Πολιτισμός

05 Σεπτεμβρίου 2024 09:40

Ρόδος: Επιστροφή του Μεγάλου Μαγίστρου μετά από 500 χρόνια!

Η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Μεγάλου Μαγίστρου του Κυρίαρχου Στρατιωτικού Τάγματος του Ξενώνα του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ, της Ρόδου και της Μάλτας, εδώ και πάνω από 500 χρόνια στο νησί!

Ρόδος: Επιστροφή του Μεγάλου Μαγίστρου μετά από 500 χρόνια!
-

Στις 19 Οκτωβρίου 2024 θα πραγματοποιηθούν πιθανότατα τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο «Από τους Ιωαννίτες στους Ιππότες της Μάλτας» η οποία φιλοξενείται στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Με αφορμή τα εγκαίνια αναμένεται να παραβρεθεί στη Ρόδο και ο Μεγάλος Μάγιστρος (Grand Master) John T. Dunlop. Θα είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Μεγάλου Μαγίστρου του Κυρίαρχου Στρατιωτικού Τάγματος του Ξενώνα του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ, της Ρόδου και της Μάλτας, εδώ και πάνω από 500 χρόνια στο νησί! Οι απόγονοι των Ιωαννιτών Ιπποτών και σημερινοί Ιππότες της Μάλτας επιστρέφουν στη Ρόδο με αφορμή την έκθεση-φόρο τιμής στους προγόνους τους.

Ρόδος - Κάστρο των Ιπποτών

Η έκθεση παρουσιάζει την ιστορία του Τάγματος από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του μέχρι σήμερα, ξεκινώντας από τους Αγίους Τόπους (1050-1291) και τη δράση του στη σταυροφορική Παλαιστίνη και την Κύπρο.

Η εξιστόρηση της ιστορίας του Τάγματος στη Ρόδο πραγματοποιείται μέσα από ψηφιοποιημένες προσωπογραφίες των τριών Μεγάλων Μαγίστρων της και καταλήγει με την ιστορία του Τάγματος κατά την περίοδο της εγκατάστασής τους στη Μάλτα και τη δράση τους στις ημέρες μας ανά την υφήλιο.

Το Κυρίαρχο Στρατιωτικό Τάγμα του Νοσοκομείου του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ, της Ρόδου και της Μάλτας (Ιταλικά: Sovrano Militare Ordine Ospedaliero di San Giovanni di Gerusalemme di Rodi e di Malta, Λατινικά: Supremus Ordo Militaris Melitensis), αναφερόμενο συχνά και ως Τάγμα της Μάλτας/ Τάγμα της Ρόδου/ Τάγμα των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη ή απλά ως Ιππότες της Μάλτας/ Ιππότες της Ρόδου ή και ως Ιωαννίτες Ιππότες ή Οσπιτάλιοι ή και Μελιταίοι σε παλαιότερα έγγραφα, είναι τάγμα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας με έδρα τη Ρώμη.

Ρόδος - Κάστρο των Ιπποτών

Ρόδος - Κάστρο των Ιπποτών

Κυβερνήτης βάσει Συντάγματος είναι ο Μέγας Μάγιστρος, του οποίου η θητεία είναι ισόβια. Το Τάγμα υπόκειται στη διεθνή νομοθεσία. Προέρχεται από τους Ιωαννίτες Ιππότες, μια οργάνωση που ιδρύθηκε το 1050 στην Ιερουσαλήμ ως νοσοκομείο των Αμαλφιτών, με σκοπό να φροντίζει τους φτωχούς και ασθενείς προσκυνητές των Αγίων Τόπων.

Έπειτα από την κατάκτηση της Ιερουσαλήμ το 1099 στη διάρκεια της Πρώτης Σταυροφορίας, το νοσοκομείο μεταβλήθηκε σε θρησκευτικό τάγμα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Όταν οι χριστιανοί έχασαν την Ιερουσαλήμ, το Τάγμα λειτουργούσε από τη Ρόδο (1310-1523) και στη συνέχεια από τη Μάλτα (1530-1798), στην οποία ήταν κυρίαρχο.

Ρόδος - Κάστρο των Ιπποτών

Ρόδος - Κάστρο των Ιπποτών

Η ύπαρξη του κράτους αυτού τερματίσθηκε από τον Ναπολέοντα, όμως το τάγμα παρέμεινε και επέζησε ως σήμερα με την τότε μορφή του.

Το Τάγμα της Μάλτας έχει διπλωματικές σχέσεις με 103 κράτη, πολλά από τα οποία δεν έχουν ως κυρίαρχη θρησκεία τη ρωμαιοκαθολική, όπως επίσης και από άλλες 5 χώρες, καθώς επίσης και από διεθνείς οργανισμούς, όπως η ΕΕ και ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός.

Οι ιππότες σήμερα είναι μία ξεχωριστή οντότητα (Κυρίαρχο Στρατιωτικό Τάγμα της Μάλτας) που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και αριθμεί 12.500 μέλη, 80.000 μονίμους εθελοντές και 13.000 ιατρικό προσωπικό.

Η δράση τους επικεντρώνεται στη φροντίδα ηλικιωμένων, προσφύγων, αστέγων και παιδιών σε όλο τον κόσμο και ειδικά στις εμπόλεμες περιοχές.

Πηγή: dimokratiki.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Βόλος: Άνδρας ζει σε... κοτέτσι για να μην έχει επαφή με την γυναίκα και την κόρη του

Κρήτη: Βρήκαν ανθρώπινο σκελετό μαζί με... ταυτότητα

Τήλος: Η διάσωση προσφύγων και η απάντηση της Μαρίας Καμμά (βίντεο) 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)