Κοινωνία
Ρόδος: Δεκάδες μετανάστες παραμένουν στο κέντρο της πόλης (εικόνες)
Πάνω από 200 άτομα έφυγαν χθες. Πάνω από 100 παραμένουν στη Ρόδο. Το πλάνο του υπουργείου για τον διαμοιρασμό τους σε διαθέσιμες δομές.
Στο κέντρο της πόλης της Ρόδου παραμένουν πάνω από 100 μετανάστες και σήμερα, όπως μεταδίδει η απεσταλμένη του ΑΝΤ1 στο νησί, Δώρα Βογιατζάκη.
Την Πέμπτη πάνω από 200 μετανάστες επιβιβάστηκαν σε πλοίο που εκτελεί τοπικά δρομολόγια με προορισμό τη Χίο, όμως το πλοίο δεν έδεσε, υπό τον φόβο των αντιδράσεων και κατευθύνθηκε στη Σάμο. Ούτε εκεί θα μείνουν όμως οι εκατοντάδες άνθρωποι, παρά μόνο μέχρι την Κυριακή, οπότε και αναμένεται να έχει σταματήσει και η απεργία των πλοίων και να μεταφερθούν εκ νέου, αυτήν τη φορά, σε δομές της ηπειρωτικής χώρας.
Πηγές του υπουργείου μετανάστευσης την ίδια ώρα, αναφέρουν πως, «για τρίτη μέρα συνεχίζεται η αποσυμφόρηση του νησιού της Ρόδου ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις είναι κάτω από 100 οι μετανάστες που παραμένουν στο νησί
Σήμερα σε συνεννόηση με τους υπουργός Προστασίας του πολίτη και του υπουργού Ναυτιλίας έχει φτάσει στο νησί πλοίο της γραμμής για να παραλάβει μετανάστες μάλιστα αντί να μεταφερθούν στην Κω όπου η δομή είναι οριακά γεμάτη θα μεταφερθούν στον Πειραιά για να πάνε σε δομή της Αττικής.
Όπως ωστόσο μεταδίδει η απεσταλμένη του ΑΝΤ1 στο νησί, δεν θα πραγματοποιηθεί σήμερα δρομολόγιο για τη μεταφορά των ανθρώπων προς την ηπειρωτική Ελλάδα. Επιπλέον, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, τα άτομα που πρέπει να φύγουν ξεπερνούν τα 300.
Συνολικά σε ό,τι αφορά τις ροές παρατηρείται μικρή μείωση για παράδειγμα την προηγούμενη εβδομάδα οι μεγαλύτερες ροές μέσα σε μία ημέρα ήταν 350 μετανάστες ενώ αυτή την εβδομάδα η μέρα με τους περισσότερους μετανάστες είχε αριθμό κάτω από 100 παράδειγμα άλλες μέρες έφταναν 20 άλλες 90. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν εξετάζεται η δημιουργία επιπρόσθετων δομών ούτε στην Κω ούτε στη Χίο ούτε στην Κρήτη.
Αυτό το οποίο υπάρχει στο τραπέζι του σχεδιασμού μέχρι στιγμής είναι η δημιουργία 48ωρών χωρών προσωρινής φιλοξενίας για παράδειγμα στη Ρόδο και στην Κρήτη.
Μέχρι στιγμής στο έτος στην Κρήτη για παράδειγμα έχουν φτάσει περίπου 3000 μετανάστες και εκτιμάται ότι δεν θα υπερβούν στο σύνολο του έτους τις 5000. Σε ό,τι αφορά τις πληρότητες στις δομές κάποιες βρίσκονται στα όρια τους κυρίως στα Δωδεκάνησα δηλαδή στις δομές της Κω και της Λέρου δεν είναι όμως 100 %γεμάτες για να το αντιμετωπίσουν προωθούν τις γρήγορες διαδικασίες ένταξης και ασύλου.
Στο σύνολο της Ελλάδας οι δομές έχουν πληρότητα 52%.
Γάζα: Επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων μετά από πολύνεκρες ισραηλινές επιθέσεις (εικόνες)
Νεκρά βρέφη – Αμαλιάδα: Έκτο μωρό μπαίνει στο “κάδρο” της έρευνας
Αχαΐα: Μοναστήρι “χτύπησε” σε πλειστηριασμό αντιπροσωπεία αυτοκινήτων
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!