σμαράγδα:

«Η Σμαράγδα είναι βράχος δίπλα μου. Αν δεν ήταν εκείνη, δεν θα είχα αυτή τη στιγμή ούτε τηλέφωνο να μιλήσω. Δεν θα είχα ούτε για το νοίκι. Ευτυχώς, η Σμαράγδα μας βοηθάει», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Έφυγε από την ζωή σήμερα, 15/9/2024 σε ηλικία 85 ετών...

Photo Credits: NDP

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)